KAVI: OLKIKOIRAT

Ma 21.09.2020

Liput

Pääsylippu: 6,00€

Tapahtuman tiedot

Päivä: 21.09.2020
Ovet aukeavat: 18:30
Tapahtuma alkaa: 19:00
Tapahtuman kesto: 117 min
Tila: KINO-sali
Saapuminen »

 

Straw dogs/Olkikoirat (1971)

Kesto: 117 min, K18, Suom. tekstitys/svensk text

Olkikoirien sukupuu on monisyisempi kuin Gordon Williamsin alkuteokseksi ilmoitettu romaani, josta on peräisin vain perusasetelma – amerikkalaisen tiedemiehen ja syrjäisen englantilaisen kylän asukkaiden yhteenotto. Yhtä tärkeänä vaikutteena voidaan nähdä Jean-Paul Sartren ”Kärpäset”: Peckinpahin päähenkilöt, jotka asettuvat kylän korruptiota vastaan, muistuttavat monin tavoin Sartren sisaruksia, Orestesta ja Elektraa, jotka taistelevat Argoksen tyranniaa vastaan. Nimensä elokuva on saanut kiinalaisen mystikon Lao-Tzun teoksesta ”Tao-Te-Ching”: Kiinan uskonnollisessa seremonioissa käytettiin olkikoiria todellisten koirien sijasta uhrikohteina. Näin otsikko tiivistää sen yksilön ja yhteiskunnan suhteen, jota Peckinpah pyrkii kuvaamaan. Olkikoirat on kiinnostava myös sikäli, että se on Peckinpahin ensimmäinen yritys tutkia westernin aiheita ei-westernin puitteissa.

Olkikoirat kertoo tarinan amerikkalaisesta matemaatikosta, joka englantilaisen vaimonsa kanssa saapuu syrjäiseen Cornwallin kylään tekemään tutkimustyötä. Kylä muistuttaa enemmän villin lännen kaupunkia kuin siivoa brittiyhteisöä. Tulokkaat joutuvat välittömästi vastakkain kyläläisten alkukantaisen vihamielisyyden kanssa. Yhteisö on karu, autoritäärinen ja hierarkkinen. Isä omistaa lapset, miehet omistavat vaimonsa ja perhehierarkiana yläpuolella pappi ja lainvalvoja säätelevät hyväksyttävän käytöksen normeja. Tiedon taso on olematon ja kirkko rituaaleineen on omiaan lisäämään taikauskoa ja pelkoa. Kyläläisten seksuaalinen tyydyttämättömyys purkautuu erilaisuuden kyräilynä ja lopulta väkivaltana.

Kun hierarkkinen maailma sortuu ja väkivallan pyörä lähtee liikkeelle, ihmiset muuttuvat vaistojensa varassa toimiviksi, säännöttömästi käyttäytyviksi olennoiksi. Se, että David selviytyy niin hyvin taistelussa kyläläisiä vastaan ei johdu hänen moraalisesta ylemmyydestään, vaan siitä, että hänen vaistonvaraisessakin toiminnassaan on matemaattista järjestelmällisyyttä. Peckinpahin näkemys väkivallasta sisältää henkilöiden moraalisen tasa-arvoisuuden. Elokuvassa ei ole sankareita tai konnia, vaan ainoastaan väkivallan myllyyn työnnettyjä ihmisiä, jotka vastaavat toistensa toimintaan samoin menetelmin. Kiinnostavalla tavalla elokuvan miltei sympaattisimpana henkilönä näyttäytyy kylähullu, kun taas yksi miellyttävältä vaikuttava päähenkilö osoittautuu loppujen lopuksi samanlaiseksi eläimeksi (ihmiseksi) kuin häntä vastaan toimivat kyläläiset. Oikeastaan hänen toimintansa on vieläkin vastenmielisempää siksi, että hänen väkivaltansa on niin tehokasta ja järjestelmällistä.

Olkikoirat on mestarillinen kuvaus yhteisöstä, jonka väkivalta repii rikki. Yleisö tehdään tietoiseksi modernien ja primitiivisten arvojen ja asenteiden epäsuhtaisesta yhteentörmäyksestä. Loppuhuipennuksessa käy selväksi idea, joka vielä Hurjan joukon avauksessa jäi piileväksi – se, että yhteiskunta, joka ei pysty sopeuttamaan perusviettejä, ansaitsee tulla revityksi riekaleiksi.

-Terence Butlerin (Crucified Heroes – The Films of Sam Peckinpah, 1979) ja muiden lähteiden mukaan.

Kopio: 35mm filmi

Tuotantoyhtiö: ABC Pictures / Talent Associates / Amerbroco.
Tuottaja:  Daniel Melnick
Ohjaus:  Sam Peckinpah
Käsikirjoitus: David Zelag Goodman, Peckinpah – Gordon M. Williamsin rom. ”The Siege of Trencher’s Farm”.
Kuvaus: John Coquillon
Lavastus: Ray Simm, Ken Bridgeman
Musiikki: Jerry Fielding
Leikkaus: Paul Davies, Roger Spottiswoode, Tony Lawson
Pääosissa: Dustin Hoffman (David Sumner), Susan George (Amy Sumner), Peter Vaughan (Tom Hedden), T.P. McKenna (majuri Scott), Del Henney (Charlie Venner), Ken Hutchison (Scutt), Colin Wellnad (pastori Hood), Jim Norton (Causey), Sally Thomsett (Janice), Donald Webster (Riddaway), Len Jones (Bobby Hedden), Michael Mindell (Bertie Hedden), Peter Arne (John Niles), Robert Keegan (Harry Ware), June Brown (Mrs. Hedden), Chloe Franks (Emma Hedden), Cherina Mann (Mrs. Hood), David Warner (Henry Niles).

Järjestäjät: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Varsinais-Suomen elokuvakeskus

Lisätiedot (www): https://kavi.fi/fi/ohjelmisto/aluesarjat/turku