Ola Kolehmainen

Art goes Logomo –näyttelyssä nähdään arkkitehtuurivalokuvistaan tunnetun valokuvataiteilija Ola Kolehmaisen (s.1964) ikonisia Alvar Aalto –sarjan teoksia, jotka valikoituivat mukaan osittain Aallon Turku-yhteyden johdosta.

Kansainvälisesti menestynyt Kolehmainen tunnetaan valokuvateoksista, joissa arkkitehtuuri on valjastettu materiaaliksi, ei dokumentoinnin kohteeksi. Syvällisen arkkitehtiin ja suuntaukseen perehtymisen jälkeen taiteilija valitsee kuvauskohteet, matkustaa ja aloittaa analogisen kuvaustyöskentelynsä. Valo, sen suhde tilaan, muoto ja materiaali ovat keskeisiä elementtejä hänen työskentelyssä. Kolehmainen tunnetaan minimalistisesta lähestymistavastaan ja kiinnostuksestaan sekä nyky- että modernistiseen arkkitehtuuriin. Vuodesta 2009 lähtien Alvar Aallon tuotanto astui osaksi hänen työskentelyään kiinnostuttuaan teemasta, miten arkkitehdit ovat vaikuttaneet toistensa suunnitteluun. Viime vuosina projektit bysanttilaisen ja ottomaanien arkkitehtuurin parissa ovat vieneet häntä myös enemmän vanhemman historiallisen arkkitehtuurin pariin.

Villa I, 2014
Villa I, 2014

Berliinissä työskentelevä ja Taideteollisesta korkeakoulusta 1999 valmistunut Kolehmainen on keskeisimpiä kansainvälistä mainetta niittäneen Helsinki School –ryhmän taiteilijoita. Vuonna 2015 hänet kutsuttiin Britannian kuninkaallisen arkkitehtuuri-instituutin RIBA:n kunniajäseneksi. Kolehmaisen teoksia on merkittävissä kansainvälisissä ja suomalaisissa kokoelmissa, kuten Borusan kokoelman, Deutsche Bankin, Nykytaiteen museo Kiasman ja Helsingin taidemuseo HAMin kokoelmissa. Loppuvuonna Helsingin Taidemuseo HAMissa nähdään laaja Kolehmaisen näyttely.

Taiteilijatapaamisessa Ola Kolehmainen:

Ilo olla mukana Art Goes Logomo -kokonaisuudessa 

Art Goes Logomo -näyttelyssä nähdään kansainvälisesti tunnetun ja menestyneen valokuvataiteilija Ola Kolehmaisen ikonisia Alvar Aalto -sarjan teoksia, jotka valikoituivat mukaan osittain Aallon Turku-yhteyden johdosta. Kolehmainen oli mukana näyttelyn avajaispäivinä ja ihastui näkemäänsä.

–Tapa, millä näyttely on toteutettu on upea, näyttelytila on täysin kansainvälistä tasoa. En voisi kuvitella tätä näyttelyä muualle kuin tähän isoon saliin. Seinäkonstruktio on hienosti ajateltu ja teknisesti toteutettu. Näyttelyssä galleristi Frej Forsblom esittelee näkemyksensä kokonaisuudesta, jollaisen kanssa hän työskentelee ja haluaa työskennellä. On ilo olla tässä kokonaisuudessa mukana.