KAVI – HYPPY TUNTEMATTOMAAN

KAVI – HYPPY TUNTEMATTOMAAN

Ma 27.11.2017

Klo 19

MOVE 2

 

Liput: 5 €, alle 12-vuotiaat 2 €

 

Salto / Hyppy tuntemattomaan

Salto eli Hyppy tuntemattomaan on Konwickin kolmas ja parhaiten tunnettu elokuva. Se kytkeytyy johdonmukaises-ti hänen neljän ensimmäisen ohjaustyönsä (muut: Kesän viimeinen päivä, 1958, Taru rakkaudesta, 1961, Jak daleko stąd, jak blisko, 1971) sekä sellaisten romaanien kuin Puolalainen unikirja (1963) ketjuun. Kaikissa näissä keskeistä on päähenkilön (Saltossa kokonaisen yhteisön) fragmentaarinen matka sotamuistojen ja -painajaisten maailmaan useiden rauhanvuosien jälkeen. Kaiken kaikkiaan Konwicki ohjasi kuusi pitkää elokuvaa, joista viimeisissä hän vaihtoi maaperää, ja siirtyi sovittamaan muiden kirjailijoiden sotaa edeltävään maailmaan sijoittuvia tekstejä (Dolina Issy, 1982, Miłoszin romaanista, sekä Lawa, 1989, Mickiewiczin näytelmän pohjalta).

Zbigniew Cybulski näyttelee Salton levotonta päähenkilöä, joka saapuu maaseutuidyllin keskellä sijaitsevaan maja-taloon ilmeisesti jonkinlaisen pakoretken keskellä. Hän on kuin menneisyyden salainen agentti, jonka tarkoituksena on sotavuosien muistojen lietsominen sekä itsessään että ympäröivässä yhteisössä; hänessä on ripaus sekä aidon alkuvoimaisia että huijarisaarnaajamaisia ominaisuuksia. Konwickin edellisen elokuvan Taru rakkaudesta vakava, romanttinen sävy on Saltossa pimentynyt kolkoksi ironiaksi. Kun Cybulski tarinan huipentumassa kutsuu elokuvan henkilöt menneisyyden ja nykyisyyden rajat hämärtävään, pakanallista seremoniaa muistuttavaan salto- eli ”voltti”-tanssiin, kiristyy vire miltei rienaavaksi.

Kaiken kaikkiaan Salto näyttää kaikessa avantgardistisessa yritteliäisyydessään sen vaarallisen suunnan, johon Konwicki eteni vielä syvemmälle seuraavassa, surrealistisimmassa ja kunnianhimoisimmassa elokuvassaan Jak daleko stąd, jak blisko – valitettavan epävakuuttavin tuloksin. Ihmiset puhuvat kuin itsekseen, paljolti toistensa ohi; runsaalla tekstillä ja  teennäisillä poseerauksilla on monesti ylivalta henkilöhahmoihin nähden. Jos Taru rakkaudesta oli Resnais’n tavoin muistojen kudelmista viehättyneen Konwickin Hiroshima rakastettuni, on Salto ehdottomasti hänen Marienbadinsa; mutta niin kuin Marienbadiin, myös Saltoon sisältyy jo pelkästään ulkoisen olemuksen tasolla roima annos pirullista komediaa. Avaimen huumoriin tarjoaa Cybulskin fantastinen näyttelijäsuoritus. ”Cybulskin mukana elokuvaan tulee paholaismaisuutta, ja hänen ihmisten omatuntoa kolkutteleva roolinsa tuntuu sekä fyysisenä että henkisenä.” (Markku Tuuli).

– Petteri Kalliomäki 29.5.2015

Kopio: 35mm filmi

Ovet aukeavat: klo 18.30

Tapahtuma alkaa: klo 19

Tapahtuman kesto: 108min

Ikäraja: K7

Tila: MOVE 2