KINOKOPLA: YÖN ELÄIMET

Muotisuunnittelija Tom Ford siirtyi elokuvaohjaajaksi tunteellisella 1960-luvun homomiehen kuvauksellaan A Single Man (2009). Nyt hän on ottanut elokuvansa Yön eläimet lähdemateriaaliksi Austin Wrightin nykypäivään sijoittuvan kirjan Tony & Susan, joka on synkempi ja katsojansa haastava tarina päättyneestä parisuhteesta ja sen tuottamasta syyllisyydestä.

Arrivalin (2016) jälkeen kovassa nousussa oleva (Amy Adams) esittää Los Angelesin taidemaailman huipulla työskentelevää ja elämäänsä tyytymätöntä Susania, joka saa postissa ensimmäisen aviomiehensä Edwardin (Jake Gyllenhaal) kirjoittaman romaanin Nocturnal Animals. Susan alkaa lukea tätä Länsi-Texasin autiomaahan sijoittuvaa rikosromaania, jonka pääosaan hän kuvittaa entisen aviomiehensä näköisen Tonyn (Jake Gyllenhaal uudestaan). Romaanissa Tony joutuu perheensä kanssa tekemisiin väkivaltaisen rikollisen Rayn (Aaron Taylor-Johnson) ja oikeutta kaikin keinoin puolustavan sheriffin Bobby Andeksen (Michael Shannon) kanssa.

Los Angelesin moderni arkkitehtuuri ja muotimaailma, jonka elokuvan käsikirjoittanut Ford on lisännyt tarinaan, kuvastavat upeasti Susanin elämän tyhjyyttä kun taas Länsi-Texasin autiomaan likaisuus ja karut maisemat ovat taustana Tonyn koettelemuksille.

Amy Adamsin suurimman osan ajasta vahvasti meikatuilta kasvoilta koemme koko elokuvan, eikä hän jää hiukkaakaan Jake Gyllenhaalin henkistä ja fyysistä kärsimystä kanavoiman roolin varjoon. Sivuosissa vahvat roolit tekevät tämän vuoden Golden Globe voittaja Aaron-Taylor Johnson ja Oscar ehdokas Michael Shannon sekä pienessä mutta tärkeässä roolissa Susanin äitinä Laura Linney.

Yön eläimet luo toisiinsa kietoutuvista tarinoista Susanin elämästä ja muistoista sekä tämän lukeman kirjan tapahtumista mysteerin, joka avautuu elokuvan edetessä. Elokuva vie katsojan epämukavuusalueelle, mutta samalla antaa paljon ajateltavaa menestyksen tavoittelun hinnasta sekä rakkaudesta kiinnipitämisestä.

– Tuomo Marttila

Esitysajat: klo 17.00 ja 20.00

Elokuvan kesto: 116 min

Ikäraja: K16

Liput: 5€ (vaatii jäsenkortin 1€)

Tila: MOVE 2 – sali

Järjestäjä: Kinokopla

Lisätiedot: http://kinokopla.fi/index.html