KINOKOPLA: FUOCOAMMARE – TULI MERELLÄ

Lampedusan saari – Euroopan symbolinen raja, josta löytyy Italian eteläisin kohta. Tämä on tausta, jota vasten dokumentti Fuocoammare – tuli merellä kuvaa yhtä aikamme polttavimmista kysymyksistä – pakolaiskriisiä. Elokuvan katsoja seuraa sivusta, kun henkensä puolesta paenneita naisia, lapsia ja miehiä pelastetaan täyteen ahdetuista lautoista keskellä suurta merta. Osa heistä joudutaan vakavan nestehukan ja uupumuksen vuoksi kantamaan turvaan, ja osan heistä heidän läheisensä näkevät tällöin viimeisen kerran hengissä. Kyynelten ja sekasorronkin keskellä osa pelastuneista pyrkii kuitenkin pitämään kiinni jonkinlaisesta normaalin elämän tunnusta laulamalla ja pelaamalla jalkapalloa keskenään.

Realistinen ja hiomaton kuvasto pakolaisten hädästä rinnastuu elokuvassa tarkasti suunniteltuun kuvaukseen Lampedusan saaren asukkaiden turvallisesta arkielämästä. Kameratyöskentely on tarkoituksenmukaista, kuvakulmat ovat tarkasti valittuja, ja elokuvantekijöiden taito tunnelman luomisessa on vahvasti esillä. Tilan tuntu elokuvassa on erittäin vahva, ja kaikki eri ihmisten tarinat, joita elokuva esittää, tuntuvat tapahtuvan samassa elokuvan rakentamassa tilassa.

Elokuvan keskushenkilöksi nousee Lampedusan saarella asuvan kalastajaperheen nuori poika Samuele. Hän leikkii ritsoilla kaverinsa kanssa, viettää aikaa perheensä kanssa, ja käy lääkärillä silmiensä vuoksi. Sama lääkäri näkee työssään myös paljon Samuelen ikäisiä pakolaislapsia, joista kaikki eivät tämän heidät nähdessään ole enää edes hengissä. Nämä ovat niitä harvoja hetkiä, jolloin elokuvan kaksi hyvin erilaista todellisuutta kohtaavat toisensa.

Tuli merellä on elokuva, joka on saanut suurta kiitosta monelta eri taholta. Se on ensimmäinen dokumenttielokuva, joka on koskaan palkittu Kultaisella karhulla Berliinin elokuvajuhlilla, missä se myös voitti tuomariston palkinnon sekä Amnesty Internationalin elokuvapalkinnon. Festivaalien tuomariston puheenjohtaja, näyttelijä Meryl Streep on todennut elokuvan olevan uskalias yhdistelmä tosikuvastoa ja tarkoituksenmukaista tarinankerrontaa, jonka kautta voimme pohtia mitä dokumenttielokuva voi olla. Entinen Italian pääministeri Matteo Renzi taas vei 27 DVD:tä elokuvasta Eurooppa-neuvoston istuntoon luovuttaakseen ne valtionpäämiehille. Tuli merellä on tänä keväänä myös ehdolla vuoden parhaan dokumenttielokuvan Oscar-palkinnon saajaksi.

– Markus Mickels

Esitysajat: klo 17.00 ja 20.00

Elokuvan kesto: 114 min

Ikäraja: K12

Liput: 5€ (vaatii jäsenkortin 1€)

Tila: MOVE 2 – sali

Järjestäjä: Kinokopla

Lisätiedot: http://kinokopla.fi/index.html