KAVI: Theo Angelopoulos: USVAINEN MAISEMA

Ma 15.04.2024

Liput

Liput 7 €
Alle 12-vuotiaat 5 €

Lipunmyynti aloitetaan 30 min. ennen näytöksiä

Tapahtuman tiedot

Päivä: 15.04.2024
Ovet aukeavat tunti ennen tapahtuman alkua.
Tapahtuma alkaa: 19:30
Tila: Kino-sali
Kesto: 122min
K-12
Saapuminen »

 

Topio stin omihli/Landskapet i dimman, Kreikka/Italia/Ranska 1988 • Michalis Zeke, Tania Palaiologou, Stratos Tzortzoglou • KAVI 35 mm • suom. tekstit/svensk text

Theo Angelopoulos on ollut Kreikan lähihistorian kuvaaja, sodanaikaisen maanalaisen liikkeen ja partisaanien myöhempien kokemusten hahmottelija. Everstijuntan valtakauden jälkeen Angelopoulos on alkanut tehdä elokuvia nykyajasta, joka hänen silmissään näyttää historiattomalta ja aatteettomalta. 1970-luvun merkkiteostensa Vuoden 1936 päivät ja Näyttelijöiden matka jälkeen Angelopoulos aloitti 1980-luvun spektaakkelilla Aleksanteri Suuresta ja jatkoi elokuvilla Matka Kytheraan (1984), joka kertoi maanpaossa olleen partisaanin paluusta kotimaahan, sekä Mehiläishoitaja (1986), joka oli vanhenemisen ja kuoleman kuvaus.

Usvainen maisema sinetöi Angelopoulosin aseman eurooppalaisen elokuvan tärkeimpiin kuuluvana ohjaajana voittamalla vuoden 1989 euro-Oscarin eli Felix-palkinnon. Usvainen maisema on tarina kahdesta lapsesta, noin 10-vuotiaasta tytöstä ja hänen pikkuveljestään, jotka eräänä päivänä lähtevät kotoaan yrittäen päästä Saksaan ja löytää isänsä. Kummastakaan heillä ei ole oikein selvää käsitystä: sekä ”isä” että ”Saksa” ovat lähinnä kuvitteellisia merkkejä turvallisuuden, perheyhteyden ja luvatun maan kaipuusta.

Kyseessä on siis vertauskuvallinen matka ja etsintä, runollinen tie-elokuva, odysseia, voisi kai sanoa näin kreikkalaisessa yhteydessä. Pääosassa on tosiaan maisema, eikä mikään välimerellinen aurinkoranta tai turisti-idylli, vaan sateinen, harmaa, lohduton, yhtä lailla unen kuin sielun maisema. Mehiläishoitajan lailla matka suuntautuu etelästä pohjoiseen, lapset kulkevat maassa, joka on sekä arkinen että symbolinen. He kohtaavat näkyjä, jotka kuuluvat enemmän taiteen ja mytologian kuin elävän elämän piiriin: itkevä morsian ryntää kadulle omista häistään, traktorimies vetää lumisateessa perässään kuolevaa hevosta, valtava käsi nousee merestä kaupungin ylle, harmaalla maantiellä köhii teräksenharmaa bussi kuljettaen väsynyttä teatteriseuruetta, jonka esitystä kukaan ei halua enää nähdä, maassa jossa länsimainen teatteri syntyi.

Lapset kohtaavat tylyyttä ja ystävällisyyttä, julmia ja vetoavia näkyjä, kunnes he saavat suojelusenkelikseen teatteriseurueen bussikuskin, joka kantaa Oresteen myyttistä nimeä. Angelopoulosin tyyli rakentuu levollisen viipyilevästä ja mietteliäästä kuvakerronnasta, jossa rytminvaihdokset ovat vähäisiä ja äänenpainot vaimeita. Värit ovat himmeitä, kuvat pitkiä ja toisiaan kertaavia, kompositiot voimakkaan horisontaalisia. Lähikuva on herkkua, jota Angelopoulos säästää viimeiseen asti. Kaikessa kouriintuntuvuudessaan Angelopoulosin kerronta sisältää kosolti fantasian ja mytologian säikeitä, viitteitä ja tulkinnan syöttejä riittää.

– Eri lähteiden mukaan ST

Lipunmyynti tapahtumaan aloitetaan 30 minuuttia ennen esityksen alkua paikan päällä. Lippuja ei voi ostaa ennakkoon.