KAVI: NOTTING HILL KLO 11.17

Ma 28.09.2020

Liput

Pääsylippu: 6,00€

Tapahtuman tiedot

Päivä: 28.09.2020
Ovet aukeavat: 18:30
Tapahtuma alkaa: 19:00
Tapahtuman kesto: 105 min
Tila: KINO-sali
Saapuminen »

 

Performance/ Notting Hill klo 11.17

K16, 105 min, Suom. tekstitys/ svensk text

Performance kuvattiin 1968, hyllytettiin ja leikattiin sitten uudelleen peräti seitsemän leikkaajan voimin. Kyseessä on sellainen loistelias, hämmentävä elokuva, josta saattaisi olla helpompi kirjoittaa kirja kuin arvionti. Sen ydinajatus on viime kädessä mystinen idea kaikkien identiteettien vaihdettavuudesta, siten että Turnerin ja Chas Devlinin väliset yhtälöt eivät näyttäydy äärellisenä sarjana, vaan jonkinlaisena hermeettisenä peilisalina, katsojan etsiessä toivottomasti jotakin lopullista kuvaa, joka osoittautuisi muuksi kuin heijastuman heijastukseksi.

Jo idea paheellisesta, miehistä roolia esittävästä gangsterista ja androgyynistä ex-poptähdestä, jotka molemmat tunnistavat toisessa alter egonsa, on uskalias ja sitä kehitellään varsin hienosyisesti, niin että henkilöhahmojen yhtäläisyydet jätetään suoraan ilmaisematta: molemmat huomaavat äkkiä olevansa oman elementtinsä ulkopuolella, jossa valittua roolia voi jatkaa vain kuolemalla; molemmat ovat ”esiintyjiä”, välikappaleita toisten ihmisten halujen tyydyttämiseksi, miehisyyden ja voiman sijaissymboleita. Idea siitä, että he ovat saman olennon toisiaan täydentäviä puoliskoja saa labyrinttimaiset mitat, kun selviää, että Turner on myös Flowers (Chasin painajaisessa), on myös Lucy (kun tyttö kiipeää Chasin vuoteeseen), on myös Chas itse (astuessaan kuolemaa autoon); tai he ovat kaikki sekä mies- että naispuolisia, kuten Pherber yrittää osoittaa Chasille peilillä.

Elokuvan mittaan kehkeytyy idea, että jokainen identiteetti on keinotekoinen ja että siitä ansasta ei voi paeta: useimmat ihmiset esittävät itse tärkeitä roolejaan tietämättöminä yhdenmukaisuuksien salaisesta järjestelmästä, jonka mukaan lakimies on rikollinen on mystikko; ja ne, jotka Turnerin lailla oivaltavat järjestelmän jähmettyvät tiedostaan odottamaan vapauttavaa kuolemaa. Elokuvan ideoitten pääasiallinen lähde on Jorge Luis Borges, vaikka Cammell on myös avoimesti tunnustanut Hessen, Norman O. Brownin ja Artaudin vaikutuksen. Performancen ihailtavin piirre ei tietenkään ole se, että Cammellin käsikirjoitus on syntynyt näiden raskaan sarjan kirjailijoiden innoittamana, vaan se, että hän ja Nicolas Roeg ovat onnistuneet ilmaisemaan ideansa puhtaasti elokuvallisella kielellä. Sillä Performance ei ole mystinen essee, vaan elokuva, joka luottaa kokonaan siihen, mitä se näyttää ja minkä katsoja näkee, samalla kun se kehittää viitteitä vähemmän näkyvien voimien toiminnasta. Älykkään käsikirjoituksen ja häikäisevän kuvallisen toteutuksen rinnalla elokuva saa kiittää voimastaan paljon myös näyttelijöitä, joista miltei kaikki tavoittavat lähes symbioottisen suhteen rooleihinsa.

– Jan Dawson (Monthly Film Bulletin, February 1971) ST. Tekijätietoa päivitti AA 15.3.2000

Kopio: 35mm filmi

Tuotantoyhtiö: Goodtime Enterprises.
Tuottaja: Sanford Lieberson.
Tuottajakumppani ja käsikirjoittaja: Donald Cammell.
Ohjaus: Donald Cammell, Nicolas Roeg.
Kuvaus: Nicolas Roeg.
Lavastus: John Clark.
Sisustus: Peter Young.
Turnerin talon sisustuksen neuvonantaja: Christopher Gibbs.
Musiikki: Jack Nitzsche.
Musiikin johto: Randy Newman.
Laulut: ”Memo From Turner” (Mick Jagger, Keith Richards) es. Mick Jagger; ”Gone Dead Train” (Jack Nitzsche, Russ Titelman) es. Randy Newman; ”Rolls Royce And Acid”, ”Harry Flowers”, ”Natural Magic”, ”Performance”, ”Poor White Hound Dog”, ”Turner’s Murder”, ”Get Away”, ”Powis Square”, ”The Hashishin’”, ”Dyed, Dead, Red”, ”Wake Up, Niggers” (Jack Nitzsche).
Laulu kappaleissa ”Performance” ja ”Poor White Hound Dog”: Merry Clayton.
Laulu kappaleessa ”Turner’s Murder”: Merry Clayton Singers.
Slidekitarasoolo kappaleissa ”Get Away” ja ”Powis Square”: Ry Cooder.
Symbaalisoolo kappaleessa ”The Hashishin’”: Ry Cooder.
Juutalaisharppusoolo kappaleissa ”The Hashishin’” ja ”Dyed, Dead, Red”: Buffy Sainte-Marie.
Laulu kappaleessa ”Dyed, Dead, Red”: Buffy Sainte-Marie.
Leikkaus: Anthony Gibbs, Brian Smedle-Aston.
Pääosissa: James Fox (Chas Devlin), Mick Jagger (Turner), Anita Pallenberg (Pherber), Michèle Breton (Lucy), Ann Sidney (Dana), John Bindon (Moody), Stanley Meadows (Rosebloom), Allan Cuthbertson (lakimies), Anthony Morton (Dennis), Johnny Shannon (Harry Flowers), Anthony Valentine (Joey Maddocks), Ken Colley (Tony Farrell), John Sterland (kuski), Laraine Wickens (Lorraine).
Helsingin ensiesitys: 4.9.1970 Adams, maahantuoja: Warner Bros. – tv-lähetys: 28.8.1988 YLE TV2 – VET 78794 – dvd: 2007 Warner Bros. lisäaineistoineen – K16 – 2901 m

Järjestäjät: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Varsinais-Suomen elokuvakeskus

Lisätiedot (www): https://kavi.fi/fi/ohjelmisto/aluesarjat/turku