10.12.2018

KAVI: Ruoho nousee jälleen

Liput

5 €

Tapahtuman tiedot

Päivä: 10.12.2018
Aika: klo 19
Ovet avataan klo 18.30
Tapahtuman kesto: 76 min
Ikäraja: K-16
Tila: MOVE 2 | Saapuminen »

Ruoho nousee jälleen

Peter Kass: Ruoho nousee jälleen (Time of the Heathen, USA 1962). Tuotanto: Emshwiller Film. Tuottaja: Larry Adler, Calvin Floyd. Ohjaus: Peter Kass. Käsikirjoitus: Peter Kass, Calvin Floyd. Kuvaus: Ed Emshwiller. Leikkaus: Ed Emshwiller, Peter Kass. Musiikki: Lejaren A. Hiller Jr. Näyttelijät: John Heffernan (Gaunt), Stewart Heller (Ted), Barry Collins (Jesse), Orville Steward (Link). Pituus: 75 min. Mustavalkoinen. Suomen ensiesitys: 23.10.1964 Orion. TV-esitys: 4.4.1968 TV1.

Suomessa nähtiin 1960-luvulla aika paljon amerikkalaista itsenäisten, usein itärannikolla toimineiden tuottajien tekemää pienimuotoista elokuvaa. Elokuvat oli usein kuvattu 16-millisellä kalustolla ja näyttelijät olivat amatöörejä, jotka improvisoivat kuvauspaikalla.

Osa näistä elokuvista oli kokeellisia, ja kokeellinen oli myös Peter Kassin ohjaama Ruoho nousee jälleen. Sen toi maahan elokuvatuottajanakin toiminut Lii-Filmi, joka levitti samaan aikaan myös italialaisia agentti- ja lännenelokuvia sekä seksielokuvia. Kassin elokuva ei kuitenkaan ollut mitään halpahintaista eksploitaatiota, vaan Broadwaylla 1950-luvun alussa aloittaneen ohjaajan kunnianhimoinen hanke. Peter Kass oli arvostettu myös näyttelemisen opettajana muun muassa Bostonin ja New Yorkin yliopistoissa. Kass kuoli vuonna 2008.

Ruoho nousee jälleen on New York Timesin muistokirjoituksen mukaan ”tiheä moraliteetti naisen raiskauksesta ja taposta sekä rikoksen todistavasta miehestä, joka on ollut osallisena myös Hiroshiman ydinpommin pudotukseen”. Elokuva ei herättänyt Suomessa sanottavammin innostusta, eniten siihen ehkä kiinnitti huomiota Uusi Päivä -lehden kriitikko Tapani Maskula, jonka mukaan elokuva ”omistautuu osaksi rotuongelmalle”. Pääteemana on ”kuitenkin Hiroshiman atomipommin pudottajan tuskaiset kokemukset jossakin Yhdysvaltain maaseudulla”.

Maskulan lyhyen arvostelun mukaan ”amatöörityöksi filmi on hyvin jäsennelty, sen useat langat kiertyvät yhteen moitteettomasti teknillisistä heikkouksista huolimatta”. Maskula kirjoittaa: ”Tekemisen innostus ja sanottavan tarve kuittaavat puitteet, amatöörivoimin toteutetut näyttelijäsuoritukset ovat vakuuttavia, samoin filmin värillinen efektijakso.” Maskula on myöhemmin yhdistänyt Kassin ainoaksi jääneen elokuvan nimenomaan itärannikon itsenäisen elokuvan koulukuntaan, jonka lähtölaukauksena on usein pidetty Morris Engelin ja Ray Ashleyn dokumentinomaista ohjaustyötä Pieni karkulainen (The Little Fugitive, 1953).

Ruoho nousee jälleen -elokuvan tekijöistä suurin osa ei tehnyt enää toista elokuvaa, mutta sen kuvaaja ja leikkaaja Ed Emshwiller tunnetaan lukuisista kokeellisista lyhytelokuvistaan, kuten Thanatopsis (1962), Totem (1963) ja Scape-Mates (1972). Emshwiller tai Emsh, kuten häntä usein kutsuttiin, on ollut myös arvostettu scifi-lehtien ja -kirjojen kuvittaja. Osa Kassin elokuvan onnistumisesta onkin varmasti hänen vastuullaan, ja samoin kiinnostusta herättää varhaisia tietokoneavusteisia sävellyksiä tehneen ja John Cagen kanssa yhteistyötä tehneen Lejaren A. Hillerin musiikki. Elokuvan pääosaa esittävän John Heffernanin ura on jatkunut aina näihin päiviin saakka muun muassa elokuvissa Puhallus, 1492 ja Bringing Out the Dead.

Harvinaista Ruoho nousee jälleen -elokuvaa ei ole julkaistu vhs-kasettina, saati dvd- tai blu-ray-levynä.

-Juri Nummelin

 

Kopio: 35mm filmi

Järjestäjät: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Varsinais-Suomen elokuvakeskus

Lisätiedot (www): https://kavi.fi/fi/ohjelmisto/aluesarjat/turku