KINOKOPLA: VALMISTUJAISET

Romanialaisohjaaja Cristian Mungiun uusimman elokuvan pääosassa on viisikymppinen lääkäri Romeo Aldean (Adrian Titieni). Romeon tytär Eliza (Maria-Victoria Dragus) on pian valmistumassa lukiosta, jonka jälkeen tämän on tarkoitus lähteä ulkomaille opiskelemaan. Opiskelupaikan saaminen englantilaisesta yliopistosta vaatii kuitenkin korkeat arvosanat ylioppilaskirjoituksista. Juuri ennen loppukokeita Elizan kimppuun hyökätään koulumatkalla, ja kokeissa onnistuminen vaarantuu. Romeon silmissä poispääsy Romaniasta on ainoa hyvä tulevaisuus Elizalle, joten hän päättää tarttua epärehellisiin keinoihin taatakseen tyttärensä koemenestyksen. Palvelusta seuraa kuitenkin aina vastapalvelus, ja pieneltä vaikuttavien petosten seuraamukset voivat olla yllättävän suuria.

Ohjaajan edellisten elokuvien tapaan myös Valmistujaisten kuvakerronta on pelkistettyä, pysähtynyttä ja viimeisen päälle hiottua. Asioita ei alleviivata, vaan katsojan omalle tulkinnalle jätetään tilaa. Valmistujaiset on ihmissuhdedraama, joka laajenee kriittiseksi kuvaukseksi Romanian korruptoituneesta yhteiskunnasta. Se kuvaa vaikeita, moraalisia valintoja, joita tavalliset ihmiset joutuvat elämässään tekemään. Jos uskoo tarkoituksen pyhittävän keinot, ovatko kaikki keinot sallittuja?

Mungiu on yksi arvostetuimmista eurooppalaisista nykyohjaajista. Hänen elokuvansa ovat menestyneet esimerkiksi Cannesin elokuvajuhlilla. Laittomasta abortista kertova läpimurtoelokuva 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää (2007) voitti Cannesissa parhaan elokuvan palkinnon ja nunnayhteisöön sijoittuva Yli vuorten (2012) taas palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta. Vuoden 2016 Cannesin elokuvajuhlilla Valmistujaiset toi Mungiulle lopulta pystin parhaasta ohjauksesta.

– Henni Eronen

Esitysajat: klo 17.00 ja 20.00

Elokuvan kesto: 128 min

Ikäraja: K12

Liput: 5€ (vaatii jäsenkortin 1€)

Tila: MOVE 2 – sali

Järjestäjä: Kinokopla

Lisätiedot: http://kinokopla.fi/index.html