KAVI: RIIPUKSET

Ma 09.11.2020

Liput

Pääsylippu: 6,00€

Tapahtuman tiedot

Päivä: 09.11.2020
Ovet aukeavat: 18:30
Tapahtuma alkaa: 19:00
Tapahtuman kesto: 118 min
Tila: KINO-sali
Saapuminen »

 

Les Valseuses/ Riipukset

(Ranska 1974) K18, 118 min, suom. tekstitys/svensk text

Les Valseuses on brutaali, loukkaava ja tabuja murskaava elokuva. Se on musta komedia, jossa on ohuita vaikutteita Roger Cormanin elokuvasta Wild Angels ja Kubrickin Kellopeliappelsiinista. Se on niitä härskimpi, aidompi ja inhimillisempi. Aihe haisee epäilemättä lihalle. Päähenkilöt  ovat roistoja vailla sovittavia piirteitä. Välitön tarpeentyydytys on ainoa heitä kiinnostava asia. Ruokaa, raha ja autoja saa varastamalla. Varkaudet kuvataan koomisen lakonisesti. Parivaljakon Depardieun ja Dewaeren suhde naisiin on aluksi puristisen lihallinen. Yhteiskunta kuvataan muutenkin naisvihamielisenä. Parturiliikkeen omistaja härnää roistoja vilauttamalla heille Miou-Mioun vittua: ”Se tuo onnea.”
Seksuaalinen haavoittuvuus on elokuvan teema, jota ei mitenkään syvennetä. Dewaere haavoittuu kivekseen, Miou-Miou on kylmä kuin lankku, junassa rintaruokintaa antava Brigitte Fossey kokee piinallisen tilanteen, vankilasta päässyt, vaihdevuotensa ohittanut Jeanne Moreau tekee unelmayön jälkeen kammottavan itsemurhan, Jacques Chailleux ja Isabelle Huppert ovat neitsyitä.
Koomis-naturalistiseen kuvakerrontaan kytkee outoja mielteitä Stéphane Grappellin musiikki.

– Antti Alanen 1987

Kopio: 35 mm filmi

Tuotantoyhtiöt: C.A.P.A.C / UPF / SN
Tuottajat: Paul Claudon, Gérard Crosnier, Francis Peltier
Ohjaus ja käsikirjoitus: Bertrand Blier
Apulaisohjaaja: Gérard Zingg
Kuvaus: Bruno Nuytten – Eastman colour
Lavastus: Jean-Jacques Caziot (a.d.), Francoise Hardy (set dec.).
Musiikki: Stéphane Grappelli
Leikkaus: Kénout Peltier
Äänitys: Dominique Dalmasso, Paul Bertault, Jacques Levy, Jacques Brouet
Pääosissa: Gérard Depardieu (Jean-Claude), Miou-Miou (Marie-Ange), Patrick Dewaere (Pierrot), Jeanne Moreau (Jeanne), Jacques Chailleux (Jacques), Michel Peurelon (kirurgi), Brigitte Fossey (nuori äiti), Isabelle Huppert (Jacqueline), Christiane Muller (Jacquelinen äiti), Christian Alers (Jacquelinen isä), Dominique Davray (Suzanne), Jacques Rispal (Maton), Marco Perrin (vankilan tarkastaja), Gérard Boucaron (Carnot), Michel Pilorge (moottoripyöräilijä), Eva Damien (kirurgin vaimo), Claude Vergnes (parturi), Gilles Segal (kampaaja)
Helsingin ensiesitys: 7.3.1975 Maxim – maahantuoja: Magna Films – VET 82782 – leikattuna K18 (5. osasta leikattiin Jeanne Moreaun itsemurhaan liittyvä lähikuva) – 3243 m / 119 min

Järjestäjät: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Varsinais-Suomen elokuvakeskus

Lisätiedot (www): https://kavi.fi/fi/ohjelmisto/aluesarjat/turku