KAVI: Abel Ferrara: PAHA POLIISI

Ma 08.04.2024

Liput

Liput 7 €
Alle 12-vuotiaat 5 €

Lipunmyynti aloitetaan 30 min. ennen näytöksiä

Tapahtuman tiedot

Päivä: 08.04.2024
Ovet aukeavat tunti ennen tapahtuman alkua.
Tapahtuma alkaa: 19:30
Tila: Kino-sali
Kesto: 95min
K-18
Saapuminen »

 

Bad Lieutenant, USA 1992 • Harvey Keitel, Victor Argo, Paul Calderon • KAVI 35 mm • suom. tekstit/svensk text

Pinnaltaan suhteellisen siloisen elokuvan The King of New York (1990) jälkeen Paha poliisi näyttää ensi silmäyksellä merkitsevän paluuta Ferraran varhaisuralle underground-ohjaajana. Esikoisteoksen Driller Killer (1979) tapaan Paha poliisi on tyyliltään rosoinen ja repaleinen, ja heti alkuteksteistä lähtien Ferrara tekee tahallisen pesäeron valtavirran mukaviin konventioihin. Käsikameran runsas käyttö ja monet niukasti leikatut jaksot luovat dokumentaarisen vaikutelman, joka tuo mieleen tekijänsä maanalaista mainetta nauttineen debyytin. Vastaavasti toimii vaille ratkaisua jäävä tarina, joka valmistelee rangaistusta pahantekijöille, mutta sitten kieltää yleisöltä oikeuden toteutumisen kathariksen päästämällä raiskaajat vapaiksi.

Vaikka yleisö tahallaan jätetään ymmälleen, kyseessä on yhtäkaikki klassinen, miltei raamatullinen tarina armosta pudonneen ihmisen lunastuksesta jumalaisen väliintulon kautta. Kautta elokuvan komisario säestää syntejään (huumeita, seksiä, varastamista, petosta, ahneutta) murheellisilla vetoomuksilla, että Jumala pelastaisi hänen kurjan sielunsa. Kertakaikkisen loistavasti näyttelevä Harvey Keitel ylittää itsensä kohtauksessa, jossa hänen poliisinsa alastomana ja huumeissaan seisoo kameran edessä, kädet levitettynä kristusmaiseen asentoon, ulvoen kuin koira ja kerjäten anteeksiantoa. Mutta vasta kun hän alistuu alttarin eteen, on lunastus vihdoin tarjolla, ehtoollismaljan muodossa, joka näyttää tulevan itseltään Jeesukselta. Tämän maljan voimin ja nunnan esimerkin johdattamana hän suorittaa yhden ainoan pelastavan anteeksiannon teon, jonka arvo mitataan sen hänelle aiheuttamassa tuskassa. Näin lunastettuna hänet päästetään nopeasti maallisen elämän kauhuista: hänet tappaa luoti, joka voidaan tulkita jumalallisen johdatuksen välikappaleeksi.

Tällaisen tarinan uskonnollinen oikeaoppisuus saattaa huolestuttaa Ferraran faneja, sillä huolimatta valkokankaalla vellovasta turmeluksesta Paha poliisi on viime kädessä ylistyslaulu todellisen katolisuuden hyveille. Manaajan lailla Ferraran elokuva näyttää kylpevän rivoudessa säilyttäen samalla kaiken aikaa pappeuden hurskaan kaavun. Visuaalisesti mieltäkääntävänäkin tarinan ydin on tunnistettavasti henkinen. Kadun liassa ja ihmisyyden kiirastulessa varsovat vielä vilpitön anteeksianto ja puhdistava armo. Turmeltuneessa alamaailmassa rehottava julma viidakon laki ei pysty nitistämään ihmisyyteen kuuluvaa omaatuntoa tai luontaista kaipausta pelastautumiseen. Rajuilla vastakohtaisuuksillaan Paha poliisi mittaa katsojan sietokykyä samalla kun se pystyy vaihtamaan perspektiivejä ihmiskunnan häpeämättömästä itsetuhosta raamatulliseen ylevyyteen.

– Mark Kermoden (Sight and Sound, February 1993) ja muiden lähteiden mukaan

”Lipunmyynti tapahtumaan aloitetaan 30 minuuttia ennen esityksen alkua paikan päällä. Lippuja ei voi ostaa ennakkoon.