Tapahtumaturvallisuus ulottuu pintaa syvemmälle

Taasko takki pitää jättää narikkaan? Pitääkö reput oikeasti tutkia? Ja miksi järkkäri kieltää tuoleilla tanssimisen? Onneksi olkoon, olet päässyt tapahtumaturvallisuuden piiriin. Mutta näkemäsi on vain jäävuoren huippu.

Parhaassa tapauksessa yleisö ei edes huomaa tapahtumaturvallisuusjärjestelyitä.

Tapahtumaturvallisuus on laaja kokonaisuus, jonka ansiosta yleisö voi nauttia esityksistä huoletta, työntekijöillä on asianmukaiset työolosuhteet ja artisteilla turvallinen esiintymisympäristö. Tämä kaikki ei kuitenkaan synny itsestään, vaan taustalla on valtavasti suunnittelua ja työtä.

Keskustelua ja koulutusta

Logomon tapahtumajohtaja Janne Auvinen on ollut käynnistämässä tapahtumaturvallisuusalan vuoropuhelua Suomessa.

–Alussa tarkoitus oli kerätä muutama kymmenen alan toimijaa vaihtamaan mielipiteitä ja vinkkejä facebookiin. Nyt ryhmässä on jäseniä jo yli 880, Auvinen kertoo.

–Keskustelun lisäksi olemme järjestäneet muun muassa koulutuksia ja konferensseja, joihin osallistuu satoja kuulijoita. Seuraavat tapahtumaturvallisuuspäivät järjestetään syksyllä meillä Logomossa, hän jatkaa.

Tapahtumaturvallisuuskulttuuri kehittyy pikkuhiljaa

Vaikka yhdenmukaista turvallisuuskulttuuria on jo alkanut syntyä, ovat käytännöt yhä kirjavia. Mitä pienempiin tapahtumiin mennään, sen erikoisempia järjestelyitä niistä voi löytyä.

–Aloittelevat järjestäjät eivät välttämättä aina osaa ajatella turvallisuutta. Esimerkiksi esiintymislavoissa on nähty eksoottisiakin ratkaisuja, Auvinen puistelee päätään.

Tapahtumaturvallisuusryhmän tavoite onkin saada alalle yhtenäinen ohjeistus.

–Olemme aloittaneet tapahtumaturvallisuuden koordinointiryhmän, jossa eri osa-alueiden asiantuntijat kokoontuvat säännöllisesti määrittelemään alalle käytäntöjä, Auvinen taustoittaa.

–Myös ostajia tulee ohjeistaa. Monet katsovat vain hintaa, eivätkä välttämättä osaa vaatia turvallisuutta tai osaa maksaa siitä. Nyrkkisääntö on, että turvallisuus maksaa. Jos siihen ei ole varaa, niin älä järjestä, hän kärjistää.

Myös työhyvinvointi on turvallisuutta

Tapahtumaturvallisuuden piiriin kuuluu myös asioita, joita maallikko ei äkkiseltään edes ymmärrä ajatella.

–Yksi nouseva keskustelunaihe on työssäjaksaminen ja työuupumus – etenkin freelancereiden kohdalla, Auvinen valottaa.

–Työt kasautuvat helposti tapahtumaviikonloppuihin, joissa tehdään pitkää päivää. Jos tilannetta ei seurata, on yksinyrittäjän helppo ajaa itsensä piippuun, hän varoittaa.

Hyviä järjestelyitä ei huomaa

Kaiken kaikkiaan tapahtumaturvallisuus on Suomessa hyvällä mallilla.

–Parhaimmillaan tapahtumaturvallisuus on yleisölle tai artisteille täysin näkymätön, ja toimii huomaamatta taustalla. Silloin olemme onnistuneet järjestelyissä, Auvinen päättää.