KAVI – PELTIRUMPU

Ma 18.02.2019

Liput

Liput: 5 €

Tapahtuman tiedot

Päivä: 18.02.2019
Ovet aukeavat puoli tuntia ennen tapahtuman alkua.
Tapahtuma alkaa: 19:00
Tila: KINO-sali
Saapuminen »

 

Die Blechtrommel

Peltirumpu / Blecktrumman

BRD / Ranska / Jugoslavia / Puola 1979. Tuotantoyhtiöt: Frantz Seitz Film / Bioskop Film / Artemis Film / Hallelujah Film / GGB 14 KG / Argos Films / Jadran Film / Film Polski. Tuottaja: Franz Seitz, Anatole Dauman. Ohjaus: Volker Schlöndorff. Käsikirjoitus: Jean-Claude Carriere, Volker Schlöndorff, Franz Seitz – Günter Grassin romaanista (1959). Dialogi: Günter Grass. Kuvaus: Igor Luther. Lavastus: Nicos Perakis, Bernd Lepel. Musiikki: Maurice Jarre, Friedrich Meyer. Leikkaus: Suzanne Baron. Pääosissa: Mario Adorf (Alfred Matzerath), Angela Winkler (Agnes Matzerath), David Bennent (Oskar Matzerath), Daniel Olbrychski (Jan Bronski), Katharina Thalbach (Maria), Heinz Bennent (Greff), Andréa Ferréol (Lina Greff), Charles Aznavour (Sigismond Markus), Fritz Hakl (Bebra), Mariella Oliveri (Roswitha Raguna ), Tina Engel (Anna Koljaiczek nuorena), Berta Drew (Anna vanhana), Roland Teubner (Joseph Koljaiczek), Ernst Jacobi (Löbsack), Werner Rehm (Schlefer), Ilse Page (Gretchen Schleffer), Käte Jaenicke (äiti Truczinski), Marek Walczweski (Leo Schugger), Wojciech Pszoniak (Fajngold), Otto Sander (Meyn), Karl-Heinz Tittelbach (Felix), Emil F. Feist, Herbert Behrent (sirkustaiteilijoita), Bruno Thost (korpraali Lankes), Gerda Blisse (rva Spollenhauer), Joachim Hackenthal (pastori Wiehnke). Helsingin ensiesitys: 2.11. 1979 Charlie 1 – tv-lähetys: 14.2. 1986 ja 28.8. 1987 YLE TV1 – VET 87543 – K16 (vuodesta 2001: K15) – 3990 m / 145 min

Günter Grassin monikerroksinen, sanallisten ryöppyjen täyttämä Peltirumpu on saksalaisen kirjallisuuden moderni klassikko, satiirinen, unenomainen ja burleski romaani, jonka moninaisten ainesten sekoituksesta kasvaa terävä kuvaus Saksan historiasta, kansakunnan vaiheista 1920-luvulta talousihmeen kynnykselle. Teos on niin runsas, että sen filmatisointia pidettiin kauan mahdottomana, tai vähintään uhkayrityksenä. Taitavan ranskalaisen käsikirjoittajan Jean-Claude Carrièren kanssa ja kirjailijan itsensä lisäämän dialogin avulla Volker Schlöndorff kuitenkin pystyi muokkaamaan romaanista toimivan elokuvatarinan ja -draaman. Elokuva on paljon romaania realistisempi, rauhallisempi ja kapeampi, mutta se on säilyttänyt peltirumpali Oskarin tarinan tuoreena ja mielikuvitusta kiihottavana ja tuonut aineistoon vahvan todellisen ajan ja paikan maun.

Tarina danzigilaisesta pikkupojasta Oskarista, joka 3-vuotiaana päättää lopettaa normaalin kasvamisen vastalauseena aikuisten maailman kauhuille, kasvaa myös Schlöndorffin elokuvassa paljon puhuvaksi vertauskuvaksi ja oireyhtymäksi, jossa polttavat ajan ja paikan avoimet hermonpäät. Oskarin kasvualusta, 1920- ja 30-luvun Danzig on erilaisten taustojen ja aatteiden, kahden maan ja kulttuurin, Puolan ja Saksan kohtauspaikka tulenaralla ei-kenenkään-maalla, jossa käydään sotaan ja valloituksiin valmistautuvan natsismin ja normaalin rauhanomaisen elämän ensimmäinen yhteenotto. Schlöndorff on varmalla kädellä tavoittanut asetelman monet kiemurat ja piilevät yhteydet, luonut maailman, joka näyttää todelliselta, mutta joka ratkaisevilla hetkillä alkaa kukkia mielikuvituksen surrealistisia, groteskeja ja unenomaisia näkyjä.

Oskar on eräänlainen narrihahmo, totuudenpuhuja, joka pienuutensa turvin uskaltaa sanoa ääneen asioita, joilla hän ilmaisee vastalauseensa kiperissä, vääryyttä henkivissä tilanteissa: kimakalla huudollaan hän saa lasit särkymään ja rummullaan hän osaa muuttaa sotilasmarssit letkeiksi valsseiksi. 12-vuotias David Bennent tekee suurilla silmillään maailmaa heijastelevana Oskarina niin huikean roolityön, että sitä on vaikea uskoa todeksi. Hänen peltirumpunsa palikat ovat kestäviä kapuloita mielettömän todellisuuden rattaissa.

– Antti Lindqvistin (1987), Sakari Toiviaisen (1979) ja muiden lähteiden mukaan ST. Tekijätietoa päivitti AA 17.7.2005.

Kopio: 35mm filmi