KAVI – NIMENI ON NOBODY

Ma 15.04.2019

Liput

5€

Tapahtuman tiedot

Päivä: 15.04.2019
Ovet aukeavat puoli tuntia ennen tapahtuman alkua.
Tapahtuma alkaa: 19:00
Tila: KINO-sali
Ikäraja: K-16
Kesto: 112min
Saapuminen »

 

Il mio nome è Nessuno

Mon nom est personne / Mein Name ist Nobody / My Name Is Nobody / Lonesome Gun / Sergio Leone’s: My Name Is Nobody

Nimeni on Nobody / Sergio Leonen: Nimeni on Nobody / Mitt namn är Nobody

Italia / Ranska / Saksan liittotasavalta 1973. Tuotantoyhtiöt: La Societe Alcinter, La Societe Imp Ex CI, Les Productions Jacques Leitienne, Rafran Cinematografica, Rialto Film. Tuotannonjohto: Claudio Mancini, Sergio Leone [nc]. Tuottaja: Fulvio Morsella. Ohjaus: Tonino Valerii. Käsikirjoitus: Sergio Leone, Ernesto Gastaldi – Gastaldin ja Fulvio Morsellan tarinasta. Kuvaus: Armando Nannuzzi, Giuseppe Ruzzolini – Technicolor, Panavision. Lavastus: Gianni Polidori. Erikoistehosteet: Giovanni Corridori. Puvustus: Vera Marzot. Maskeeraus: Nilo Jacoponi. Musiikki: Ennio Morricone. Leikkaus: Nino Baragli. Ääni: Fausto Ancillai, Roberto Arcangeli, Ferdinando Pescetelli. Apulaisohjaaja: Stefano Rolla. Second unit director: Sergio Leone [nc].  Pääosissa: Terence Hill (Nobody), Henry Fonda (Jack Beauregard), Leo Gordon (Red), Jean Martin (Sullivan), Geoffrey Lewis (Hurjan joukon johtaja), R.G. Armstrong (Rehellinen John), Piero Lulli (sheriffi), Neil Summers (Squirrel), Steve Kanaly (valeparturi), Alexander Allerson, Franco Angrisano (Ferroviere), Mario Brega (Pedro), Luigi Antonio Guerra, Carla Mancini (äiti), Marc Mazza (Don John), Remus Peets (Big Gun), Tommy Polgár, Antoine Saint-John (Scape), Benito Stefanelli (Porteley). Helsingin ensiesitys: 26.7.1974 Helsinki, Rex – maahantuoja: Adams Filmi Oy – VET 82732 – K16 – 3201 m / 117 min

    Videojulkaisuja: 1989 Castle Video, Master Video

Monien lännenelokuvan historiikkien mukaan koko lajityyppi kuoli 1960-luvun lopulla Sam Peckinpahin itsetuhoisen Hurjan joukon (1968) ja Sergio Leonen kaihoisan Huuliharppukostajan (1968) myötä. Symbolisella tasolla näin saattoi käydä, mutta myös 1970-luvulla tehtiin monta suosittua westerniä. Italiassa suuri yleisö hullaantui huolettomasta lännenfarssista Nimeni on Trinity (1971) jonka patalaiskaa mutta nnopeaa sankaria esitti venetsialainen Mario Girotti alias Terence Hill. Trinityn suosio pudotti Leonen westernin Vain muutaman dollarin tähden Italian aikojen katsotuimman elokuvan paikalta.

 Studiosysteemi ryhtyi tehtailemaan Trinity-vaikutteisia lännenkomedioita, ja myös Trinity-huumoria typeränä pitänyt Sergio Leone alkoi kehitellä sellaista. Leonen tuottaman ja Tonino Valeriin ohjaaman Nimeni on Nobodyn lähtökohta on vastakkainasettelu, jossa Trinity-supertähti Terence Hill kohtaa sekä Leonen näkemyksen että Henry Fondan henkilöimän Hollywood-westernin perinnön. Nuori vaeltelija Nobody (Hill) haluaa haastaa vanhan revolverisankari Beauregardin (Fonda) kaksintaisteluun saadakseen itselleen nimeä. Eurooppaan muuttoa tekevä Beauregard ei silti ole Nobodyn vihollinen vaan idoli. Tarinan edetessä miehet ystävystyvät ja pohtivat yhdessä western-kulttuurin merkitystä. Jotta sankarimytologiaa ylläpitävä vallanvaihto toteutuisi, he lopettavat tarinan klassisella laukaustenvaihdolla.

Nimeni on Nobody on erikoinen yhdistelmä elokuvahullujen postmodernia peliä, karkeaa slapstick-huumoria ja kaihoa. Kunnianhimoisen mutta juonellisesti hataran teoksen kantava voima on kiehtova Jack Beauregard, Leonen myöhäistuotannon tyypillinen väsynyt sankari. Maahan, senkin hölmön (1971) Seanin ja Once Upon a Time in American (1984) Noodlesin tavoin Beauregard on kyllästynyt kostamisen velvollisuuteen ja tahtoo ripustaa aseensa naulaan. Hän näkee itsensä elämän sivullisena eikä suurena sankarina, mutta on silti myyttisen hohteen ympäröimä.

1970-luvun alussa käsikirjoittaja Sergio Donati oli esittänyt Leonelle Homeroksen Odysseiaan perustuvan westernin tekemistä, mistä jäi jäljelle nimi Nobody, Ei Kukaan, jota Odysseus käytti kykloopin hämäämiseen. Donatin  käsikirjoittamassa Sergio Solliman Luodin laissa (1966) salaperäisen lesken maatila on kuin Odysseian Kirke-velhon valtakunta, jossa lumoutuneet miehet jäävät vangeiksi ja joutuvat sikalaan.

Sergio Leone ohjasi Nimeni on Nobodyn prologin ja väitti ohjanneensa muitakin avainkohtauksia, minkä Tonino Valerii kiistää. Leone johti tuotantoa myös Damiano Damianin ohjaamassa jatko-osassa Nobody on nerokkain (Un genio, due compari e un pollo, 1975) mutta poisti nimensä krediiteistä, kun projekti joutui vaikeuksiin. Ratsuväen huijaamisoperaatiosta kertovan veijaritarinan negatiivi joutui kiristäjien kynsiin, ja elokuva oli koottava uudelleen ylijäämämateriaalista. Huuliharppukostaja- ja Vain muutaman dollarin tähden -viitteitä täynnä oleva prologi on viimeinen Leonen ohjaama westernkohtaus.

– Lauri Lehtinen 10.3.2003

Kopio: 35mm filmi