TUOMARI NURMIO: HELVETIN JA TAIVAAN VÄLISSÄ

La 20.1.2018

Klo 19-21

 

Liput: 29,50 €

Saattajat: 1,50 €

 

Lankku-paketti 46,50e, sisältää pääsylipun ja lankun. Lankulla Picante-salamia, kylmäsavulihaa, Manchegojuustoa, paprikahilloketta ja talon leipää
Tarjolla klo 18.00 Teatrossa

 

TUOMARI NURMIO: Helvetin ja taivaan välissä

Tummanpuhuvista helsinkiläistarinoistaan ehkä parhaiten tunnettu runonlaulaja Tuomari Nurmio esittää tässä odotetussa konsertissa muitakin puolia laajasta tuotannostaan pelkistetyssä ja väkevässä alkumuodossaan.

Tuomari Nurmion miltei neljäkymmentä vuotta kestäneen artistiuran 24. studioalbumi Dumarillumarei näki päivänvalon perjantaina 28. huhtikuuta. Tosin tässä tapauksessa tuo päivänvalo kajastaa lähibaarin teipattujen ikkunoiden läpi, heijastuen aamun ensimmäiseen, tärisevin käsin noudettuun ja kolikoilla kuitattuun oluttuoppiin. Nurmion omin sanoin Dumarillumarei onkin ”täyslaidallinen kadunmiehen filosofiaa, suurella ja rennolla otteella”.

Tuomari Nurmio on paitsi suomalaisen rockmusiikin keskeisimpiä biisintekijöitä ja vaikuttajia, myös eräs uudistumiskykyisimmistä esiintyjistä. Vuonna 1979 alkaneen uransa aikana Tuomari Nurmio on julkaissut 19 studioalbumia, joista kaksi on myynyt kultaa. Kriitikoiden klassikkoluokkaan nostamien julkaisujen, juhlittujen konserttien ja tunnustusten lista on pitkä – mainittakoon tässä Nurmiolle ainoana rockmuusikkona myönnetty Eino Leinon kirjallisuuspalkinto.

Kovatasoisista bändikokoonpanoistaan tunnettu Tuomari Nurmio esiintyy usein myös soolona. Asetelma, jossa musiikintekijä kohtaa yleisönsä yksin, vaikuttaa haasteellisuudessaan olevan Nurmiolle mieluinen. Erikoisrakenteinen laatikkokitara, bassorummun virkaa toimittava jalkio, musiikin voima ja Tuomari-hahmon karisma riittävät.

Tuomari Nurmion hahmo on paradoksien täyttämä: korkeakirjallinen kapakkasoittaja, perfektionisti ja boheemi, lakimieheksi opiskellut katupoika Kalliosta, stadin slangin taitaja, joka on kotonaan Pohjanmaan puukkojunkkareiden maailmassa. Omaperäinen ja alkuvoimainen blueskitaran taitaja, joka voi tarvittaessa heittäytyä suuren kokoonpanon solistiksi tulkitsemaan iskelmää tai tangoa. Tuomari voi olla ankara Dumari, mutta myös lohdun ja rakkauden sanoilla on hänen laulukirjoissaan paikkansa.

Tuomari Nurmion mukaan biisien ylle voi pukea erilaisia takkeja. Jos kappaleen ydin on kunnossa, uusi sovitus tarjoaa nautittavaksi toisenlaisen näkökulman, raikasta ilmaa hengitettäväksi. Sama periaate on kantanut Tuomari Nurmion uraa kokonaisuudessaan: sovituksilla, tyylilajeilla, nimillä ja kokoonpanoilla on leikitelty, takit ovat vaihtuneet lukemattomia kertoja, mutta kyse ei ole sattumanvaraisista muutoksista, vaan musiikintekijän halusta uusiutua ja haastaa itsensä ottamalla harkittuja riskejä.

Ovet aukeavat: klo 18

Tapahtuma alkaa: klo 19

Tapahtuman kesto: n. 2 h väliaikoineen

Ikäraja: Ei ikärajaa

Tila: Teatro-sali istuva