KAVI – UNELMA VALOSTA

Ma 15.11.2021

Liput

Pääsyliput: 6 €
Liput myydään ovelta.

Tapahtuman tiedot

Päivä: 15.11.2021
Ovet aukeavat klo 18.30
Tapahtuma alkaa: 19:00
Kesto 139 min.
Ikäraja: S
Suom. tekstit
Tila: Kino-sali
Saapuminen »

 

El sol del membrillo

Unelma valosta / Drömmen om ljuseet

Espanja 1992. Tuotantoyhtiö: María Moreno P.C., Esukal Media, Igeldo Zine Produktzioak. Ohjaus: Victor Erice. Käsikirjoitus: Antonio López, Victor Erice. Kuvaus: Javier Aguirresarobe, Angel Luis Fernández. Videokuvaus: José Luis López Linares. Musiikki: Pascal Gaigne. Leikkaus: Juan Ignacio San Mateo. Valaistus: José Luis Torrecilla. Ääni: Ricardo Steimberg. Miksaus: Eduardo Fernández.

Pääosissa: Antonio López, Maria Moreno, Enrique Gran, José Carrtero, Maria López, Carmen López, Elisa Ruiz, Amalia Avia, Lucio Munoz, Esperanza Parada, Julio López Fernández, Janus Pietrziak, Marek Domagala, Grzegorz Ponikwia, Fan Xiao Ming, Yan Shen Dong. Helsingin ensiesitys: 17.1.1997 Illusion, maahantuoja: Nosferatu Oy – televisioesitys: 31.12.1998 YLE TV1 – VET 99991 – S – 3830 m / 140 min

Tämän elokuvan perusajatus on yksinkertainen. Sen olennaisin tarkoitus on tavoittaa todellinen tapahtuma: miten syntyy piirros ja maalaus, joka esittää puuta. Heti heräävät kysymykset: kuka on taitelija, mitä hän maalaa ja miten hän maalaa? Elokuva antaa vastaukset. Taiteilija on Antonio López, ja hän maalaa – tyylillä jota voisi sanoa ”realistiseksi” – kuvaa kvittenipuusta jonka hän on istuttanut puutarhaansa. Tämän hän tekee kuitenkin siten, että läsnä on kameroineen ja nauhureineen kuvausryhmä, joka pyrkii tallentamaan tapahtuman kuvat ja äänet. Elokuvan dramaattinen jännite muodostuu seuraavasta: kauneuden etsinnässään taiteilija haluaa kuvata puuta ja sen hedelmiä kypsän kukoistuksen hetkellä. Puu on elävä olento ja sen hedelmät kasvavat kohti täyteyttään, mutta samalla kohti lakastumistaan ja putoamistaan. Taiteilija haluaa pysäyttää ajan, mutta puun aika ei pysähdy hetkeksikään. Taiteilijan pyrkimyksille välinpitämättömänä puu noudattaa ainoastaan luonnon lakeja. Unelma valosta eli ”Kvittenipuun aurinko” on kronikka todellisista tapahtumista. Minun oli tehtävä tämä elokuva saadakseni tietää mitä tapahtuu taiteilijan ryhtyessä moiseen yritykseen.

Täten elokuva ja maalaustaide saatetaan keskinäiseen suhteeseen, joka vaatii tavanomaisten kerronnan muotojen ja juonirakenteiden ehdotonta hylkäämistä. Menetelmä poikkeaa myös jo perinteisiksi muodostuneista ns. dokumentaarisista taide-elokuvista, jotka käyttävät kuvataidetta hyväkseen tavoitellessaan elokuvallista synteesiä. Enimmäkseen Unelma valosta pyrkii päiväkirjan tavoin paljastamaan sen vähiten ilmiselvän, ehkä salaisen suhteen maalaustaiteen ja elokuvan välillä, nähden molemmat välineinä tavoittaa todellisuus; toisin sanoen erilaisina mahdollisuuksina saavuttaa tietous ehkä olemassa olevasta totuudesta. Koko tämän vuosisadan ajan maalareilla ja elokuvantekijöillä on ollut yhteinen unelma valon täydellisestä vangitsemisesta – kuten Bazin on korostanut, heillä on ennen kaikkea sama myyttinen lähtökohta, syvä tarve hallita aikaa muodon jatkuvuuden kautta, intohimo korvata ulkoinen maailma sen kaksoiskappaleella.

Uudet taidemuodot valokuva ja elokuva ovat mullistaneet syvällisesti kuvan aseman, sen tuottamisen ja kuluttamisen tavat. Televisio ja video ovat jatkaneet ja laajentaneet tätä kumousta aiheuttaen elokuvan kentässä kriisin sekä samanaikaisen vapaaehtoisen vallasta luopumisen. Ehkä tämä on syy siihen, että aikamme maalaustaide ja elokuva usein löytävät toisensa samalta tieltä, jakaen jopa samat toiveet ja turhaumat. Aikana, jolloin audiovisuaalisen tuotannon kasvu on saavuttanut käsittämättömät mittasuhteet, nousee esiin kysymys, polttavampana ja haastavampana kuin koskaan: Millä tavalla saamme kuvan näkyväksi? Kuinka kuvata se, miten maalata se?

– Victor Erice

Kopio: 35 mm filmi

Lisätiedot: https://kavi.fi/elokuva-arkisto-myos-verkossa-2/aluesarjat/turku/