KAVI – KORVA

Ma 01.11.2021

Liput

Pääsyliput: 6 €
Liput myydään ovelta.

Tapahtuman tiedot

Päivä: 01.11.2021
Ovet aukeavat klo 18.30
Tapahtuma alkaa: 19:00
Kesto: 93 min.
Ikäraja: K12
Suom. tekstit/svensk text
Tila: Kino-sali
Saapuminen »

 

KORVA

 Tsekkoslovakia 1970/1989. Tuotantoyhtiö: Filmové Studio Barrandov. Tuottaja: Karel Vejrik.

Ohjaus: Karel Kachyňa. Käsikirjoitus: Karel Kachyňa ja Jan Procházka – Procházkan ja Ladislav Winkelhöferin tarinasta. Kuvaus: Josef Illík. Kuvasuunnittelu: Oldrich Okác. Lavastus: Ester Krumbachová. Musiikki: Svatopluk Havelka. Leikkaus: Miroslav Hájek. Make-up: Stanislav Petrek. Ääni: Jirí Lenoch. Pääosissa: Ludvík (Radoslav Brzobohatý),  Anna (Jiřina Bohdalová), Gustav Opocenský (Soundruh), Miroslav Holub (kenraali), Lubor Tokos (ministeri), Boricor Navrátil (Cejnar), Jirí Cisler (salainen agentti), Jaroslav Moucka (Vagera), Karel Vasicek (Básnik)  Helsingin ensiesitys: 24.4.1992 Diana. Maahantuoja: Finnkino Oy. Televisiossa: YleTeemalla 9.10.2009 ja 3.8.2011. VET: 97344 – K10 – 2620 m / 96 min.

Monien muiden tsekkoslovakialaisten elokuvien joukossa Karel Kachyňan vuonna 1970 valmistunut Korva jäi poliittisista syistä sensuurin hyllyille. Elokuva vapautui pannasta vasta vuonna 1989 yhteiskuntajärjestelmän muuttuessa. Suomeen maahantuotaessa ei vuonna 1992 sensuuriongelmia ollut.

Yleisesti Korvan aiheena ovat maan asukkaiden tuntemat pelot ja huolet. Tarinan ytimessä on avioparin selviämistarina sen jälkeen, kun he vakuuttuvat juhlista kotiin palatessa huomaamistaan muuttuneista asioista siitä, että maan hallitus on asentanut heidän kotinsa jonkinlaisen tarkkailujärjestelmän.

Elokuva palaa yön tunnelmista illan vastaanottoon, siihen kuinka Ludvik vaivaantuu joistakin keskusteluista ja kuinka vaimo Anna juopuu, ei vähiten siksi, että hän on pettynyt mieheensä, joka unohti jopa heidän 10-vuotisjuhlansa. Ongelmia ei siis ole vain yhteiskunnassa vaan myös pariskunnan arjessa.

Tapahtunutta miettiessä asiat saavat vakavia muotoja: Ludvikin työtovereita, hänen poikansa kummisetäkin, on kadonnut. Voisiko hän olla itse seuraava? Se vaatii toimenpiteitä. Koti on puhdistettava kaikesta arveluttavasta – vaimokin ryhtyy yhteistoimintaan, mutta vain hetkeksi.

Muutenkin yleiset piirteet liukuvat yhä enemmän yksityiseksi: selviäminen sekä yleisesti että yksityisesti on elokuvan tärkeä teema.

Korva on tietyllä tapaa poliittinen trilleri, mutta sen sisäisessä paranoiassa on myös kauhuisen angstin piirteitä, mitä musiikki korostaa.

– Jari Sedergren 2020

 Kopio: 35 mm filmi

Lisätiedot: https://kavi.fi/elokuva-arkisto-myos-verkossa-2/aluesarjat/turku/