KAVI – FILLARIJENGI

Ma 11.04.2022

Liput

Pääsyliput 6 €
Lipunmyynti alkaa puoli tuntia ennen näytöstä.

Tapahtuman tiedot

Päivä: 11.04.2022
Ovet aukeavat 18:30
Tapahtuma alkaa: 19:00
Tila: Kino-sali
Kesto 101min
Ikäraja: S
Suom. / ruots. tekstitykset
Saapuminen »

 

USA 1979. Tuotantoyhtiö: Twentieth Century Fox Film Corporation.  Tuottaja: Peter Yates. Ohjaus: Peter Yates. Käsikirjoitus: Steve Tesich. Kuvaus: Matthew F. Leonetti.  Lavastus: Lee Poll. Erikoistehosteet: Ira Anderson Jr.. Puvut: Betsy Cox.  Ehostus: Marvin Westmore.  Musiikki: Patrick Williams.  Leikkaus: Cynthia Scheider.  Ääni: Michael Moyse, Dan Sable.  Pääosissa: Dennis Christopher (Dave), Dennis Quaid (Mike), Daniel Stern (Cyril), Jackie Earle Haley (Moocher), Barbara Barrie (äiti), Paul Dooley (isä), Robyn Douglass (Katherine), Hart Bochner (Rod), Amy Wright (Nancy), Peter Maloney (tohtori), John Ashton (Miken veli), Lisa Shure (ranskalainen tyttö), Jennifer K. Mickel (tyttö), Pamela Jayne Soles (Suzy),  David K. Blase (kilpailun selostaja), William S. Armstrong (kilpailun virkailija),  Howard S. Wilcox (kilpailun virkailija),  J.F. Briere (Herra York), Carlos Sintes (italialainen pyöräilijä), Eddy Van Guyse (italialainen pyöräilijä), Alvin E. Bailey (kivenhakkaaja), Harold Elgar (kivenhakkaaja), Floyd E. Todd (kivenhakkaaja), Robert Woolery (kivenhakkaaja), Russell E. Freeman (kivenhakkaaja), Jimmy Grant (musta opiskelijajohtaja),  Gail L. Horton (tappelun katsoja), Woody Hueston (autopesun omistaja),  Jennifer F. Nolan (kansallishymnin laulaja),  Nora Owens (nainen), Douglas Rafferty (urheiluselostaja), Bill Ringgenberg (kilpailun lähettäjä), Dr. John W. Ryan (yliopiston johtaja), Morris Salzman (vaalea poika), Tom Schwoegler (joukkueen kapteeni) Helsingin ensiesitys: 3.10.1980, Bristol 2 – maahantuoja: O.Y.Fox Films A.B. – VET 088069 – S – 2785 m / 102 min

Kilpa-autoilijana aloittanut brittiläissyntyinen amerikkalaistunut Peter Yates (1929-2011) tunnetaan erityisesti ohjaustöistään Bullitt (1968), Fillarijengi (1979) ja Pukija (1983). Fillarijengi on siinä mielessä harvinaislaatuinen elokuva, sillä se on varsin monen eri lajityypin edustaja. Se on samanaikaisesti urheiluelokuva, nuorten miesten kasvukertomus, romanttinen elokuva ja komedia. Se on myös taitava ja varma amerikkalaisen luokkarakenteen kuvaus, kauniisti luotu tarina erilaisista henkilöhahmoista ja tutkielma ihmisen voimattomuudesta aikaa vastaan. Steve Tesischin käsikirjoituksesta Oscarilla palkittu Fillarijengi sijoittuu Yhdysvaltojen Indianaan, Bloomingtonin pikkukaupunkiin ja kuvaa sen asukkaita ja heidän arkeaan, erityisesti neljää 19-vuotiasta nuorta miestä ja kaverusta viettämässä nuoruuden kesäänsä koulun päättymisen jälkeen, aikaa ennen collegea ja askelta kohti aikuisuutta.

Keskeisin henkilö elokuvassa on Dave (Dennis Christopher), nuori pyöräilyä harrastava individualisti ja todellinen italofiili. Hän ihailee italialaisia pyöräilijöitä, kuuntelee Verdin aarioita ja on nimennyt jopa kissansa Felliniksi. Fillarijengissä on myös kohtauksia, jossa kuvataan Daven vanhempien elämää ja keskinäistä sanailua. Isälle pojan hullaantuminen kaikkeen italialaiseen on jo liikaa ja hän on saanut tarpeekseen kaikista ini-päätteisistä asioista ruoasta alkaen, jotka ovat ryömineet koko perheen elämään. Italia-hulluus on mennyt niin pitkälle, että Dave on saanut serenadeja laulamalla itselleen heilan kampuksen kaunottaresta Katherinesta (Robyn Douglass), joka luulee tämän olevan italialainen vaihto-oppilas. Daveen liittyvät asiat ja tapahtumat tuovat pyöräilykilpailuun huipentuvaan elokuvaan aimo annoksen humoristisia sävyjä, mutta Yatesin ohjaustyötä värittävät Daven lisäksi myös muut henkilöhahmot, toiset pojat Mike (Dennis Quaid), Cyril (Daniel Stern) ja Moocher (Jackie Earle Haley). Koko poikajoukolla on tärkeä rooli elokuvassa kuvaamassa nuorisoa ja ystävyyttä, mutta myös omina itsenään he ovat erilaisia persoonallisuuksia. Heistä kukaan ei kuulu oikein mihinkään, sillä koulun päätyttyä heillä ei ole oikein suuntaa, ei työtä, eikä yliopistokaan ole ainakaan vielä alkanut.

Fillarijengi on osittain myös yhteiskunnallisesti kantaa ottava elokuva, sillä siinä kuvataan eri yhteiskuntaluokkia ja tehdään vastakkainasettelu Bloomingtonin yliopistokaupungin hienostelevien collegea käyvien opiskelijoiden ja tavallisten duunarien lasten välillä. Tärkeintä elokuvassa on kuitenkin nuorison ja tietyn ikävaiheen kuvaus niin yksilön kuin ryhmän tasolla, millaista on elää tietyssä ikävaiheessa ja yhdysvaltalaisessa pikkukaupungissa. Fillarijengi kuvaa pitkälti henkilöidensä ja tapahtumiensa välityksellä sitä kapeaa aikaa elämässä, jossa itsenäistyvä nuori irrottautuu koulusta ja on irrottautumassa vähitellen kodista ja tiivistä lapsuuden kaveriporukasta. Elokuvan päähenkilöt eivät ole vielä siirtyneet täysin aikuisuuteen ja viettävät vielä kesää yhdessä. Elämänvaihe on uusi, mutta lyhyt. Seuraava vaihe tuo mukanaan valintoja ja paljon suurempia muutoksia.  Elokuva on myös vahvasti urheiluelokuva pyöräilyharrastuksineen ja kilpailuineen, mikä antaa sille oman vivahteensa. Vaikka elokuvassa on vakaviakin sävyjä ja sanomaa, eikä nuoruutta ja Bloomingtonia näytetä pelkästään idyllisenä, pääasiassa Fillarijengi on hyväntuulinen, huumorintäyteinen elokuva ja kesäinen katsaus nuorten elämään.

-Janet Maslinin (The New York Times), Camusin (Cine Outsider) ja Heikki Eteläpään (Uusi Suomi) mukaan Joona Hautaniemi 5.8.2014

 

Järjestäjät: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Varsinais-Suomen elokuvakeskus

Lisää informaatiota:
https://kavi.fi/elokuva-arkisto-myos-verkossa/aluesarjat/turku/