KAVI – BLUE IN THE FACE

Ma 27.02.2023

Liput

Liput: 6 euroa

Ikäraja: S

Tapahtuman tiedot

Päivä: 27.02.2023
Ovet aukeavat 19.00
Tapahtuma alkaa: 19:30
Kesto: 84 min
Suom. tekstit/svensk text
Tila: Kino-sali
Saapuminen »

 

Blue in the Face

Wayne Wangin mukaan tie kohti elokuvaa Smoke ja sen Blue in the Face alkoi Jouluna 1990 kun hän luki New York Times lehdestä Paul Austerin kirjoittaman Auggie Wrenin Joulutarinan. Noin neljä vuotta myöhemmin syntyi kiehtova antologia brooklyniläisnaapurustosta ja värikkäästä joukosta ihmisiä, joilla on tapana kerääntyä paikallisen tupakkakaupan kulmille. Vaikka useimmat Blue in the Face -elokuvan henkilöt ja maisemat esiintyivät Smokessa, Wangin mukaan kyseessä ei ole jatko-osa. Pikemminkin kyseessä on improvisaation tuon varhaisemman elokuvan teemoista ja ideoista. Se kuvattiin kuudessa päivässä vuonna 1994, eikä lähtökohtana oikeastaan ollut varsinainen käsikirjoitus vaan kokoelma muistiinpanoja, joita Auster teki kun Smokea kuvattiin. Näissä väljissä puitteissa Wayne pyysi näyttelijöitään – joista monet esiintyivät jo Smokessa – improvisoimaan kymmenen minuutin pätkiä esittämien henkilöiden pohjalta. Näin syntyneestä 9-10 tunnin raakamateriaalista Wang, Auster ja leikkaaja Chris Tellefsen ovat onnistuneet luomaan ennalta arvaamattoman, hetkittäin hauskan, villin epätasaisen kuvan naapurustosta, joka yrittää ylläpitää omaa identiteettiään. Sikäli kun elokuvalla on keskus, se on Auggien kauppaa uhkaava sulkeminen.

Kuten Smokessa elokuvan voima ei ole niinkään sen tarinassa kuin sen esittäjissä. Käydään läpi asioita belgialaisista vohveleista aina viimeisestä tupakasta vedetyn viimeisen siemauksen tarjoamaan nautintoon ennen tupakoinnin lopettamista. Mutta siinä missä edellinen elokuva oli raikas ja notkea, jälkimmäinen polkee liiaksi paikoillaan. Joissakin kohtauksissa on kyllä potkua. Lou Reed tarjoaa hienoja vinjettejä, esimerkiksi esitellessään vallankumouksellista lähestymistapaa silmien suojaamiseen, samoin kuin Michael J. Fox pähkähulluna ihmisen tilan tutkijana (kysymyksiä kuten: ”Onko ketään, jota vihaat niin, että haluaisit hänen olevan kuollut?”). Toisaalta esimerkiksi kohtaukset, joissa Vinnien vaimo purkaa tuskaansa Auggielle (Harvey Keitel) ovat väkinäisiä, ja Malik Yoban esiintymiset rap-suteenöörinä pelkästään tarkoituksettomia. Kuten tavallista Keitel on kuin pelastuksen enkeli, vaikka hän toimii pikemminkin elokuvan seremoniamestarina kuin sen keskushenkilönä. Mutta ennen kaikkea Blue in the Face kärsii Smoken muiden vahvojen henkilöiden, ennen kaikkea William Hurt ja Forest Whitaker esittämien, poisjäämisestä – jäähyväiset tupakoinnille -kohtaus oli alunperin kirjoitettu Hurtille, jota korvaamaan otettiin ohjaaja Jim Jarmusch. Vaikka elokuva tavoittaakin jotakin newyorkilaisen kaupunginosan hullusta, sekavasta kulttuurista, siitä puuttuu substanssi. Kaiken kaikkiaan se on kuriositeetti – ensimmäinen ’instant’-elokuva. Se ei heikennä edeltäjänsä arvoa, mutta ei myöskään tuo siihen mitään uutta.

Maa. Tuotantoyhtiö: Internal Films, Miramax Films. Tuotannonjohto: Margot Lulick. Tuottaja: Greg Johnson,  Peter Newman,  Diana Phillips. Ohjaus:  Paul Auster, Wayne Wang. Käsikirjoitus: Paul Auster, Wayne Wang. Kuvaus: Adam Holender. Animaatio: x Lavastus: Kalina Ivanov. Erikoistehosteet: x Puvustus: Claudia Brown. Maskeeraus: Patricia Regan. Musiikki: John Lurie, Billy Martin, Calvin Weston. Laulut: x Koreografia: x Leikkaus: Maysie Hoy, Christopher Tellefsen. Äänitys: Robert Hein. Pääosissa: Harvey Keitel (Auggie Wren), Victor Argo (Vinnie), Lou Reed (mies, jolla on omalaatuiset silmälasit), Michael J. Fox (Pete Maloney), Roseanne (=Roseanne Barr)(Vinnien vaimo), Mel Gorham (Violetta), Jim Jarmusch (Bob), Lily Tomlin (vohvelin syöjä), Jared Harris (Jimmy Rose), Giancarlo Esposito (Tommy Finelli), Malik Yoba (kellomies), José Zúñiga (Jerry), Stephen Gevedon (Dennis), John Lurie, Madonna (laulava sähke), Sharif Rashed (varas). Helsingin ensiesitys: 15.09.1995, erikoisesitys Kino Engel; 03.11.1995 Andorra – S – 84 min

– Hal Hinsonin mukaan HB 23.8.2002

 

Järjestäjät: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Varsinais-Suomen elokuvakeskus
Lisätiedot (www): https://kavi.fi/elokuva-arkisto-myos-verkossa/aluesarjat/turku/