KAVI: ILTA ANDRÉN KANSSA

Ma 12.12.2022

Liput

Liput: 6€
Lipunmyynti alkaa paikan päällä puoli tuntia ennen näytöksen alkua.
Ikäraja: S

Tapahtuman tiedot

Päivä: 12.12.2022
Ovet aukeavat puoli tuntia ennen tapahtuman alkua.
Tapahtuma alkaa: 19:30
Tila: Kino-sali
Saapuminen »

 

Ilta Andrén kanssa perustuu keskusteluihin, joita näytelmäkirjailija ja osapäivänäyttelijä Wallace Shawn ja teatteriohjaaja André Gregory kävivät muutamien kuukausien kuluessa. Shawn nauhoitti keskustelut ja alkoi työstää niistä käsikirjoitusta. Aluksi ne tuntuivat hänestä ”tyhjänpäiväiseltä lavertelulta”, mutta tutkittuaan pitkään aineistoa ja luetteloituaan sen lause lauseelta alkoivat tietyt kohteet ja teemat hahmottua ja keskustelijoiden luonnekuvat nousta esiin. Samassa yhteydessä Shawn sai idean päivällisestä, jonka ympärille vuoropuhelu rakennettaisiin.

Seuraavasta vaiheesta Shawn on kertonut: ”Ilmiselvästi tarvitsimme jonkun maailman suurista ohjaajista – tiesimme, että muiden käsissä käsikirjoituksemme vain latistuisi olemattomiin – ja yhtä kaikki halusimme löytää ohjaajan, joka ei olisi täysin itsekeskeinen, koska meitä ei lainkaan miellyttänyt ajatus, että meidät syrjäytettäisiin osallisuudesta omaan projektiimme. Kaiken kukkuraksi tarvitsisimme jonkun, jonka hermojen tiesimme pitävän niin, ettei hän viime hetkellä alkaisi heitellä sekaan takautumia, outoja koomisissa sekaannuksia ravintolassa, kahakoita keittiössä ja muuta sellaista. Niinpä päätimme lähettää käsikirjoituksen heti Louis Mallelle.”

Vaikka ajatus staattisesta ja puhtaasta keskusteluelokuvasta saattaa tuntua mahdottomalta tai ainakin yltiöpäiseltä, Louis Malle on osannut käsitellä aineistoa niin hienovaraisesti, kurinalaisesti, samalla kertaa yksinkertaisesti ja moniulotteisesti, että tuloksena on ainutkertainen ja provokatiivinen, ironinen, hauska, hullu ja koskettava elokuva. Se on älyjen mittelö ja tiivis draama, tapainkomedia ja kahden lahjakkaan ihmisen vuoropuhelu, jotka vastakkaisilta kannoilta kumpikin etsivät Kaiken Tarkoitusta. Tällaisen symposiumin perusmalli voidaan jäljittää aina Platonin Pitoihin.

Keskustelu polveilee sähköhuovista metafysiikkaan, torakoista karmaan, elämän pragmaattisesta hyväksymisestä apokalyptiseen pessimismiin. Wally, elokuvan kertoja ja minä-hahmo, on ainakin aluksi lähinnä kuunteleva ja kyselevä osapuoli, joka välillä yltyy ihmetyksen tai terveen järjen purkauksiin Andrén korkealentoisen maailmanparannuksen ja vaihtoehtoisen elämän kaavailujen edessä. Draama ja komedia syntyvät ideoitten ja persoonallisuuksien jännitteistä. Ideat ovat tärkeitä, polttavia – elämän ja kuoleman kysymyksiä. Persoonallisuudet ovat intohimoisia, hupsuja, absurdin inhimillisiä – ne ovat elämä ja kuolema. Katsoja näkee, että ihmiset luovat ideoita intohimostaan, hupsuudestaan, absurdista inhimillisyydestään. Ei ole vaikea nähdä Don Quijotea ja Sancho Panzaa tämän yhteenoton osapuolien arkkityyppeinä.

Andrén kauniissa haukankasvoissa on aitoa henkistä ahdistusta, mutta vuoropuhelun syvetessä näemme hänen tuskaisten silmiensä ilmeen muuttuvan ja tiukan suun sulavan hienovaraiseksi alentuvaisuudeksi ystäväänsä ja filosofista vastustajaansa kohtaan. Wally on nukkavierumpi kuin elegantti André. Hänen ilmeensä muistuttaa ilkamoivaa kerubia tai suloista klovnia hänen kyseenalaistaessaan Andrén ideoita. Tai ehkä hän toivoisi niihin enemmän lihaa, kuten hienoon annokseensa. Hyvinpukeutunut askeetikko André puolestaan janoaa sellaisia sielun ruokaa, jota ei löydy ravintoloista.

Vaikka Wally ja André todella ovat Wally ja André ja vaikka he ovat sanoneet todellisuudessakin kaiken sen, minkä elokuvassa, kyseessä ovat yhtä kaikki todelliset ja suurenmoiset esitykset, näyttelijäsuoritukset. He eivät ole oma itsensä, he näyttelevät itseään, mikä tarkoittaa, että heidän on kuviteltava itseänsä, mikä on vaikeaa ja  egotripit vastakohta. Katsoessamme heidän kiihkeää väittelyään ihmiselämän todellisesta olemuksesta näemme myös tämän kiihkeyden kauneuden ja absurdiuden. Mallen uskalias, älykäs, liikuttava elokuva kertoo paljon myös meistä itsestämme.

– Jack Krollin (Newsweek 2.11.1981) ja muiden lähteiden mukaan ST, tekijätietoa päivitti AA 29.11.1999

***

Kesto: 111 min.
Ikäraja: S
Suom. tekstit/svensk text
Lisätiedot (www): https://kavi.fi/elokuva-arkisto-myos-verkossa/aluesarjat/turku/

My Dinner with André

Ilta Andrén kanssa / Min kväll med André

USA © 1981 The André Company (New York). George W. Georgelle. Yhteistyössä Michael Whiten kanssa. Tuotannon valvonta: Saga Productions, Inc. Tuottajat: George W. George, Beverley Karp. Ohjaus: Louis Malle. Käsikirjoitus: Wallace Shawn, André Gregory. Kuvaus: Jeri Sopanen – kuvattu 16 mm:n filmille, levennetty 35 mm:n filmille – väri: Movielab – 1,33. Lavastus: David Mitchell; Stephen McCabe; Douglas Kraner. Puvut: Jeffrey Ullman. Musiikki: Allen Shawn. ”Premiére Gymnopédie” (Erik Satie) es. Joseph Villa. Leikkaus: Suzanne Baron. Äänitys: Jean-Claude Laureux. Kuvausaika ja –paikka: joulukuu 1980 (16 päivää, Richmond, Virginia. Pääosissa: Wallace Shawn (Wally), André Gregory (André), Jean Lenauer (tarjoilija), Roy Butler (baarimestari). Helsingin ensiesitys: 15.3.1985 Diana, maahantuoja: Diana-Filmi – televisiolähetys 18.5.1986 YLE TV2 – VET 92630 – S – 111 min