KAVI – KIINALAISEN KIRISTÄJÄN MURHA

Ma 03.04.2023

Liput

Liput: 6 euroa
K-16

Tapahtuman tiedot

Päivä: 03.04.2023
Ovet aukeavat 19:00
Tapahtuma alkaa: 19:30
Kesto: 109 min.
Suom. tekstit/svensk text
Tila: Kino-sali
Saapuminen »

 

The Killing of a Chinese Bookie
Kiinalaisen kiristäjän murha / Mordet på en kinesisk bookmaker

Varjoista (1959) Ensi-iltaan (1977) John Cassavetesin yhdeksän elokuvaa muodostavat mestarillisen, lähes säröttömän tuotannon, jonka merkitystä ei voi aliarvioida, sillä se sijoittuu uuden amerikkalaisen elokuvan ydinalueelle. Altman, Scorsese, Rafaelson, Spielberg ovat kaikki tavallaan hänen henkisiä opetuslapsiaan: juuri hän avasi tien miltei dokumentaariselle realismille ja miltei behavioristiselle psykologialle, jotka ovat leimanneet viimeisen kymmenen vuoden amerikkalaista tuotantoa verrattuna edellisen sukupolven naturalismiin ja ekspressionismiin.

Lähtien ”suorasta elokuvasta”, joka aikoinaan oli Hollywoodissa eräänlaista undergroundia (Varjoja, Faces, Aviomiehet) Cassavetes on kehittynyt kohti perinteellisempää, työstetympää ilmaisua (Naisen parhaat vuodet, Kiinalaisen kiristäjän murha, Ensi-ilta) kieltämättä kuitenkaan alkuperäisiä lähtökohtiaan ja näkemyksiään, jotka hän on ilmaissut seuraavalla iskevällä ja provosoivalla tavalla: ”Elokuvan ohjaus ei ole mitään muuta kuin eräänlaista prostituutiota, joka ei kiinnosta minua lainkaan.” Ja jatkuvasti hän on korostanut pyrkimystään pysyä omaperäisenä ja riippumattomana, kaikkien liikkeiden ulkopuolella.

 Kiinalaisen kiristäjän murha tuo täsmällisesti esiin Cassavetesin elokuvanäkemyksen omaleimaisuuden, sillä siinä hän käyttää tuhat kertaa Hollywoodissa kokeiltua mallia: rikoselokuvaa, ”mustaa elokuvaa”. Eikä Cassavetes ole suinkaan pyrkinyt kumoamaan tätä mallia, siis luopumaan sen ideologiasta tai kääntämään päälaelleen sen dramaturgiaa: hän yksinkertaisesti käyttää hyväkseen sen dramaattista rakennetta, joka on osoittanut tehonsa psykologisen jännityksen ja näyttävän draaman välikappaleena.

Tarina on sinänsä yksinkertainen: suuren pelivelan hyvitykseksi yökerhonomistaja Cosmo Vitellin on murhattava vanha kiinalainen vedonvälittäjä. Tietysti käy niin, että teon tehtyään Vitelli itse joutuu poisraivattavaksi, sillä hän tietää liikaa. Mutta enemmän kuin juonen mekanismi Cassavetesin on kiinnostanut päähenkilön maailman kuvaus. Merkittävää on juuri katseen yksinkertaisuus ja täsmälleen oikea sävy, jolla Cassavetes vangitsee tämän öisen maailman. Olennaisilta osin hän on edelleen uskollinen ”suoran elokuvan” tekniikalle: käsikameran käytölle, pyrkimykselle tavoittaa ympäristö ja esiintyjät tuoreeltaan, ”elävältä”. Kuvauksen ilmeiseen improvisointiin liittyy tavattoman spontaani tapa lähestyä henkilöitä: Cassavetes ei uskottele, että tapahtumat tapahtuvat itsestään kameran edessä, mutta melkein tätä hän onnistuu saamaan katsojan luulemaan, parhaan realismin hengessä ja voimalla. Siksi hänen elokuvansa mukautuessaan perinteelliseen mustan elokuvan kaavaan pystyy täysin uudistamaan sen ilmaisun, kääntämään sen nykyajan kielelle: Cassavetes tuulettaa rajusti vanhaa mytologiaa luodakseen ja tarjotakseen siitä uuden kuvan.

 

Yhdysvallat 1976. Tuotantoyhtiöt: Faces International Films. Tuottaja: Al Ruban. Ohjaus: John Cassavetes. Käsikirjoitus: John Cassavetes. Kuvaus: Mitch Breit. Lavastus: Phedon Papamichael. Musiikki: Bo Harwood. Leikkaus: Tom Cornwell, Robert Heffernan. Pääosissa: Ben Gazzara (Cosmo Vitelli), Timothy Agoglia Carey (Flo), Seymour Cassel (Mort Weil), Robert Phillips (Phil), Morgan Woodward (John), John Red Kullers (Eddie-Red), Al Ruban (Marty Reitz), Azizi Johari (Rachel), Virginia Carrington (Betty), Meade Roberts (Mr. Sophistication), Alice Friedland (Sherry), Donna Gordon (Margo), Haji (Haji), Carol Warren (Carol), Derna Wong DAvis (Derna), Kathalina Veniero (Annie), Yvette Morris (Yvette), Jack Acjerman (musiikkijohtaja), David Rowlands (Lamarr), Trisha Pelham (tarjoilija), Eddie Ike Shaw (taksikuski), Salvatore Aprili (Sonny). Helsingin ensiesitys: 28.4.1978 Corona. Maahantuoja: Valio-Filmi Oy. VET: 86409 – K16 – 2980 m / 109 min

– Marcel Martin (Ecran, Mai 1978)

 

Järjestäjät: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Varsinais-Suomen elokuvakeskus
Lisätiedot (www): https://kavi.fi/elokuva-arkisto-myos-verkossa/aluesarjat/turku/