Jenni Vakkilainen

Maisemamaalauksessa taide ottaa vaikutteita ympäristöstä ja määrittelee samalla tapaamme havainnoida ympäröivää maailmaa. Abstraktin taiteen moniulotteisuus ja tulkinnanvaraisuus pohjautuvat pitkälti värien ja muotojen katsojalle välittämiin viesteihin.

Lahden ammattikorkeakoulusta valmistuneen kuvataiteilija Jenni Vakkilaisen (s. 1984) teoksissa abstraktit muodot herättävät toisinaan ajatuksia maisemista – joko kuvitteellisista tai todellisista. Pastellisävyjen ja murrettujen värien käyttö on keskeistä Vakkilaisen teoksissa, joissa herkulliset värit ja herkät, mutta päättäväiset siveltimenvedot vievät katsojan uusiin mielikuvituksellisiin maisemiin.

Vakkilaisen teokset elävät tarkasteltaessa niitä eri etäisyyksiltä. Mitä kauemmas teoksesta astelee, muuttuu maalausjälki käsitteellisestä havainnolliseksi ja utuisuus alkaa muistuttaa jotain tunnistettavaa. Tutkittaessa teoksia lähietäisyydeltä avautuu katsojalle myös Vakkilaisen väriaineenkäyttö, mikä on teoksissa runsasta ja luo erilaisia tekstuureja. Teoksissa syvyyden tunteen luo kerroksellisuus; paksut ja ohuet kerrokset muodostavat struktuureja, tilan tunnetta ja arvaamattomia yhdistelmiä.

Tinker Bell, öljy ja tempera kankaalle 150x150cm, 2017

Orgaaniset ympyrän muodot ja aaltomaiset viivat toistuvat kaikissa töissä ja luovat Vakkilaisen taiteelle tunnistettavan tyylin. Leikkisät teosnimet antavat teoksille lisäulottuvuuden, jonka avulla katsoja voi entisestään syventyä teoksen maailmaan ja uppoutua siihen vain mielikuvitus rajanaan.