KINOKOPLA: KOMMUUNI

Tanskan tähtiohjaajiin lukeutuvan Thomas Vinterbergin uusin elokuva Kommuuni on saatu osaksi Kinokoplan kevään elokuvasarjaa. Vinterberg tunnetaan viiltävistä ohjaustöistään, jotka kuvaavat oivallisesti henkilöhahmojensa keskinäisiä suhteita usein hätkähdyttävän uskottavalla tavalla, loistavien näyttelijäsuoritusten siivittämänä.

Hänen aiempiin ohjaustöihinsä lukeutuvat muun muassa Juhlat (Festen, 1998), Submarino (2010) sekä Jahti (Jagten, 2012), joista viimeisin on esitetty myös Kinokoplassa. Jahti oli Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2012 palkittu hyytävä tutkielma yhteisön sisäisten suhteiden äkillisestä muuttumisesta pienen valheen päästessä leviämään jäsentensä keskuudessa, luoden valheen uhriksi joutuvasta arvostamastaan yksilöstä suurimman uhkansa.

Ohjaajan uusin elokuva Kommuuni tarkastelee niin ikään yhteisönsä keskinäisten suhteiden muutosta taas kerran kouraisevalla, mutta myös ajoittain lämpimän humoristisella otteella. Tarinan keskiössä ovat 1970-luvun Kööpenhaminassa elävä aviopuoliso Anna (Trine Dyrholm) ja Erik (Ulrich Thomsen), jotka keski-ikäistymistä ja -luokkaantumista uhmaten päättävät muuttaa omistamansa suuren perintökartanon kommuuniksi, jossa luovat persoonat voivat nauttia elämästä verevien keskustelujen ja viinilasillisten ääressä. Arjen edetessä ajatuksentasolla toimiva idea koherentista yhteisöstä alkaa säröillä, kun Anna ja Erik alkavat kohdata parisuhdeongelmia. Pian osallisena monimutkaisessa suhteiden sekamelskassa ovat kaikki kommuunin jäsenet.

Kommuuni huomioitiin Berliinin elokuvajuhlilla, jossa päähenkilöä Annaa esittävä Dyrholm palkittiin arvostetulla Hopeisella karhulla. Myös Vinterberg sai kiitosta elokuvajuhlilla parhaan ohjaajan palkintoehdokkuudella. Kommuuni on 1970-luvun hengestä tunnelmaansa ammentava kuvaus erään avioliiton kriisistä ja mielenkiintoinen katsaus ryhmädynamiikan muutoksesta ulkoisten paineiden ilmaantuessa.

– Valtteri Juvonen

Esitysajat: klo 17.00 ja 20.00

Elokuvan kesto: 111 min

Ikäraja: K12

Liput: 5€ (vaatii jäsenkortin 1€)

Tila: MOVE 2 – sali

Järjestäjä: Kinokopla

Lisätiedot: kinokopla.fi