Aikamatka Suomen Hollywoodin kulissien taakse

Behind the Scenes: Tähtien tekijät kertoo ajasta, jolloin suomalainen elokuva eli kulta-aikaansa. Länsi-Suomen elokuvakomission tuottama näyttely nostaa esille tekijöitä erityisesti kulissien takaa: kuvaajia, puvustajia ja maskeeraajia, joita ilman klassikot eivät välttämättä olisi klassikoita.

Tutkija ja näyttelyn kuraattori Joanna Weckman ottaa pukuja esille.
Tutkija ja näyttelyn kuraattori Joanna Weckman ottaa pukuja esille.

– Näyttely kertoo, kuinka elokuvia tehtiin 50-70 vuotta sitten, tiivistää tutkija Joanna Weckman, näyttelyn kuraattori.

Suomalaisen elokuvan kulta-aika ajoittui 1930-luvulta 1950-luvun loppuun.

– Voisi puhua Suomen Hollywoodista! Silloin tehtiin monia elokuvia, jotka nykyisin ovat klassikoita. Tuolloin Suomen kaksi suurinta tuotantoyhtiötä olivat Suomi-Filmi ja Suomen Filmiteollisuus, Weckman tietää.

Näyttely tuo esille elokuvan tekemisestä sen puolen, jota katsoja ei aina tule ajatelleeksi.

– Esillä on muun muassa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin museokokoelmaan kuuluvia pukuja, kameroita ja maskeeraajan laukku, Weckman luettelee.

 

Ainutlaatuinen kokoelma ensi kertaa esillä

Esillä on myös pukuja elokuvasta Prinsessa Ruusunen (1949). Kaikkia upeita yksityiskohtia ei filmiltä näy.

Joanna Weckmanin silmät alkavat säihkyä, kun hän puhuu näyttelyyn esille tulevista puvuista.

–Kun 1960-luvun alussa elokuvan vanha studiosysteemi kriisiytyi, yhtiöiden puvut myytiin Yleisradiolle. Puvut olivat television käytössä vuosien ajan. Itse sain tietää vuonna 2010, että vanhoja elokuvapukuja onkin säilynyt Ylen pukuvarastossa, hän kertoo innoissaan.

Väitöskirjansakin pukusuunnittelusta kirjoittanut Weckman kuvailee kokoelmaa ainutlaatuiseksi.

–Näitä pukuja ei ole koskaan ennen ollut esillä. Kävijät pääsevät näkemään esimerkiksi 1938 tehdystä, 1600-luvulle sijoittuvasta Sysmäläinen -elokuvasta kolme pukua. Ne ovat vanhimpia epookkipukuja, joita suomalaisista elokuvista on säilynyt, Weckman selittää.

Kurkistus paitsi kulissien taakse, myös menneeseen

Maskeeraajan laukusta löytyy esimerkiksi puuderia.

Suomalaisen elokuvan mustavalkoiset klassikot ovat kaikille tuttuja. Näyttely tarjoaa hienon mahdollisuuden nähdä jo kauan sitten kuvattujen elokuvien kulissien taakse.

–Puvuthan eivät tietenkään olleet mustavalkoisia ja vain harmaan sävyissä! Näyttelyssä pääsee siten näkemään, millaisia ne ovat värillisinä, Joanna Weckman vinkkaa.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kätköistä löytynyt kaitafilmi puolestaan valottaa käytännön elokuvan tekemistä Suomen Hollywoodin aikaan.

–Näyttelijä Leif Wager harrasti kaitafilmille kuvaamista, ja hän on kuvannut materiaalia Kesäillan valssin kuvauksissa vuonna 1951, Weckman sanoo.

 

Näyttelyn avajaiset ovat torstaina 6.4., ja se on avoinna yleisölle 13.8. saakka. Näyttely on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmistoa vuonna 2017.

 

Aukioloajat:

6.4.–4.6. ti-su 11–19

5.6.–13.8. ma-su 11–19

 

Liput: 9 €

Alennusryhmät: 5 € (lapset 6-18 v., opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varus-/siviilipalvelusmiehet)

Perhelippu: 24 € (2 aikuista + 2-4 lasta)

Teksti ja kuvat: Iidaliisa Pardalin