KAVI – TRI OUTOLEMPI

Ma 03.02.2020

Liput

Liput: 6 €
Liput myydään ovelta.

Tapahtuman tiedot

Päivä: 03.02.2020
Tapahtuma alkaa: 19:00
Ovet aukeavat klo 18:30
Ikäraja: K12
Kesto: 93 min.
Tila: KINO-sali, Logomo
Saapuminen »

 

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

Tri Outolempi eli: kuinka lakkasin olemasta huolissani ja rakastamaan pommia

Dr. Strangelove, eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben

Tri Outolempi on Stanley Kubrickin macchiavellimäisin teos, joka onnistuu vaikeassa tehtävässään olla samalla kertaa estottoman hauska ja painajaismaisen kauhistava. Vaikka lopussa pääsee vallalle täysi farssi, on vakava pohja laskettu niin lujaksi, että ote ei hölly. Loppuun tultaessa katsoja on oivaltanut, että jokainen on hullu. Kauhuvision ydin on juuri sen hulluuden valtavuudessa, joka voi piillä näennäisen tyynen, pätevän ja järkevän ulkokuoren alla. Esimerkiksi kenraali Turgidson reagoi presidentin valituksiin loukatulla arvokkuudella: ”Minusta ei ole reilua tuomita koko ohjelmaa yhden lipsahduksen vuoksi.” Henkilö toisensa jälkeen paljastaa jonkin lievän oikun, joka ennen pitkää paisuu kontrolloimattomaksi pakkomielteeksi, kunnes tuttu maailmamme on läpikäynyt täysin loogisen muodonmuutoksen Lewis Carrollin Ihmemaan painajaisversioksi. Tämän maailman luonnollinen asukas on Tri Outolempi itse, ilmeisen saksalaista syntyperää oleva atomiekspertti, eräänlainen myöhäsyntyinen tri Mabuse, jonka metallikäsi hypähtää automaattisesti Heil-tervehdykseen tai nykii sellaisille avainsanoille kuin ”teurastus” ja ”seksi”.

Kubrick onnistuu toteuttamaan tämän hämmentävän liukuman todellisesta epätodelliseen ja takaisin täydellisen mestarillisesti. Olemme vastatusten todellisuuden kanssa, josta tulee fantasian kanssa, josta niin helposti saattaa tulla todellisuutta. Tällaisen otteen herkkä tasapaino säilyy kuin ihmeen kautta myös näyttelijäsuorituksissa. Peter Sellersin kolmoisrooli olisi helposti voinut jäädä pelkäksi temppuiluksi, mutta hän pystyy vivahteikkaisiin tulkintoihin kaikissa osissaan.

 Elokuva, joka säilyttää vakaumustensa rohkeuden katkeraan loppuun asti, on harvinaisuus sinänsä; vielä harvinaisempi on elokuva, joka seuraa tietään näin armottoman loogisesti. Kubrickilla on tarina niin hallinnassaan, että vaikka katsoja tietää väistämättömän lopputuloksen, hän ei voi arvata kuinka se tulee tapahtumaan. Jokainen episodi on paitsi uusi naula arkkuun, myös kauhistava näyttö siitä, miten voimapolitiikasta on tullut Frankensteinin hirviö, jonka yksi pieni erehdys voi päästää kontrollista. Ankara elokuva, joka saa yhtä lailla ajattelemaan, nauramaan ja itkemään ja jonka viimeinen kuva saa minkä tahansa muun pommielokuvan näyttämään lastenleikiltä: sienimäiset pilvet aution maapallon yllä, Vera Lynnin laulaessa ironisen lohdullisesti ”We’ll meet again… some sunny day”.

– Tom Milnen (Sight and Sound, Winter 1963 / 64) mukaan ST. Tekijätietoa päivitti AA 25.3.1999

Iso-Britannia 1963. Tuotantoyhtiö: Hawk Films. Tuottaja ja ohjaaja: Stanley Kubrick. Käsikirjoitus: Stanley Kubrick, Terry Southern, Peter George – Peter Georgen romaanista Red Alert (1958). Kuvaus: Gilbert Taylor. Lavastus: Ken Adam. Erikoistehosteet: Wally Veevers. Musiikki: Laurie Johnson. Laulu: ”We’ll Meet Again” (Ross Parker, Hughie Charles) es. Vera Lynn. Leikkaus: Anthony Harvey. Pääosissa: Peter Sellers (kapteeni Lionel Mandrake / presidentti Muffley / tri Outolempi), George C. Scott (kenraali ”Buck” Turgidson), Sterling Hayden (kenraali Jack D. Ripper), Keenan Wynn (eversti ”Bat” Guano), Slim Pickens (majuri T.J. ”King” Kong), Peter Bull (suurlähettiläs de Sadesky), Tracy Reed (neiti Scott), James Earl Jones (luutnantti Lothar Zogg), Jack Creley (Staines), Frank Berry (luutnantti H.R. Dietrich), Glenn Beck (luutnantti W.D. Kivel), Shane Rimmer (kapteeni G.A. ”Ace” Owens), Paul Tamarin (luutnantti B. Goldberg), Gordon Tanner (kenraali Faceman), Robert O’Neil (amiraali Randolph), Roy Stephens (Frank). Helsingin ensiesitys: 22.5.1964 Bristol, maahantuoja: Columbia Films – uusinta: 31.7.1981 Charlie 1, maahantuoja: Warner-Columbia – tv-lähetyksiä: 30.7.1990 MTV1, 20.7.1996 MTV3 – dvd: 2000 Egmont Entertainment – VET 68818 – 1964: K16, 1998: K12 – 2620 m / 95 min

Kopio: 35mm filmi