KAVI – TYTTÖ NIMELTÄ CEBE

Ma 28.10.2019

Liput

Liput: 6€
Liput myydään ovelta.
Ikäraja: K18

Tapahtuman tiedot

Päivä: 28.10.2019
Ovet aukeavat: 18.30
Tapahtuma alkaa: 19:00
Kesto: 94 min
Tekstitys: suomi/ruotsi
Tila: KINO-sali
Järjestäjät: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Varsinais-Suomen elokuvakeskus
Saapuminen »

 

Out of the Blue
Tyttö nimeltä Cebe / Out of the Blue

Dennis Hopper on hämmentävä ja pakkomielteinen elokuvantekijä. Kaikissa elokuvissaan hän on pyrkinyt rehelliseen tilitykseen kulloisistakin tunteistaan ja ahdistuksistaan. Hippikauden kulttielokuvassa Easy Rider (1969) Hopper kehitteli ehkä tuon ajan puhuvimmat kuvat juurettomuudesta ja huumeiden maailmasta. Hänen toinen elokuvansa The Last Movie valmistui jo 1971, mutta se sai vasta 1983 Euroopan ensi-iltansa: kyseessä on häkellyttävä itsetilitys amerikkalaisten elokuvantekijöiden ahdistuksesta Latinalaisessa Amerikassa, amerikkalaisen kulttuuri-imperalismin muodot ovat tuskin koskaan saaneet yhtä armotonta kuvausta.

Kanadassa valmistunut Out of the Blue on saanut nimensä ja sävynsä Neil Youngin hyväilevän mustasta balladista ”Out of the blue/and into the black”. Elokuva kasvaa katkeraksi ja harhakuvattomaksi visioksi siitä väliinpudonneesta sukupolvesta, jonka kapinan seurauksena syntyivät punk-liikkeen äärimuodot. Päähenkilö Cebe on neuroottisen vitaalinen teini-ikäinen, joka hyppii edestakaisin yli aikuisuuden ja lapsuuden välisen kynnyksen. Elvis, Sid Vicious ja Johnny Rotten täyttävät hänen korvansa ja huoneensa seinät; Elviksen ”Heartbreak Hotel” on hänen tunteidensa varsinainen kanava.

Unenomaisella tavalla Out of the Blue näyttää yhdistävän musikaalisen oodin ja psykodramaattisen riitin. Vuoropuhelu saattaa ohimennen poimia laulujen sanoja, jotka puolestaan tähdentävät tapaa jolla draama vetoaa musiikkiin. Kyseessä on prosessi, jossa punk-kuvastoa käytetään pikemminkin stimulanttina kuin vahvistuksena. Tämän vuoksi Out of the Blue on onnistunein näytelmäelokuva punkista, jolle se antaa tavattoman tiheän tekstuurin.

Cebe, 80-luvun nuori kapinallinen, on jokseenkin vailla mahdollisuuksia. Hopperin näkemyksessä on toivoa ratkaisevasti vähemmän kuin vielä Easy Riderissa, joka huolimatta katkerasta lopustaan säteili melkein myyttistä vapaudenkajoa. Out of the Blue hautaa tämän myytin lopullisesti, kuten se hautaa myös punkin protestimuodot, jotka parhaimmillaankin ovat voimattomia, pahimmillaan itsetuhoisia.

Mutta ennen kaikkea Hopper kuvaa perinteisen perherakenteen hajoamista ilman että hänellä on asettaa mitään sen tilalle, ja sitä miten tämä prosessi vahingoittaa eniten niitä jotka ovat haavoittuvimpia. Out of the Blue ei sisällä mitään sovittavia ratkaisuja kuten monet viime vuosien keskiluokkaiset perhedraamat Kramerista Tavallisiin ihmisiin. Hopper liikkuu kokonaan toisella, huomattavasti epätoivoisemmalla tasolla. Hopper osoittaa, että elokuvan kaikkien perheenjäsenten unelmilta puuttuu pohja. Synkkä päätös on vain johdonmukaista jatkoa kehitykselle, jonka kaikki kiinnikkeet elämään ovat poikki.

 

1980 Kanada. Tuotantoyhtiö: Robson Street Productions / Leonard Yakir, Gary Jules Jouvenat.  Tuottaja: Leonard Yakir, Gary Jules Jouvenat. Ohjaus: Dennis Hopper. Käsikirjoitus: Leonard Yakir, Brenda Nielson. Kuvaus: Marc Champion. Lavastus: David Hiscox, Peter Young. Musiikki: Tom Lavin. Laulut: ”My My, Hey Hey (Out of the Blue)” (Jeff Blackburn, Neil Young), ”Trasher” (Neil Young), ”Heartbreak Hotel” (M. Axton, T. Durden, E. Presley – Elvis Presley), ”Teddy Bear” (Mann, Lowe – Elvis Presley), ”Another Guy Out of Luck) (The Pointed Sticks). Leikkaus: Doris Dyck. Pääosissa: Linda Manz (Cindy ”Cebe” Barnes), Dennis Hopper (Don Barnes), Sharon Farrell (Kathy Barnes), Raymond Burr (Tri Bean), Don Gordon (Charlie), Eric Allen (Paul), Fiona Brody (Carol), David Crowley (Anderson), Joan Hoffman (Jean), Carl Nelson (Cabby), Francis Ann Pettit (Nancy), Glen Pfeifer (Glenn), David Ackbridge (pettäjä Allen), Jim Byrne (laulaja), Glen Fyle (kerskailija), Louis Gentle (katulaulaja), Murdine Hirsch (karamellityttö), John Anderson (tv-haastattelija), Howard Taylor (romukauppias). Helsingin ensiesitys: 25.12.1982 Studio 3 – maahantuoja: Filmari Ky – VET 90547 – K18 – 2560 m / 93 min

-Richard Combsin (Monthly Film Bulletin, November 1981), Markku Tuulen (1983) ja muiden lähteiden mukaan. Kopio: 35mm filmi

Lisätiedot (www): https://kavi.fi/fi/ohjelmisto/aluesarjat/turku