KAVI – KAJASTUS

KAVI – KAJASTUS

Ma 27.3.2017 klo 19.00

MOVE 2-sali

Liput: 5€

Alle 12-vuotiaat: 2€

 

KAVI – KAJASTUS

Suomen vakinaisessa armeijassa palveltuaan Carl von Haartman oli kulkeutunut Hollywoodiin ja elokuva-alalle. Työskenneltyään ensin erilaisissa avustustehtävissä hänet palkattiin sotilasasiantuntijaksi ensimmäiseeen maailmansotaan sijoittuvaan Siivet-elokuvaan. Vuonna 1928 Haartman palasi Suomeen ja Erkki Karu kiinnitti hänet Suomi-Filmin ohjaajaksi. Hänen ensimmäinen elokuvansa oli Haartmanin omaan käsikirjoitukseen perustuva vakoilutarina Korkein voitto (1929). Ohjaaja esitti itse pääosaa tässä esteettisesti upeassa elokuvassa, joka aikalaiskatsojilta sai valitettavan viileän vastaanoton.

 Heti seuraavana vuonna sai ensi-iltansa Haartmanin toinen elokuva Kajastus. Se on mahtava kuvaeepos sortovuosien ajoilta sisältäen massiivisia joukkokohtauksia, näyttäviä lavastuksia, upeita lähikuvia ja monipuolista, oivaltavaa kuvakerrontaa. Vaikka tapahtumavyöryn lähtökohtana on sortokausien Suomi, ei Kajastus ole pateettisesti suuri isänmaallinen eepos, vaan sen kerronnassa korostuu vakoilutarina ja juonen melodramaattiset käänteet. Äänielokuvan syntyhetkien ajan kotimaista elokuvayleisöä ei teknisesti ja esteettisesti taidokas mykkäelokuva valitettavasti kiinnostanut, vaan myös Haartmanin toisen elokuvan menestys jäi heikoksi ja ohjaajan ura Suomi-Filmin palkkalistoilla päättyi.

 Kajastuksen ensimmäiset kuvat esittävät Venäjän keisarin Nikolai II:n allekirjoittamassa helmikuun manifestin vuonna 1899. Tämän jälkeen siirrytään Suomeen ja kenraalikuvernööri Bobrikovin murhaan. Historiallinen kehys luodaan hyvin nopeasti ja lopun aikaa Kajastus onkin enemmän elokuva upseerielämästä kuin sortokausista. Siinä miehet ovat rohkeita ja komeita, naiset taas kauniita ja suomalaisen 1930-luvun elokuvan valtalinjoista poiketen vaarallisen paheellisia. Suutelukohtauksen pituuskin on aivan toista luokkaa kuin mihin kotimaisessa elokuvassa oltiin totuttu.

Carl von Haartmanilla oli ilmiömäinen kyky luoda miltei maalauksellisia asetelmia kartanohuoneisiin, puutarhoihin ja lampien rannoille. Hän ei pyri taloudellisuuteen, vaan useassa kohdin kerronta on viivyttelevää ja yksittäiset otokset ovat tärkeämpiä luin kohtaukset. Kaikesta huokuu suuren maailman tuntu. Jatkosodassa everstiluutnantiksi ylennetyn Haartmanin elokuva ansaitsee todella uuden tulemisensa yleisön eteen ja nimenomaan valkokankaalla. (Matti Salakka, Suomalaisen elokuvan festivaalin ohjelmakirja 1993)

Säestäjinä: Topias Tiheäsalo ja Niko Karlsson.

 Kopio: DCP

Ovet aukeavat: klo 18.30

Tapahtuma alkaa: klo 19.00

Tapahtuman kesto: 83min

Ikäraja: S

Tila: MOVE 2-Sali

Järjestäjät: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Varsinais-Suomen elokuvakeskus

Lisätiedot: https://kavi.fi/fi/ohjelmisto/aluesarjat/turku