Logomo tarjoaa elokuvaelämyksiä Elokuvapäivänä – ja muutenkin

Logomo ei ole vain konsertteja, kokouksia ja konferensseja. Talosta löytyy myös elokuvateatteri, joka tarjoaa elokuvataiteen helmiä sekä ooppera- ja balettiesityksiä mainstream-tarjonnan ulkopuolelta.

Pekka Nummelin näyttää, kuinka filmi asetetaan projektoriin.
Pekka Nummelin näyttää, kuinka filmi asetetaan projektoriin.

Logomon MOVE 2-salin konehuoneessa Pekka Nummelin, Varsinais-Suomen elokuvakeskuksen toiminnanjohtaja, asettelee maanantai-iltana filmiä koneeseen. Valmistautuminen illan elokuvanäytökseen on käynnissä.

–Tänään nähdään Strange Days -elokuva, hän kertoo.

Elokuvan ystäville yksi kevään kohokohtia on perjantaina 10.3. järjestettävä Elokuvapäivä, jolloin koko kaupunki muuttuu yhdeksi suureksi elokuvateatteriksi. Ilmaisia näytöksiä järjestetään niin kahviloissa, kuppiloissa kuin elokuvafanien kotonakin. Logomossa nähdään kolme eri elokuvaa: Levoton veri, Dheepan ja Mustang.

Elokuvia näytetään Logomossa muutenkin usein. Tällä hetkellä ovat käynnissä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja Kinokoplan kevätsarjat, Walhallan Kuukauden pohjoismainen elokuva -sarja sekä lontoolaisen Royal Balletin ja Royal Operan näytökset. Huhtikuussa elokuvaintoilijoita hellitään toden teolla, kun Suomalaisen elokuvan festivaali järjestetään niin ikään Logomossa.

Emma Vuorinen, Kinokoplan hallituksen puheenjohtaja ja Länsi-Suomen elokuvakomission tuotantoharjoittelija, kuvailee Logomon elokuvatarjonnan merkitystä todella suureksi.

–On hienoa, että elokuvatapahtumia järjestäville tahoille on Logomon myötä mahdollista tarjota elokuvelämyksiä leffateatteripuitteissa nykyaikaisella äänentoistolla ja tekniikalla pitäen samalla hinnat katsojia ajatellen merkittävän alhaalla, hän sanoo.

Muutakin kuin amerikkalaista ”blockbusteria”

MOVE 2 -salin edustalta löytyy esitettä jos jonkinmoiseen näytökseen.
MOVE 2 -salin edustalta löytyy esitettä jos jonkinmoiseen näytökseen.

Logomossa näytettävät elokuvat ovat hyvin erilaisia kuin suurten kaupallisten toimijoiden tarjoamat näytökset. Voisiko tarjontaa sanoa vaihtoehtoiseksi?

–Vaihtoehtoelokuva on hyvä termi. Monipuolista tarjontaa tulee olla, niin elokuvissa kuin muillakin kulttuurin aloilla, Pekka Nummelin toteaa.

Emma Vuorinen on samaa mieltä.

–Maailmalla tehdään järjetön määrä näkemisen arvoisia elokuvia, joista iso osa on kaupallisessa elokuvateatterilevityksessä vain lyhyen ajan, pienissä saleissa ja usein vieläpä huonoihin kellonaikoihin. Tästä syystä omassa ohjelmistossamme amerikkalainen blockbuster-elokuvatuotanto jätetään tietoisesti vähemmälle huomiolle, hän selittää.

Elokuvat, joita Logomossa näytetään, ovat usein sellaisia vaihtoehtoelokuvia, joiden ensi-illasta on jo aikaa, eikä niitä välttämättä ole DVD:lläkään saatavissa. Tarjonta on siis ainutlaatuista.

Elokuvateatterissa on sitä jotain

Filmiltä katsottu elokuva näyttää elävämmältä kuin digitaalinen versio, tietää Nummelin.
Filmiltä katsottu elokuva näyttää elävämmältä kuin digitaalinen versio, tietää Nummelin.

Mikä sitten saa katsojan jättämään kotisohvansa ja saapumaan elokuvateatteriin?

–Kuva on tietysti isompi, ja tapahtuma on sosiaalinen. Elokuvateatterissa on myös vähemmän häiriötekijöitä, Pekka Nummelin pohtii.

Emma Vuorinen on myös kiinnittänyt huomiota elokuvateatterikokemuksen sosiaaliseen puoleen.

–Kinokoplan näytöksissä olen huomannut, että ihmiset jäävät usein vielä elokuvan jälkeen keskustelemaan katselukokemuksestaan muiden yleisössä olleiden kanssa – tällöin katselukokemuksesta tulee myös yhteisöllinen, hän nyökkää.

Yksi Logomon tarjoama yhä harvinaisemmaksi muuttuva elementti on ihka aito filmiprojektori. Elokuvia voidaan näyttää siis myös filmikopioina uusien digitaalisten kopioiden sijaan.

Nummelin on filmin puolestapuhuja.

–Filmiltä näytetty elokuva on paljon elävämpi, valo on siinä erilaista, hän kehuu.

Logomon kevään elokuvatarjonta

Elokuvapäivä 10.3. – näytökset ilmaisia

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kevätsarja maanantaisin klo 19 – liput 5 €, alle 12-vuotiaat 2 €

Kinokoplan kevätsarja sunnuntaisin klo 17 ja 20 – sarjakortti 24 € / 22 € opiskelijat, yksittäisliput 5 € / näytös (vaatii jäsenkortin, 1 €)

Walhallan Kuukauden pohjoismainen elokuva -sarja, joka kuun kolmas tiistai klo 17.30 – liput 5 €

Lisäksi Royal Operan ja Royal Balletin näytöksiä lauantaisin – katso lisätiedot tapahtumakalenterista.

Katso kaikki elokuvanäytökset täältä!

Teksti ja kuvat: Iidaliisa Pardalin