TURVALONKEROT JA NALLEPILVET TAISTOSSA VIHAPUHETTA VASTAAN

Mielensäpahoittamista, kiukuttelua, uhittelua, uhkailua, nimittelyä, besserwisseröintiä. Netin keskusteluilmapiiri on näinä päivinä välillä niin synkeä, että usko ihmisyyteen horjuu tai ainakin heiluu ruudun äärellä uhkaavasti. Miten aiheesta kuin aiheesta saadaankin kina aikaan? Äidit sättivät toisiaan pohtiessaan saako naapurin lasten huonoon käytökseen puuttua. Jokaisella on mielipide, keskustelu loiskuu laidasta laitaan, jokainen pahoittaa mielensä. Keskustelupalstalle postataan kuva henkilöautoilijan mielestä typerästi parkkeeratusta rekka-autosta. Nopeammin kuin henkilöauton taskuparkkeeraa, on leimahtanut sota, jossa kukaan ei lopulta osaa parkkeerata. Ajokortteja hyllytetään ja perustelujen ehtyessä otetaan käyttöön verbaalisesti köyhemmät keinot. Kiroillaan kuin pahaiset nulikat. Ja kuten kaikki tiedämme, nämä esimerkit ovat vielä kesyjä. Kun keskustelua käydään yhtään ”vaikeammista” aiheista, vihapuheen määrä ja intensiteetti aiheuttavat vieläkin enemmän kylmiä väreitä.

Ja sitten toisaalta. Kaiken tuon negatiivisuuden seassa, siellä samaisessa netin ihmemaailmassa, syntyy ilmiöitä, jotka korjaavat uskon ihmisyyteen hetkessä. Yle Turun ja Yle Porin verkkospesialistina olen saanut lukuisia kertoja häkeltyä  ”hyvyyden vyöryn” äärellä. Porista laitoimme maaliskuussa liikkeelle turvalonkerohaasteen, joka lähti lentoon, josta kukaan ei osannut etukäteen edes unelmoida. Tuhannet käsityöharrastajat ovat virkanneet keskosille tuhansittain turvalonkeroita, jotta pienet ihmisenalut saavat käsiinsä jotain muuta hypisteltävää kuin sairaalaletkut. Satakunnan keskussairaala sai turvalonkeroita sellaisella vauhdilla, että pian turvalonkeroita päätettiin jakaa kaikille vastasyntyneille. Myös Yle Kuopio ja Yle Lahti villitsivät virkkaajia ja muutkin sairaalat saivat turvalonkerovyörynsä. Ylen turvalonkerovideot ovat keränneet jo 1,5 miljoonaa katselukertaa.

Kesällä puolestaan Yle Turun Facebook-sivuilla räjähti taivaallinen hitti. Kaikki sai alkunsa loimaalaisen Sari Mäkelän sunnuntaikävelystä ja siitä kun taivaalle ilmestyi karhu. Kameralle tallentui kuva pilvestä, joka muistutti nallekarhua kirsuineen kaikkineen. Kuva jaettiin Yle Turun Facebook-sivuilla ja hyväntuulisuus levisi kulovalkean tavoin. Vaikka kuvaaja saikin osakseen myös syytöksiä kuvan muokkaamisesta, pääasiassa ihmiset vain hykertelivät suloisen sattuman äärellä. Nyt jo yli 600 000 ihmistä on ihastellut tätä taivaallista nallekarhua.

Hyvä voittaa aina pahan. Siihen on uskottava. Me kaikki olemme yhdessä vastuussa siitä. Painaisitko sinä tänään tykkää-nappia jonkun hyvän asian äärellä? Ihan vain tunnustaaksesi hyvän väriä?

Mari Kahila
verkkospesialisti
Yle Turku / Yle Pori