KAVI: MIES JOKA OSTI ELÄMÄNSÄ

Ma 17.10.2022

Liput

Liput: 6€
Lipunmyynti alkaa paikan päällä puoli tuntia ennen näytöksen alkua.
K-12

Tapahtuman tiedot

Päivä: 17.10.2022
Ovet aukeavat puoli tuntia ennen tapahtuman alkua.
Tapahtuma alkaa: 19:30
Tila: Kino-sali
Saapuminen »

 

Lina Wertmüllerin elokuvassa ei ole mitään sankareita, ei idealismia eikä kiiltokuvia. Vain ihmisiä jotka yrittävät säilyä hengissä. Ja mies joka säilyy hengissä ostamalla elämänsä mihin hintaan hyvänsä. Wertmüllerin teos paljastaa armottomasti miehen viheliäisyyden ja tragiikan. Wertmüllerin on realistinen pessimisti ja hänen elokuvansa järkyttävä.

Pasqualino ”Settebellezze” Frafuso hellii maskuliinisia ihanteita seksuaalisesta potenssista, perhekunniasta ja miehisestä ylpeydestä. Mutta itsevarma olemuksen ja hyvin silitettyjen pukujen alla kätkeytyy surkea, peilin edessä röyhistelevän vetelehtijä. Hänen yrityksensä puolustaa perheen kunniaa johtaa hänet vahingossa murhaamaan sisarensa viettelijän. Yrityksessään säilyttää kasvonsa hän tekeytyy hulluksi, joutuu mielisairaalaan, sotaan ja keskitysleirille, missä enää ei ole kysymys kasvojen pelastamisesta vaan henkiin jäämisestä.

Pasqualinoa johtaa vaistomainen halu säilyä hengissä mihin hintaan hyvänsä. Hän on valmis kaikkiin ajateltavissa oleviin myönnytyksiin: nöyryytyksiin, ilmiantoihin, jopa murhaan. Hän ei ole sankarillinen eikä myöskään paha. Hän on vain kärsivä ihminen joka arvostaa elämänsä korkeammalle kuin kaiken muun. Hänen vastarintansa ei ole passiivista eikä aktiivista. Hän on liian surkea edes tapettavaksi.

Wertmüllerin keskitysleirikuvausta hallitsee utuinen painajaistunnelma, jossa sadismi ja raakuus muuttuvat epäpersoonallisiksi, mekaanisiksi. Ihmisen fyysinen ja sielullinen luhistuminen, hänen alennustilansa on harvoin näyttäytynyt yhtä alastomana ja julmana. Palattuaan matkaltaan helvettiin Pasqualino saa kokea menettäneensä kaiken paitsi henkensä. Wertmüllerin elokuva jää kysymään, oliko kaikki maksetun hinnan arvoista, minkä arvoista on elämä, mutta johtopäätöksen Wertmüller viisaasti jättää katsojalle.

Wertmüllerin näkemys on kova, kirkas ja looginen eikä edes välttämättä kovin kyyninen. Wertmüller vaihtaa visuaalisia ja kerronnallisia sävyjä jyrkästi ja shokeeraavasti: tyylittelevästä tragifarssista hypätään nopeasti aidosti koskettavaan draamaan, äärimmäinen ekspressionismi ja puhdas lyyrisyys esiintyvät rinnakkain. Federico Fellinin hahmo tuntuu kummittelevan tämänkin elokuvan näkemyksen ja tyylilajin taustalla. 

– Henry G. Gröndahlin (1977) ja Pertti Lumirakeen (1977) mukaan

***

Kesto: 101 min.
Ikäraja: K12
Suom. tekstit/svensk text
Lisätiedot (www): https://kavi.fi/elokuva-arkisto-myos-verkossa/aluesarjat/turku/

***

Pasqualino Settebellezze

Mies joka osti elämänsä / Mannen som köpte sitt liv

Italia 1975. Tuotantoyhtiö: Medusa. Tuottaja: Lina Wertmüller, Giancarlo Giannin, Arrigo Colombo. Ohjaus ja käsikirjoitus: Lina Wertmüller. Kuvaus: Tonino Dellì Colli. Lavastus: Enrico Job. lavasteet: Roberto Granieri. Puvut: Enrico Job. Leikkaus: Franco Fraticelli. Ääni: Mario Bramonti. Ehostus: Michele Tremarchi. Musiikki: Enzo Jannacci. Pääosissa: Giancarlo Giannini (Pasqualino), Fernando Rey (Pedro), Shirley Stoler (Hilde), Elena Fiore (Concetta), Piero Di Iorio (Francesco), Enzo Vitale (Don Raffaele), Ermelinda De Felice (Pasqualinon äiti), Francesca Marciano (Carolina), Lucio Amelio (asianajaja), Roberto Revlitzka (sosialisti), Biance Doriglia (naislääkäri), Mari Conti, Doriglia Palmi, Barbara Valmorin, Lina Sasso, Anna Rechinuzzo, Giovanella Gentile. Helsingin ensiesitys: 8.7.1977 Aloha. Maahantuoja: Warner-Columbia Films Oy Ab. VET: 85608 – K18 – 3195 m / 117 min