KAVI – HUMISEVA HARJU

KAVI – HUMISEVA HARJU

Ma 2.10.2017

Klo 19

MOVE 2

 

Liput: 5 €, alle 12-vuotiaat 2 €

 

 

Abismos de pasión

Cumbres borrascosas

Humiseva harju / Svindlande höjder

Meksiko © 1954 Producciones Tepeyac S.A. Tuottajat: Oscar Dancigers, Abelardo Rodríguez. Ohjaus: Luis Buñuel. Käsikirjoitus: Luis Buñuel, Pierre Unik, Julio Alejandro, Arduino Maiuri – Emily Brontën romaanista (1847). Kuvaus: Agustín Jimenez, Sergio Vejar. Musiik-ki: Raúl Lavista – Wagnerin Tristanista ja Isoldesta. La-vastus: Edward Fitzgerald, Raymundo Ortiz. Leikkaus: Carlos Savage. Äänitys: Eduardo Arjona, Galdino Sam-perio. Pääosissa: Jorge Mistral (Alejandro), Irasema Dilián (Catarina), Lilia Prado (Isabel), Ernesto Alonso (Eduardo), Luis Acevas Castaneda (Ricardo), Francisco Reigueira, Hortensia Santoveña, Jaime González. Helsin-gin ensiesitys: 24.4.1970 Cinema – maahantuoja: Mårten Kihlman – VET 78524 – K16 – s/r tekstit: Meri Starck / Mårten Kihlman – 2510 m / 91 min

    Muita filmatisointeja mm.: Humiseva harju (US 1939, O: William Wyler, N: Merle Oberon, Laurence Olivier), Humiseva harju (GB 1970, O: Robert Fuest, N: Anna Calder-Marshall, Timothy Dalton), Hurlevent (FR 1985, O: Jacques Rivette), Wuthering Heights (US/GB 1992, O: Peter Kosminsky, N: Juliette Binoche, Ralph Fiennes), Humiseva harju (GB 1998, O: David Skynner, N: Orla Brady, Robert Cavanah).

Halusin tehdä tämän elokuvan Kulta-ajan jälkeen. Emily Brontën romaani oli surrealistien avainte-os. Luullakseni Georges Sadoul käänsi sen ranskaksi. Surrealistit pitivät kirjan siitä puolesta, joka kohottaa l’amour fou’n, hullun rakkauden kaiken yläpuolelle – ja ryhmän jäsenenä minulla tietysti oli samat ajatukset rakkaudesta ja pidin sitä suurena romaanina. Mutta en koskaan löytänyt rahoit-tajaa, elokuva riutui paperieni joukossa ja se tehtiin Hollywoodissa kahdeksan tai yhdeksän vuotta myöhemmin. Olin jo unohtanut koko asian, kun tuottaja Dancigers, jolla oli sopimus kahden Espan-jassa hyvin suositun näyttelijän, Jorge Mistralin ja Irasema Diliánin, kanssa, pyysi minua tekemään elokuvan käsikirjoituksesta, josta en pitänyt. Sitten hän muistutti minua, että olin kerran maininnut hänelle tehneeni sovituksen Humisevasta harjusta ja näytin sen hänelle. Hän hyväksyi sen. En tosiaan ollut enää kovin kiinnostunut tekemään tätä elokuvaa enkä yrittänyt siinä mitään uutta. Se on yhä sama elokuva jonka suunnittelin vuonna 1930, mutta luullakseni se on uskollinen Emily Brontën hengelle. Se on hyvin ankara elokuva, myönnytyksittä tehty, ja se kunnioittaa romaanin asennetta rakkauteen.

– Luis Buñuel

Luis Buñuelin Humiseva harju on sisäistetty teos. Buñuel muutti tarinaa vain ollakseen entistä us-kollisempi kirjan hengelle. Hän ei piittaa huonoista näyttelijöistä, vaan käyttää heitä kuin puunrun-koja synkässä ja rosoisessa maisemassa, esineinä sommitelmassa, jonka todellisia päähenkilöitä ovat kamera ja leikkaus. Toteuttamalla uskollisesti 20 vuotta vanhan suunnitelman (Buñuelin ja Unikin käsikirjoitus valmistui todennäköisemmin Las Hurdesin jälkeen kuin Kulta-ajan aikoihin toi-sin kuin Buñuel antaa ymmärtää) hän sai aikaan eräänlaisen anakronistisen tehon, samantyyppi-sen kuin Dmitri Kirsanovin jossakin vanhassa elokuvassa, mikä vain lisää teoksen viehätystä. Ny-kyään elokuva tuntuu mestariteokselta alusta loppuun, vaikka kaikkien Buñuelin arvostelijoiden yksimielisesti ihailemat kolme viimeistä kelaa ovatkin epäilemättä vaikuttavimmat. Toiminnassa on samaa kuumeista runollisuutta kuin Emily Brontën parhaissa jaksoissa siitä lähtien, kun Alejandro-Heathcliff Katy-Cathyn kuoleman jälkeen herjaavassa rukouksessaan pyytää Jumalaa lähettämään hänet helvettiin, missä rakastettu odottaa häntä ja kun hän lopulta häpäisee naisen haudan saa-dakseen (vihdoin!) maata hänen kanssaan. Loppujakson päätös on suurenmoinen. Kun Ricardo-Hindley astuu sisään kivääreineen, jolla hän aikoo tappaa Alejandron, tämä intohimoinen rakastaja näkee haudan oviaukkoa vasten piirtyvässä hahmossa Katyn kuvan, pukeutuneena valkoisiin, kut-suvana.

– Francisco Aranda (teoksesta Luis Buñuel: A Critical Biography, 1975)

Kopio: 35mm filmi

 

Ovet aukeavat: klo 18.30

Tapahtuma alkaa: klo 19

Tapahtuman kesto: 91 min

Ikäraja: K-16

Tila: MOVE 2