KAVI: Lindsay Anderson: BRITANNIA HOSPITAL – JUHLAPÄIVÄ

Ma 25.03.2024

Liput

Liput 7 €
Alle 12-vuotiaat 5 €

Lipunmyynti aloitetaan 30 min. ennen näytöksiä

Tapahtuman tiedot

Päivä: 25.03.2024
Ovet aukeavat tunti ennen tapahtuman alkua.
Tapahtuma alkaa: 19:30
Tila: Kino-sali
Kesto: 115min
K-12
Saapuminen »

 
Britannia Hospital/Britannia Hospital – festdagen, Iso-Britannia 1982 • Leonard Rossiter, Graham Crowden, Joan
Plowright • KAVI 35 mm •

Britannia Hospital on Lindsay Andersonin ohjaama verraton satiiri suuren lontoolaisen sairaalan suuresta päivästä, josta tulee täysi mylläkkä. Britannia Hospitalin maailma näyttää samalta kuin tv-uutisissa, väkivaltaiselta ja mielettömältä.

Briteillä on nykyään vankka asema tv- ja elokuvaviihteen ylimmäisinä satiirikkoina ja toki Swiftin Gulliver-perintö heitä siihen velvoittaa. Enimmäkseen hekin kuitenkin tuottavat rienaavaa tapakomediaa, ilkeää ihmisten heikkouksien paljastamista ja absurdia tabujen rikkomista esimerkiksi Monty Pythonin irvokkaaseen tapaan.

Lindsay Andersonin komedia näyttää paikoin melkein yhtä absudilta, mutta sen terä leikkaa vielä syvemmältä. Hän ulottuu yhteiskunnan mekanismeihin, länsimaisen demokratian pelisääntöjen luutumiin. Hänen otteensa haarukoi mukaan maailmantilanteen ja silti hänen linssinsä alle eksyy myös yksittäinen ihminen, heikko ja turhamainen, ovela ja mahtaileva.

Lindsay Anderson on itse mielellään siteerannut filminsä yhteydessä Oscar Wilden sanontaa, miten elämä on komediaa niille, jotka ajattelevat ja tragediaa niille, jotka tuntevat. Andersonin lääke nykyajan pulmiin on, että asioita täytyy katsoa rehellisesti suoraan silmiin ja nauraa päälle.

Liikkeellä on koko brittiläinen kansainyhteisö, hovi, Scotland Yard, sairaalahallinto, keskenään kilvoittelevat ammattiliitot, BBC, pari “tutkivaa journalistia”, yksityispotilaat, poliklinikkapotilaat, värilliset, valkoiset, hullut professorit, pomminheittäjät ja uuden sairaalasiiven kustantanut japanilainen huipputeknologia.

Ällistyttävällä varmuudella Anderson pyörittää tapahtumaketjua, jonka kaikki langat kiertyvät samaan kerään.

Kuten monet satiirikot Anderson on perinteitä rakastava romantikko. Lopputeeseissään hän päätyy käyttämään puhetorvenaan hullua professoria, joka uskoo järjen kaikkivoivaan mahtiin.

Mutta vaikka Andersonin filmin loppuratkaisu, jossa kaikki kansanosat – räjähdyksen jälkeen – hiljentyvät kuulemaan älyn viestiä tulevaisuuden mahdollisuuksista, ei olekaan nerokas, on Andersonin satiirinen kirurginkäsi kuitenkin vakaa ja peloton.

Andersonilla on käytössään aivan pettämätön ensemble loistavia, tyylitajuisia ja teknisesti valmiita englantilaisia näyttelijöitä, joilta satiirin vaatima varmaotteinen ja tyylittelevä komediantekeminen luonnistuu. Ilman heidän kykyään piirtää näistä hulluista, usein varsin välähdyksenomaisista rooleistaan yksilöitä Andersonin rakennelma murenisi muutamassa hetkessä.

– Helena Ylänen, HS 27.8.1983

”Lipunmyynti tapahtumaan aloitetaan 30 minuuttia ennen esityksen alkua paikan päällä. Lippuja ei voi ostaa ennakkoon.