KAVI – KOVAOTTEISET MIEHET

KAVI – KOVAOTTEISET MIEHET

Ma 20.2.2017 klo 19.00

MOVE 2-sali

Liput: 5€

 

KAVI – KOVAOTTEISET MIEHET

Kovaotteiset miehet perustuu Robin Mooren kirjaan The French Connection (1969) joka puolestaan pohjaa todellisiin tapahtumiin 1960-luvun alussa. Newyorkilaisetsivät Eddie “Popeye” Egan ja Sonny “Cloudy” Grosso takavarikoivat jättiläismäisen, yli 50 kilon heroiinilastin. Massiivisen salakuljetuksen oli organisoinut ranskalainen liikemies Jean Jehan. Friedkinin elokuvassa Jehan-hahmo on nimetty Alain Charnieriksi. Poliisi sai takavarikoitua huumelastin, mutta Jehan onnistui välttämän pidätyksen USA:ssa ja Ranska kieltäytyi luovuttamasta häntä amerikkalaisen oikeuden eteen. Friedkin on haastatteluissa viitannut siihen että Jehanin ansiokas ura Ranskan vastarintaliikkeessä olisi auttanut häntä saamaan itselleen Ranskan hallituksen suojeluksen. Kovaotteiset miehet ei kuitenkaan ole tositapahtumien tarkkaa toisintamista. Friedkin otti runsaasti vapauksia tarinaa kuvatessaan. Esimerkiksi Jehanin kiinnisaamiseen kului todellisuudessa aikaa kaksi ja puoli vuotta eikä jahdin aikana kuollut yhtään ihmistä.

 Gene Hackman näyttelee omavaltaista ja väkivaltaan taipuvaista etsivä Popeye Doylea. Hän on tehokas poliisi, piirinsä pidätystilastojen ykkönen, mutta hänen suorasukaisia metodejaan karsastetaan. 1970-luvun alussa kovaotteiset, sääntöjä ja etiikan rajoja uhmaavat poliisit olivat toimintaelokuvien vakiohahmoja. Don Siegelin Likainen Harry -elokuvan (Dirty Harry, 1971) Harry Callahan (Clint Eastwood) on Doylen tavoin väkivaltainen ja rasistinen lainvalvoja jolle tarkoitus pyhittää keinot. Vastaavia poliisi- ja etsivähahmoja on myös Don Siegelin Madiganissa (1968), jossa kovapintaista etsivää näyttelee Richard Widmark, ja Peter Yatesin Bullittissa (1968).

 Kyynisyydestä ja väkivaltaisuudesta huolimatta Kovaotteisia miehiä on vaikea kuvata toimintaelokuvaksi ainakaan termin nykymerkityksessä. Sen rytmi on verkas, ensimmäiset laukaukset kuullaan vasta kun elokuvaa on kulunut jo reilu tunti. Elokuvassa on pitkiä kohtauksia joissa Doyle ajaa autollaan ympäri New Yorkia. Nämä rauhalliset, tapahtumaköyhät hetket kuitenkin luovat vaikutelman kaupungista yhtä voimallisesti kuin Scorsesen Sudenpesä (Mean Streets, 1973) tai Taksikuski (Taxi Driver. 1976). Yksityiskohdat ovat tallentuneet tarkasti, ajoittain tuntuu siltä kuin katsoisi Maysles-veljeksien dokumenttia

 Kovaotteisissa miehissä on paljon sellaista joka tuntuu kovin nykyaikaiselta. Pitkät varjostusjaksot, joissa näytetään hämäräperäisen gangsterin tulevan ja poistuvan laillisesta peiteyrityksestään, halvasta baaristaan, Doylen mumisevan pohdinnan säestämänä, ennakoi modernin ajan poliisityöskentelyä kuten myös Hackmanin tulevaa roolia Coppolan Keskustelussa (Conversation, 1974).

 – Peter Bradshaw, The Guardian 14.7.2011 ja AFI pohjalta Pasi Nyyssönen 13.1.2015

 Kopio: 35mm filmi

Ovet aukeavat: klo 18.30

Tapahtuma alkaa: klo 19.00

Tapahtuman kesto: 104min

Ikäraja: K16

Tila: MOVE 2-Sali

Järjestäjät: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Varsinais-Suomen elokuvakeskus

Lisätiedot: https://kavi.fi/fi/ohjelmisto/aluesarjat/turku