Tiimi täynnä heittäytyjiä

Rohkeus. Se on asia, jonka The Voice of Finland -tähtivalmentaja ja laulaja-lauluntekijä Juha Tapio nostaa joukkueensa laulajia yhdistäväksi tekijäksi.

– Osa laulajista tulee ihan pystymetsästä, toiset taas ovat hyvinkin kokeneita. Mutta kokeneillakin on ollut kynnys lähteä mukaan kilpailuun mittaamaan itseään, onnistumistaan ja kelpaamistaan. Kilpailu vaatii kaikilta heittäytymiskykyä, Tapio summaa.

Tapiolle itselleen lauluntekijänä on ollut tärkeää myös se, millaisen kappaleen Voiceen osallistunut kilpailija on halunnut Ääni ratkaisee -vaiheessa esittää ja miten sen tulkinta on uponnut.

– Selkä kohti laulajaa istuessa kuulee paljon pieniä asioita, joita ei välttämättä erota, jos katsoo esiintyjää. Äänestä kuuluu, milloin laulaja ymmärtää laulaa ja kertoo tarinaa. Se sykähdyttää.

Juha Tapion joukkueen laulajien ikähaitari venyy 16 ja 69 vuoden välillä.

– Kokemuspohjaa on monenlaista: monella on kokemusta elämästä, muttei laulamisesta ja toisin päin. Tapaamisissa on kuitenkin käynyt selväksi, että kaikilla on vilpitön oppimisen halu.

Suostuttelupuheet syntyvät hetkessä

Juha Tapio on mies monien hittilyriikoiden takana, mutta silti The Voice of Finland -valmentajan pestissä hänen sananvalmiutensa ja polveilevat puheenvuoronsa ovat yllättäneet monet katsojat. Onko tähtivalmentaja treenannut suostuttelupuheitaan etukäteen?

– Ei niitä voi treenata, ne syntyvät hetkessä, Tapio nauraa.

– Voice oli minullekin hyppy uuteen ja omaa persoonaa oli laitettava likoon. Olen aina halunnut olla esillä vain musiikkini kautta enkä ole avannut persoonaani julkisuudessa, mutta Voice on kiva tapa olla tekemisissä musiikin kanssa omana itsenään.

Valmennuspesti houkutteli

Kausi 2019-2020 ei ole ensimmäinen, jolle Juha Tapiota on toivottu tähtivalmentajaksi. Nyt artistin allakassa oli kuitenkin tilaa oman keikkatauon ansiosta.

– Kokemus on ollut paljon hienompi kuin mitä osasin odottaa, on ollut valtavan kivaa!

Valmentaminenkin on tuntunut luontevalta, vaikka alun perin Tapiota mietitytti myös se, ”mitä sitä nyt osaa kenellekään sanoa”. Vuosien varrella jaettavaa on kuitenkin kertynyt.

– Kun nyt näkee laulajan alkuja, heidän tunteensa ja kysymyksensä pystyy tunnistamaan ja samaistumaan niihin. Sitä kautta osaa kommunikoida asiat niin, että ohjaaminen johtaa kehitykseen eikä lukkiutumiseen.

Palautteen antaminen valmennettaville on Juha Tapion mukaan silti aina herkkää puuhaa.

– Punakonetyyppinen huutaminen ei toimi taiteilijan kohdalla: ihmisen pitää tuntea olevansa hyväksytty ja turvassa. Toisaalta useimmat kilpailijoista ovat myös halukkaita oppimaan ja kuulemaan myös ne asiat, joita pitää kehittää.

Olen aina halunnut olla esillä vain musiikkini kautta enkä ole avannut persoonaani julkisuudessa, mutta Voice on kiva tapa olla tekemisissä musiikin kanssa omana itsenään.

– Juha Tapio

Logomon pukkari on Tapiolle tuttu

Tapahtumakeskus Logomo on ollut The Voice of Finlandin päänäyttämönä ohjelman ensimmäisestä kaudesta lähtien. Voittajan valintaan valmistaudutaan nyt yhdeksättä kertaa.

– Kun laulajia on enää kourallinen taistelemassa, fiilis on sähköinen niin laulajille, valmentajille, tuotannolle kuin yleisöllekin. Tulevissa vaiheissa laulajilta tullaan näkemään hurjia tason nostoja, ne ovat itselle hienoimpia hetkiä valmentajana, Tapio sanoo.

Juha Tapion mukaan tämän kauden kilpailijoissa on mukana muutama poikkeuksellisen vahva tulkitsija, joka sytyttää tilan, yleisön ja hetken.

– On mielenkiintoista nähdä, välittyykö se tunne televisioruudun läpi niille, jotka äänestävät voittajasta.

Logomossa tehdyt kuvaukset ovat saaneet Juha Tapion haikailemaan hieman jo takaisin lavoille.

– Logomo on aina kuulunut kiertueen vakkaripaikkoihin, ja harva paikka Suomessa on sellainen, että se kuuluu aina ohjelmistoon. On ollut kotoisaa päästä keikkatauollakin Logomon pukkariin, Tapio sanoo.

Tuodaan elämys ja tunnelma kotisohville

Viranomaisten antaman ohjeistuksen mukaan The Voice of Finlandin ensimäinen livelähetys 10. huhtikuuta Turun Logomossa toteutetaan aikataulun mukaisesti mutta ilman paikalla olevaa yleisöä. Nautitaan siis tämä jännittävä ensimmäinen liveshow kotisohvilta ja kannustetaan suosikkimme jatkoon!

The Voice of Finlandin seuraavat suorat lähetykset (17.4., 24.4. sekä 1.5) on tarkoitus toteuttaa suunnitellun aikataulun mukaisesti, mutta niiden kohdalla odotamme ja seuraamme viranomaisten antamia määräyksiä yleisömääristä.

Tähän mennessä The Voice of Finlandin livelähetyksiin jo lippunsa ostaneiden toivotaan malttavan odottaa ja seuraavan tilanteen kehittymistä kolmen viimeisen lähetyksen osalta.

Ensimmäiseen livelähetykseen 10. huhtikuuta lippunsa jo hankkineet voivat olla yhteydessä lippu.fi

Takaisin uutisiin