Skip to main content

19.3.2018

KAVI: Kalman sormi

Liput

5 €

Tapahtuman tiedot

Päivä: 19.3.2018
Aika: klo 19
Ovet avataan klo 18.30
Tapahtuman kesto: 101 min
Ikäraja: K-18
Tila: MOVE 2 | Saapuminen »

KAVI:n Turun sarja

– Eraserheadista Rio Bravoon

 

KAVI:n eli Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Turun sarjassa on tarjolla komea kahdentoista elokuvan paketti klassikoita ja kulttifilmejä, erityisinä tärppeinä Kaisa Rastimon harvinaiseksi tullut Säädyllinen murhenäytelmä ja Volker Schlöndorffin 30 vuotta vanha filmatisointi Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaanista.

Sarja alkaa 29.1. nykyhetken ehkä merkittävimmän ohjaajan David Lynchin pitkällä esikoiselokuvalla Eraserhead (1977), joka viehättää ja kuvottaa vuodesta toiseen. Muita klassikoita sarjassa ovat Luis Buñuelin 1950-luvun melodraama Veri kuohuu, Werner Herzogin hurja Etelä-Amerikka-saaga Fitzcarraldo (1982), Peter Yatesin uuden aallon kaahailuelokuva Bullitt (1968), Elem Klimovin komea tsaarin ajan Venäjää kuvaava Agonia (1981) ja Howard Hawksin länkkärisuosikki Rio Bravo (1959), joka päättää sarjan.

Kaisa Rastimon tyylikäs filmatisointi Helvi Hämäläisen sivistyneistöromaanista Säädyllisestä murhenäytelmästä (1998) on klassikko sekin, mutta sitä ei ole valkokankailla nähty vuosiin eikä siitä ole ajanmukaista kotijulkaisua, joten elokuva on muuttunut viime vuosina harvinaisuudeksi. Sarjan toinen romaanifilmatisointi, saksalaisen Volker Schlöndorffin Yhdysvalloissa vuonna 1989 tekemä ja harvoin esitetty Orjattaresi perustuu Margaret Atwoodin feministiseen dystopiaan, jota on viime vuosina luettu ahkerasti.

Kulttielokuvan puolelle menevät hollantilaisen provokaattorin Paul Verhoevenin kaksi varhaiselokuvaa, brutaali historiallinen seikkailu Lihaa ja verta (1985) ja sota-aikaan sijoittuva Gestapon vihollinen numero 1 (1977). Robert Mulliganin Kalman sormi (1972) on harvoin nähty kauhuklassikko, joka perustuu Thomas Tryonin aikoinaan suomennettuunkin romaaniin Se toinen (The Other, 1972). Don Coscarellin Voittamaton kostaja on Phantasmin ohjaajan tekemä omaperäinen fantasiaelokuva Conan barbaarin ja Excaliburin hengessä.

KAVI:n Turun sarjan näytökset ovat maanantaisin klo 19 Logomon Move 2 -salissa. Liput viisi euroa per näytös, ei sarjakorttia. Kaikki elokuvat esitetään 35 mm filmiltä. Tervetuloa elokuviin!

Elokuvassa suomen ja ruotsinkielinen tekstitys.