KAVI – RIIPUKSET

Ma 16.03.2020

Liput

Liput: 6 €
Liput myydään ovelta.

Tapahtuman tiedot

Päivä: 16.03.2020
Tapahtuma alkaa: 19:00
Ovet aukeavat klo 18:30
Ikäraja: K18
Kesto: 118 min.
Tila: KINO-sali, Logomo
Saapuminen »

 

LOPUT KEVÄÄN KAVI-NÄYTÖKSET SIIRTYVÄT SYKSYYN
Koronaepidemian vuoksi perumme loput kevään näytökset. Syksyllä tulemme tekemään taas kahdentoista elokuvan sarjan, johon siirtyvät nyt kaikki kevään näyttämättä jääneet elokuvat. Ilmoitamme syksyn sarjasta ja aikataulusta tarkemmin elokuun lopulla.

Les Valseuses

Riipukset / ”Riipukset” / Flörtkulorna

BERTRAND BLIER -TASKUELÄMÄKERTA. Syntyy 1939 näyttelijä Bernard Blierin poikana. Varhaisia ohjauksia: Hitler, connais pas, 1963 ja Si j’étais un espion, 1967. Les Valseuses on läpimurto niin Blierille kuin neljälle uuden sukupolven näyttelijällekin. Gérard Depardieu, Patrick Dewaere, Miou-Miou ja Isabelle Huppert pääsevät tämän suurmenestyksen myötä laajan yleisön tietoisuuteen. Aggressiivista naisvihaansa Blier ilmentää liian myrkyllisesti elokuvassaan Calmos (1975). Sen sijaan hänen seuraava elokuvansa Préparez vos mouchoirs (1976) on hänen suurin menestyksensä. Se on musta komedia miehestä, joka on valmis mihin tahansa pitääkseen turhautuneen vaimonsa onnellisena. Depardieu ja Dewaere ovat molemmat mukana elokuvassa. USA:ssa elokuva on pari vuotta myöhemmin suurmenestys nimellä Get Out Your Handkerchiefs ja saa Oscarin parhaana ulkomaisena elokuvana. Buffet Froid eli Kylmät alkupalat (1979) on kiehtova surrealistinen seikkailu öisessä Pariisissa, pääosissa Depardieu ja isä-Blier. Beau-père (1981) kuvaa hyvin nuoren ja vapautuneen tytön suhdetta isäpuoleensa. Elokuvassa Notre histoire (1984) Buffet froidin tyyli jatkuu. Tuottaja on Alain Delon, joka esittää pääosassa juoppoa huoltoaseman pitäjää. Elokuvallaan Tenue de soirée (1986) Blier palaa läpimurtoelokuvansa tyyliin ja asetelmaan. Tämä ”aventure de merde” kuvaa jälleen lainsuojatonta, irstasta kolmikkoa; pääosassa on Depardieun ja Miou-Mioun rinnalla Michel Blanc. Patrick Dewaere teki itsemurhan 1982.

Les Valseuses on brutaali, loukkaava ja tabuja murskaava elokuva. Se on musta komedia, jossa on ohuita vaikutteita Roger Cormanin elokuvasta Wild Angels ja Kubrickin Kellopeliappelsiinista. Se on niitä härskimpi, aidompi ja inhimillisempi. Aihe haisee epäilemättä lihalle. Päähenkilöt  ovat roistoja vailla sovittavia piirteitä. Välitön tarpeentyydytys on ainoa heitä kiinnostava asia. Ruokaa, raha ja autoja saa varastamalla. Varkaudet kuvataan koomisen lakonisesti. Parivaljakon Depardieun ja Dewaeren suhde naisiin on aluksi puristisen lihallinen. Yhteiskunta kuvataan muutenkin naisvihamielisenä. Parturiliikkeen omistaja härnää roistoja vilauttamalla heille Miou-Mioun vittua: ”Se tuo onnea.”

Seksuaalinen haavoittuvuus on elokuvan teema, jota ei mitenkään syvennetä. Dewaere haavoittuu kivekseen, Miou-Miou on kylmä kuin lankku, junassa rintaruokintaa antava Brigitte Fossey kokee piinallisen tilanteen, vankilasta päässyt, vaihdevuotensa ohittanut Jeanne Moreau tekee unelmayön jälkeen kammottavan itsemurhan, Jacques Chailleux ja Isabelle Huppert ovat neitsyitä.

Koomis-naturalistiseen kuvakerrontaan kytkee outoja mielteitä Stéphane Grappellin musiikki.

– Antti Alanen 1987

Ranska 1974. Tuotantoyhtiöt: C.A.P.A.C / UPF / SN. Tuottajat: Paul Claudon, Gérard Crosnier, Francis Peltier. Ohjaus ja käsikirjoitus: Bertrand Blier. Apulaisohjaaja: Gérard Zingg. Kuvaus: Bruno Nuytten – Eastman colour. Lavastus: Jean-Jacques Caziot (a.d.), Francoise Hardy (set dec.). Musiikki: Stéphane Grappelli. Leikkaus: Kénout Peltier.  Äänitys: Dominique Dalmasso, Paul Bertault, Jacques Levy, Jacques Brouet. Pääosissa: Gérard Depardieu (Jean-Claude), Miou-Miou (Marie-Ange), Patrick Dewaere (Pierrot), Jeanne Moreau (Jeanne), Jacques Chailleux (Jacques), Michel Peurelon (kirurgi), Brigitte Fossey (nuori äiti), Isabelle Huppert (Jacqueline), Christiane Muller (Jacquelinen äiti), Christian Alers (Jacquelinen isä), Dominique Davray (Suzanne), Jacques Rispal (Maton), Marco Perrin (vankilan tarkastaja), Gérard Boucaron (Carnot), Michel Pilorge (moottoripyöräilijä), Eva Damien (kirurgin vaimo), Claude Vergnes (parturi), Gilles Segal (kampaaja). Helsingin ensiesitys: 7.3.1975 Maxim – maahantuoja: Magna Films – VET 82782 – leikattuna K18 (5. osasta leikattiin Jeanne Moreaun itsemurhaan liittyvä lähikuva) – 3243 m / 119 min

Kopio: 35 mm filmi