KINOKOPLA: TANNA

Martin Butler ja Bentley Dean ovat dokumentaristeja, mutta Tanna ei ole dokumentti. Sen sijaan se on näyttävä ja tunteikas melodraama, jossa yhdistyvät universaali tarina ja pieni, erityinen saari. Butler ja Dean ovat tehneet yhteistyönä dokumenttiprojekteja, kuten First Footprints (2013) ja A Sense Of Self (2016), joka oli viiltävä kuvaus palkitun journalistin Liz Jacksonin taistelusta Parkinsonin tautia vastaan. Dokumentti oli ehdolla australialaisen AACTA-palkinnon saajaksi. Näissä dokumenteissa, kuten myös Tannassa, välittyvät inhimillisyyden ja universaalien, ihmisille yhteisten kokemusten tematiikka.

Tanna on australialaiskaksikon ohjaama ja se on myös heidän tuottamansa. He ovat käsikirjoittaneet elokuvan yhdessä skotlantilaisen John Colleen kanssa. Elokuvan onnistumiseen myötävaikutti kaksikon itsenäisen toteuttamisen vapaus ja heidän havainnoiva oleskelunsa saarella elokuvan tekemisen ajan. Sen lisäksi, että Butler ja Dean olivat tehneet Tannaa ennen vain dokumenttielokuvia, elokuvassa näyttelevät tannalaiset eivät ole koskaan ennen näytelleet. Itse asiassa he eivät ole koskaan edes nähneet elokuvaa. Tästä kaikesta huolimatta Tanna on hyvin onnistunut ja katsomisen arvoinen elokuva.

Tarina on yleismaailmallinen ja tuttu jo Shakespearen ajoilta ”Romeosta ja Juliasta”, mutta se on kuitenkin tannalaisten oma. Elokuva kertoo kahdesta nuoresta rakastavaisesta, joiden rakkautta saaren heimot eivät voi olosuhteiden pakosta hyväksyä. Marie Wawalle ja Mungau Dainille (jotka näyttelevät itseään) heimojen hyväksyntää tärkeämpää on kuitenkin rakkaus. Sekä pää- että sivuosien näyttelijäsuoritukset ovat luontevia ja uskottavia.

Etenkin kuvaus on kaunista ja näyttävää ja kertomuksellisuus toimivaa. Elokuva nappasikin sekä AACTA-palkinnon että kriitikoiden sydämet. Se voitti myös Venetsian International Critics’ Week –palkinnon vuonna 2015 sekä palkinnon parhaasta kuvauksesta. Elokuva on ehdolla myös tämän vuoden parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi.

– Olli Jakonen

Esitysajat: klo 17.00 ja 20.00

Elokuvan kesto: 100 min

Ikäraja: K12

Liput: 5€ (vaatii jäsenkortin 1€)

Tila: MOVE 2 – sali

Järjestäjä: Kinokopla

Lisätiedot: kinokopla.fi