KINOKOPLA: KAPERNAUM – KAAOKSEN LAPSET

Su 20.10.2019

Liput

Liput: 6 euroa ovelta.
Liput myydään 10 min ennen näytöksien alkua.

Tapahtuman tiedot

Päivä: 20.10.2019
Tapahtuma alkaa: 17:00 ja 20:00
Kesto: 126 min
Ikäraja: K-12
Tekstitys: suomi
Tila: KINO-sali
Saapuminen »

 

Libanonilaisen ohjaaja Nadine Labakin neljäs elokuva Kapernaum- kaaoksen lapset (2018) ei ole hyvän mielen elokuva. Sen sijaan se on virkistävän rehellinen, vihainen ja empaattinen kuvaus elämästä, joka on tälläkin hetkellä monien ihmisten todellisuutta.

Kapernaumin pääosassa on Zain (Zain Al Rafeea), 12-vuotias Libanonin pääkaupungin Beirutin slummeissa asuva poika, joka on kyllästynyt elämään köyhyydessä, ailahtelevien vanhempiensa armoilla. Zain on vasta lapsi, mutta joutuu vastaamaan niin sisarustensa kuin itsensä hyvinvoinnista vanhempien yrittäessä hyötyä lapsikatraastaan muun muassa käyttämällä heitä työvoimana huumebisneksessä. Yhtenä päivänä Zain saa kurjasta elämästä tarpeekseen, ja hän päättää paeta tilannettaan.

Elokuva seuraa Zainin pyrkimystä kohti parempaa, omaehtoista elämää. Matkan varrella Zain tapaa Etiopiasta kotoisin olevan laittoman työläisen Rahilin (Yordanos Shiferaw) ja tämän vauvan Yonasin (maailman paras vauvanäyttelijä Boluwatife Treasure Bankole). Yhdessä Rahilin ja Yonasin kanssa Zain yrittää rakentaa yhteistä toimivaa todellisuutta, mikä kuitenkin osoittautuu vaikeaksi valtiollisten rakenteiden estäessä inhimillisen olemassaolon. Tavallinen, turvallinen kotielämä on vain haavekuva ihmisille, joilla ei ole dokumentteja olemassaolostaan, vaikkakin viha, veri ja kyyneleet kertovat olemassaolon olevan joskus liiankin todellista. Siirtolaisuus, laittomuus ja rahattomuus nousevat ihmisyyttä tärkeämmiksi. Kaikesta huolimatta elokuvaa johdattaa toiveikkuus ja empatia.