LAULUJA UTOPIASTA – AGIT-PROP

LAULUJA UTOPIASTA – AGIT-PROP

Ti 19.9.2017

Klo 19.30

MOVE 2 -sali

 

Liput: 5 €

 

LAULUJA UTOPIASTA

– Alkukuva: Teemu Nikin VERHON TAKAA (7 min.)

 

”Agit-Prop ei ole pelkkä nostalginen jäänne ajoilta, jolloin ”sosialismi” oli painokas sana. Se on, ja oli jo silloin joskus, toiveiden ja pelkojen sähkökenttää. Kvartetti on yhtä kuin uskaltamisen sankarinäytelmä: jännittynyt, kiihtynyt olotila paremman elämän puolesta, tosiseikka idealismin ikuisesta nuoruudesta.” Peter von Bagh

Peter von Baghilla oli pitkäaikainen haave tehdä dokumenttielokuva suomalaisen poliittisen laululiikkeen kirkkaimmasta tähdestä, Agit-Propin kvartetista. Hän ehti aloittaa projektin haastattelemalla kvartetin jäsenet kesällä 2014. Jouko Aaltonen on nyt ohjannut elokuvan valmiiksi, ja ensi-iltansa se sai Sodankylän elokuvajuhlilla 16.6.

LAULUJA UTOPIASTA on dokumenttielokuva neljästä äänestä, jotka soivat yhteen ainutlaatuisella tavalla. Kvartetista tuli nopeasti poliittisen laulun johtava ryhmä Suomessa, jonka suosio oli ällistyttävää myös maailmalla. Se täytti konserttisaleja ja välillä stadioneitakin niin Ruotsissa, Saksassa, Etelä-Amerikassa, Kuubassa kuin Euroopan sosialistisissa maissakin. Kun yhtyeen levy julkaistiin Länsi-Saksassa, kutsuttiin yhtyettä ”sosialistiseksi Abbaksi”.  Poliittista 1970-lukua seurasi 1980- ja 1990-lukujen hiljaiselo. Moni halusi unohtaa niin politiikan kuin yhtyeenkin. Kuin kiusalla Agit-Prop ei kuitenkaan koskaan lopettanut toimintaansa. Vuosituhannen vaihteessa aika oli taas muuttunut ja kvartetti palasi parrasvaloihin.

Pekka Aarnion, Monna Kamun, Martti Launiksen ja Sinikka Sokan muodostama lauluyhtye on paradoksi. Se on hetkeen syntynyt agitaation ja maailman muuttamisen työkalu, josta on tullut ajaton klassikko. Tiukasti ajassa kiinni olevat laulut käsittelevät isoja teemoja solidaarisuudesta, sitoutumisesta ja taistelusta aina yksilön kokemaan rakkauteen. Agit-Prop laulaa oikeudenmukaisemman ja paremman tulevaisuuden utopiasta. Levottoman, ilmapiiriltään koventuvan 2010-luvun maailmassa tälle laululle on taas kysyntää, Agit-Prop ja sen sanoma ovat ehkä ajankohtaisempia kuin koskaan sitten 1970-luvun.

Agit-Propin oli poliittisen liikkeen, idealismin, sosialismin ja kokonaisen sukupolvenkin ääni. Elokuvassa kvartetin jäsenet kertovat itse oman tarinansa. Lisäksi mukana on yhtyeen sovittajan ja säestäjän, ”kvartetin viidennen jäsenen” Eero Ojasen ja toisen keskeisen säveltäjän Kaj Chydeniuksen haastattelut. Kokonaisuutta täydentää runsas ja ennen näkemätön arkistomateriaali, jota on kaivettu muun muassa DDR:n arkistoista. Sekä Peter von Bagh että Jouko Aaltonen ovat taltioineet yhtyeen esiintymisiä eri vuosikymmeninä. Vappuna 2014 Peter von Bagh juonsi viimeistä kertaa Agit-Propin perinteisen vappukonsertin. Ilmassa oli lämpöä, ehkä haikeuttakin, kun yhden sukupolven muusikot kohtasivat taas kerran. Jos olivat esiintyjät harmaantuneet, oli sitä yleisökin. Vaikka ohjelmistossa oli kokonaan uuttakin musiikkia, saivat vanhat klassikkolaulut yleisön taas kerran syttymään. Lauluille Utopiasta on taas tilausta.

LAULUJA UTOPIASTA

59 min. Päähenkilöt: Pekka Aarnio, Monna Kamu, Martti Launis ja Sinikka Sokka. Käsikirjoitus ja ohjaus: Peter von Bagh ja Jouko Aaltonen. Kuvaus: Arto Kaivanto (kesä 2014). Leikkaus: Tuuli Kuittinen. Äänisuunnittelu: Martti Turunen. Tuotantopäällikkö: Marianne Mäkelä. Tuotantosihteeri: Jenny Timonen. Tuotantoharjoittelijat: Pia Kautto, Saara Karppinen. Leikkausassistentti: Leo Suonikko. Värimäärittely: Antti Peltoranta / Toast Post Production. DCP masterointi: Kari Mankinen / Toast Post Production. Juliste: Jari Koski. Englanninkielinen käännös: Tiina Kinnunen / Media Context. Rahoitus: MES Musiikin edistämissäätiö, Taiteen edistämiskeskus, AVEK / Outi Rousu. Yhteistyössä Yle / Erkko Lyytinen. Tuotanto: ILLUME OY / Jouko Aaltonen

Kopio: DCP

Ovet aukeavat: klo 19

Tapahtuma alkaa: klo 19.30

Tapahtuman kesto:  59+7 min

Ikäraja: S

Tila: MOVE 2

 

Järjestäjät: Varsinais-Suomen elokuvakeskus, Pirkanmaan elokuvakeskus

Lisätiedot