KAVI – SINÄ JA MINÄ

KAVI – SINÄ JA MINÄ

Ma 13.3.2017 klo 19.00

MOVE 2-sali

Liput: 5€

Alle 12-vuotiaat: 2€

 

KAVI – SINÄ JA MINÄ

Elokuvan päähenkilöinä on kaksi nuorta tutkijaa, Sasha ja Pjotr, jotka ovat työskennelleet yhdessä ja ovat juuri saattamassa merkittävää tutkimustyötä päätökseen. Sitten Pjotr päättää yllättäen mennä naimisiin avioliitossaan epäonnistuneen Katjan kanssa. Hän jättää tieteellisen työnsä ja muuttaa vaimonsa kanssa toiseen maahan. Sasha jatkaa yksin tieteellistä työtä yrittäen samalla unohtaa Pjotrin. Shepitkon elokuva tutkiskelee tästä tilanteesta syntyviä ristiriitoja ja niiden vaikutusta päähenkilöiden elämään.

    ”Lähes kaikki tätä elokuvaa tekemässä olleet henkilöt – käsikirjoittaja Gennadi Shpalikov, kuvaaja Aleksandr Knjazhinski, lavastaja Aleksandr Boim – me kaikki olemme valmistuneet VGIK-Elokuvainstituutista samana vuonna. Itse asiassa elokuva kertookin meistä – ja tämän vuoksi nimi Sinä ja minä”, Larisa Shepitko kertoo.

   ”Menneiden aikojen arvoja eivät punnitse vain historioitsijat, myös aikakauden kokeneilla on jotakin sanottavaa. Jos emme kerro, mitä mieltä olemme itsestämme, niin kuka sen sitten tekee? Tämä on vaikeaa mutta välttämätöntä kun olet ammatissa, jonka tiedät vaikuttavan yleisön mielipiteiden muodostukseen”.

– Katson (31/1977) mukaan

Sinä ja minä on Larisa Shepitkon kolmas elokuva teosten Znoi (”Helle”, 1973) ja Krylja (”Siivet”, 1966) jälkeen. Nuori tiedemies (Leonid Djatshkov) on alkanut epäillä sekä olemassaolonsa että työnsä mielekkyyttä. Hän pakenee Siperiaan, rakastuu toiseen samanlaiseen kapinalliseen (Natalja Bondartshuk) ja häilyy tämän ja vaimonsa (Alla Demidova) välillä. Tärkeintä ei ole kuitenkaan tämä varsin arkinen ja tavallinen kolmiodraama, vaan se taistelu, jota kukin päähenkilöistä käy itsessään, tietty levottomuuden ja etsimisen tuntu, näkemys siitä, että henkilökohtaiset ongelmat ovat osa suurempaa kokonaisuutta, eikä niihin ole patenttiratkaisuja.

    Tähän ilmapiiriin on omiaan Shepitkon runollinen kuvasto ja hänen ratkaisunsa limittää keskenään erilaisia aikatasoja. Arkielämän kuvaus saa näin aivan uutta pontta ja ulottuvuutta. Suotta ei Shepitkon elokuvaa aikoinaan luonnehdittu yhtä kiehtovaksi ja uudistavaksi kuin Andrei Tarkovskin tieteiselokuvaa Solaris.

– Sakari Toiviaisen mukaan (IS 5.8.1977) AA 26.3.2003

Kopio: 35mm filmi

Ovet aukeavat: klo 18.30

Tapahtuma alkaa: klo 19.00

Tapahtuman kesto: 97min

Ikäraja: K7

Tila: MOVE 2-Sali

Järjestäjät: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Varsinais-Suomen elokuvakeskus

Lisätiedot: https://kavi.fi/fi/ohjelmisto/aluesarjat/turku