KINOKOPLA: ELLE

Jännityselokuva Elle kertoo menestyneestä pelialan bisnesnaisesta Michélestä (Isabelle Huppert), jonka kimppuun hyökätään hänen kotonaan. Huppertin taidokkaasti esittämä Michéle ei kuitenkaan anna tapahtuneen vaikuttaa itseensä vaan ryhtyy metsästämään tuntematonta raiskaajaansa samalla kun hän jatkaa täydellisyyteen asti hiottua elämäänsä totuttuun tapaan. Tunnelma tiivistyy ja yllätykset seuraavat toisiaan, kun katsoja oppii lisää Michélestä ja tämän tinkimättömästä luonteesta. ”Elle”-sanalla viitataan ranskaksi naispuoliseen henkilöön ja tarinan keskiössä onkin sen moniulotteinen ja kompleksinen naispuolinen päähenkilö, jollaisia harvoin näkee elokuvissa.

Päällepäin trilleriltä vaikuttava elokuva ei sitoudu mihinkään tiettyyn genreen ja sen määrittely on vaikeaa. Katsojia ja arvostelijoita elokuva on ällistyttänyt sekä hämmentänyt, sillä tarina provosoi ja rikkoo kaavoja monella tapaa. Mukana on myös kauhuelokuvan piirteitä. Musta huumori voi tuottaa epämukavuutta tai saada naurahtamaan epäuskoisesti. Tarina ei pyri miellyttämään tai luomaan katsojalleen hyvää oloa. Päinvastoin, elokuvassa on graafisen väkivaltaisia kohtauksia, jotka saattavat järkyttää katsojaa.

Hollantilainen ohjaaja Paul Verhoeven on tunnettu elokuvistaan RoboCop (1987), Total Recall (1990) ja Basic Instinct (1992). Verhoeven julkaisee elokuvia harvoin ja piti kymmenen vuoden tauon ohjaamisesta ennen Ellen ilmestymistä. Elokuva sai loistavan vastaanoton Cannesin filmifestivaaleilla, mutta ennen kaikkea pääosan esittäjän Isabelle Huppertin roolisuoritusta on kehuttu. Huppert on jo palkittu roolistaan Critics’ Choice ja Golden Globe -palkinnoilla ja keväällä 2017 hän on ehdolla parhaan naispääosan Oscarin voittajaksi. Ehdokkuus on huomionarvoinen, sillä kategoriaan valitaan harvoin näyttelijöitä vieraskielisistä elokuvista.

– Anni Varis

Esitysajat: klo 17.00 ja 20.00

Elokuvan kesto: 130 min

Ikäraja: K16

Liput: 5€ (vaatii jäsenkortin 1€)

Tila: MOVE 2 – sali

Järjestäjä: Kinokopla

Lisätiedot: kinokopla.fi