Skip to main content

Tiimi täynnä heittäytyjiä

Rohkeus. Se on asia, jonka The Voice of Finland -tähtivalmentaja ja laulaja-lauluntekijä Juha Tapio nostaa joukkueensa laulajia yhdistäväksi tekijäksi.

– Osa laulajista tulee ihan pystymetsästä, toiset taas ovat hyvinkin kokeneita. Mutta kokeneillakin on ollut kynnys lähteä mukaan kilpailuun mittaamaan itseään, onnistumistaan ja kelpaamistaan. Kilpailu vaatii kaikilta heittäytymiskykyä, Tapio summaa.

Tapiolle itselleen lauluntekijänä on ollut tärkeää myös se, millaisen kappaleen Voiceen osallistunut kilpailija halusi Ääni ratkaisee -vaiheessa esittää ja miten sen tulkinta upposi.

– Selkä kohti laulajaa istuessa kuulee paljon pieniä asioita, joita ei välttämättä erota, jos katsoo esiintyjää. Äänestä kuuluu, milloin laulaja ymmärtää laulaa ja kertoo tarinaa. Se sykähdyttää.

Juha Tapion joukkueen laulajien ikähaitari venyy 16 ja 69 vuoden välillä.

– Kokemuspohjaa on monenlaista: monella on kokemusta elämästä, muttei laulamisesta ja toisin päin. Tapaamisissa on kuitenkin käynyt selväksi, että kaikilla on vilpitön oppimisen halu.

Suostuttelupuheet syntyvät hetkessä

Juha Tapio on mies monien hittilyriikoiden takana, mutta silti The Voice of Finland -valmentajan pestissä hänen sananvalmiutensa ja polveilevat puheenvuoronsa ovat yllättäneet monet katsojat. Onko tähtivalmentaja treenannut suostuttelupuheitaan etukäteen?

– Ei niitä voi treenata, ne syntyvät hetkessä, Tapio nauraa.

– Voice oli minullekin hyppy uuteen ja omaa persoonaa oli laitettava likoon. Olen aina halunnut olla esillä vain musiikkini kautta enkä ole avannut persoonaani julkisuudessa, mutta Voice on kiva tapa olla tekemisissä musiikin kanssa omana itsenään.

Valmennuspesti houkutteli

Kausi 2019-2020 ei ole ensimmäinen, jolle Juha Tapiota on toivottu tähtivalmentajaksi.

– Kokemus on ollut paljon hienompi kuin mitä osasin odottaa, on ollut valtavan kivaa!

Valmentaminenkin on tuntunut luontevalta, vaikka alun perin Tapiota mietitytti myös se, ”mitä sitä nyt osaa kenellekään sanoa”. Vuosien varrella jaettavaa on kuitenkin kertynyt.

– Kun nyt näkee laulajan alkuja, heidän tunteensa ja kysymyksensä pystyy tunnistamaan ja samaistumaan niihin. Sitä kautta osaa kommunikoida asiat niin, että ohjaaminen johtaa kehitykseen eikä lukkiutumiseen.

Palautteen antaminen valmennettaville on Juha Tapion mukaan silti aina herkkää puuhaa.

– Punakonetyyppinen huutaminen ei toimi taiteilijan kohdalla: ihmisen pitää tuntea olevansa hyväksytty ja turvassa. Toisaalta useimmat kilpailijoista ovat myös halukkaita oppimaan ja kuulemaan myös ne asiat, joita pitää kehittää.

Olen aina halunnut olla esillä vain musiikkini kautta enkä ole avannut persoonaani julkisuudessa, mutta Voice on kiva tapa olla tekemisissä musiikin kanssa omana itsenään.

– Juha Tapio

Logomon pukkari on Tapiolle tuttu

Tapahtumakeskus Logomo on ollut The Voice of Finlandin päänäyttämönä ohjelman ensimmäisestä kaudesta lähtien. Voittajan valintaan valmistaudutaan nyt yhdeksättä kertaa.

– Kun laulajia on enää kourallinen taistelemassa, fiilis on sähköinen niin laulajille, valmentajille, tuotannolle kuin yleisöllekin. Laulajilta tullaan näkemään hurjia tason nostoja, ne ovat itselle hienoimpia hetkiä valmentajana, Tapio sanoo.

Juha Tapion mukaan kauden kilpailijoissa on mukana muutama poikkeuksellisen vahva tulkitsija, joka sytyttää tilan, yleisön ja hetken.

– On mielenkiintoista nähdä, välittyykö se tunne televisioruudun läpi niille, jotka äänestävät voittajasta.

Logomossa tehdyt kuvaukset herättävät artistissa itsessään myös kaipuuta lavoille.

– Logomo on aina kuulunut kiertueeni vakkaripaikkoihin, ja harva paikka Suomessa on sellainen, että se kuuluu aina ohjelmistoon. On ollut kotoisaa päästä Logomon pukkariin, Tapio sanoo.

The Voice of Finland live-lähetykset

The Voice of Finlandin semifinaalin live-lähetykseen on vapautunut rajoitettu erä lippuja myyntiin. Tule kokemaan Suomen suurin musiikkiproduktio paikan päälle.

Osta liput
Takaisin uutisiin