KAVI – LUULIN ETTÄ HALUSIT

KAVI – LUULIN ETTÄ HALUSIT

Ma 10.4.2017 klo 19.00

MOVE 2-sali

Liput: 5€

 

KAVI – LUULIN ETTÄ HALUSIT

Kungsleden on noin 425 kilometriä pitkä vaellusreitti, joka kulkee Pohjois-Ruotsin tunturimaisemien halki. Erämaamajoissa ja teltoissa yöpyvien lapinhullujen suosikkikohde on tapahtumapaikkana Bosse Gustafssonin (1924–1984) psykologisessa jännitysromaanissa Kungsleden. Kirja ilmestyi 1963 ja elokuvaversio sai ensi-iltansa seuraavana vuonna. Lapin ankarissa oloissa toteutetun filmatisoinnin ohjasi rakkauselokuvien käsikirjoittajana ja ohjaajana tunnettu Gunnar Höglund (1923-1984). Käsikirjoitus on Höglundin ja Gustafssonin yhteistyö. Elokuva esitettiin Berliinin elokuvajuhlien kilpasarjassa Kultainen karhu -ehdokkaana.

Kahdessa aikatasossa etenevän tarinan keskushenkilö, ”Sinä”, on Mathias Henriksonin esittämä yksinäinen keski-ikäinen mies, joka on kymmenen vuotta sitten vaeltanut Kungsledeniä tyttöystävänsä Lenin (Maude Adelson) kanssa. Jonkin retkellä sattuneen tapahtuman vuoksi Leni jätti miehen, joka vuosia myöhemmin pitää häntä yhä ainoana todellisena rakastettunaan. Paluu samalle reitille merkitsee päähenkilölle paluuta arvoitukselliseen menneisyyteensä. Takaumajaksojen keskellä hän alkaa löytää toivoa herättäviä merkkejä, joiden perusteella myös Leni olisi kenties palannut maisemiin. ”Toiseksi” kutsuttu muukalainen (Lars Lind) kertoo ”Sinulle” mystisen teorian siitä, että tuntureilla aikaa ei ole olemassa.

”Romanttisena trillerinä” mainostettu elokuva tarjoaa enemmän elämänfilosofisia ja tajunnallisia sfäärejä kuin romantiikkaa. Raiskaukseen viittaava suomenkielinen nimi Luulin että halusit osoittaa, että Höglundin elokuvaa myytiin suomalaisille jonkinlaisena erotiikkana, joka oli 1960-luvun lopulla vakiintunut osaksi ruotsalaisen elokuvan perusteemoja. Harhaanjohtavaan painotukseen on ehkäpä vaikuttanut Höglundin myöhempi ohjaus, rohkea ja kohuttu menestyselokuva Kuin meren paljas tuuli (1968), jonka valmistumisvuonna Kungsleden sai Suomen ensi-iltansa.

 Kungsleden ei ole avantgardistinen kokeilu, mutta valtavirran jännityselokuvana se on ollut (ja on yhä) edellä aikaansa kerrontatekniikassaan, joka sisältää takaumien lisäksi ns. epäluotettavan kertojan, sisäisiä todellisuuksia ja runsasta tulkinnanvaraisuutta. Valkoisen peuran ohella se kuuluu myös pohjoismaisen elokuvan Lappi-mystiikan klassikoihin.

– Lauri Lehtinen 10.7.2014

Kopio: 35mm filmi

Ovet aukeavat: klo 18.30

Tapahtuma alkaa: klo 19.00

Tapahtuman kesto: 106min

Ikäraja: K16

Tila: MOVE 2-Sali

Järjestäjät: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Varsinais-Suomen elokuvakeskus

Lisätiedot: https://kavi.fi/fi/ohjelmisto/aluesarjat/turku