HENGITÄ VIISAAMMIN JA TYÖSKENTELE TEHOKKAAMMIN!

vincit_naturvention-39352

Ilman riittävää energiaa liikkumiseen emme saa urheilusuorituksista täysiä tehoja irti. Nestehukka vie hetkessä jalat alta. Ruoan ja veden tavoin myös ilma on yksi elossa pysymisen perusedellytyksistä. Itse asiassa ilma, jonka merkityksen usein aliarvioimme, on jopa kriittisin näistä kolmesta. Ilman ruokaa säilymme hengissä viikkoja, ilman vettä päiviä mutta ilman happea vain muutamia minuutteja.

Tarvitsemme kaikkea näitä säilyäksemme hengissä. Voidaksemme hyvin nousee keskiöön ruoan, veden ja ilman laatu. Niin kuin ravinnonkin laadulla kehomme toimintaan ja suorituskykyymme, myös ilman laadulla on suuri vaikutus meihin.

Hengitämme päivittäin 10 000 litraa ilmaa, joka kulkeutuu jokaiseen soluumme. Ei siis ole yhdentekevää millaista ilmaa vedämme keuhkoihimme.

Ilma tai oikeastaan happi ei vaikuta pelkästään lihaksiimme, vaan koko kehoomme. Varsinkin aivojen toimintaan ilman laadulla on suuri merkitys. Harvardin tuoreen tutkimuksen mukaan huonon sisäilman on jopa todettu jopa tyhmentävän.

Harvard tutki sisäilman vaikutusta eri alojen asiantuntijoiden kognitiivisiin kykyihin työtehtävissään. Tutkimuksessa työntekijöitä altistettiin sekä kemikaaleja sisältävälle epäterveelliselle sisäilmalle että ulkoilmaa muistuttavalle, luonnollisilla bakteereilla rikastetulle ilmalle.

Tulokset olivat selvät: luonnollisessa ilmassa työskennelleet pystyivät hyödyntämään kognitiivista kapasiteettiaan paremmin. He selviytyivät huomattavasti paremmin strategisten päätösten tekemisestä, informaation hyödyntämisestä ja kriisitilanteista.

Huono, tunkkainen ja kuiva sisäilma ei siis aiheuta pelkästään päänsärkyä, nuhaa, tukkoisuutta ja muita fyysisiä oireita, vaan myös vaikuttaa jopa kykyymme käyttää aivojamme.

Omilla pienillä, arkipäiväisillä valinnoilla voimme tehdä paljon terveytemme ja hyvinvointimme hyväksi. Ihminen on luotu luonnonlapseksi, joten yhteyden luontoon täytyisi olla osa jokapäiväistä elämäämme.

Työpaikoilla voi ottaa käyttöön esimerkiksi kävelypalaverit ulkona, tiimipäivät metsässä tai viettämällä taukoja lenkkeilemällä. Asiat hoituvat samalla, kun mieli kirkastuu ja alitajunta saa tilaa hengittää. Myös viherkasvit ja luonnon tuominen sisälle tekee ihmisistä luovempia ja vähentävät stressiä.

Tai mitä jos olisikin mahdollista ottaa happihyppyjä sisällä?

Marianne Manninen
Viestintäsuunnittelija
Naturvention Oy