Skip to main content

26.3.2018

KAVI: Voittamaton Kostaja

Liput

5 €

Tapahtuman tiedot

Päivä: 26.3.2018
Aika: klo 19
Ovet avataan klo 18.30
Tapahtuman kesto: 119 min
Ikäraja: K-18
Tila: MOVE 2 | Saapuminen »

The Beastmaster

Beastmaster – Der Befreier

Voittamaton kostaja / Den obesegrade hämnaren

Yhdysvallat / Saksan liittotasavalta 1982.
Tuotantoyhtiöt: Leisure Investment Company, Beastmaster NV, ECTA Filmproduktion. Vastaavat tuottajat: Nader Atassi, Sylvio Tabet. Tuottajat: Paul Pepperman, Sylvio Tabet.
Ohjaus: Don Coscarelli.
Käsikirjoitus: Don Coscarelli, Paul Pepperman – Andre Nortonin romaanista ”The Beast Master” (1959) [nc].
Kuvaus: John Alcott. Lavastus: Conrad E. Angone. Leikkaus: Roy Watts. Erikoistehosteet: Frank DeMarco, Roger George, Mark Sparks. Maskeeraustehosteet: William Munns, David B. Miller, Mark Shostrom. Maskeeraus: Tara Candoli, Michael Mills. Puvut: Betty Pecha Madden. Musiikki: Lee Holdridge. Ääni: Paul Clay, Jeremy Hoenack. Äänitehosteet: Jim Troutman.
Pääosissa: Marc Singer (Dar), Tanya Roberts (Kiri), Rip Torn (Maax), John Amos (Seth), Josh Milrad (Tal), Rod Loomis (Zed), Ben Hammer (nuoren Darin isä), Ralph Strait (Sacco), Billy Jacoby [= Billy Jayne] (nuori Dar).
Helsingin ensiesitys: 4.11.1983 Studio 3 – maahantuoja: Cine-Studio – VET 91320 – K18 – 3260 m / 119 min. Videojulkaisut: 1980-luvulla R-Video, Showtime

 

Messiaanisia ennustuksia, selviytyminen kotikylän hävityksestä ja varttuminen lihaksikkaaksi kostajasoturiksi, ilkeä kuolemankultti, noitia ja hirviöitä: Don Coscarellin Voittamaton kostaja näyttää tietyllä tasolla barbaarielokuvien kuluneimpien juonikuvioiden kokoelmalta. Sen valmistuessa vuonna 1982 (samoihin aikoihin Conan barbaarin kanssa) koko lajityyppi haki kuitenkin muotoaan ja kansantarupohjaiset kliseet olivat vähemmän kliseisiä.

John Alcottin (Barry Lyndon, Hohto) kuvaama elokuva on visuaalisesti jykevä kokonaisuus, joka edustaa raakaan voimaan satsaavan lajinsa fiksumpaa ja söpömpää laitaa. Neuvokkaat eläinystävät tuovat vastapainoa machoilulle. Sankari Dar on syntymävaiheessaan ollut hetkellisesti lehmän ruumiin suojissa, mistä hänelle on koitunut maaginen kyky kommunikoida eläinten kanssa. Coscarelli yritti ensin saada demonisen ylipappi Maaxin rooliin Klaus Kinskin mutta päätyi unohtumattoman petolintumaiseen Rip Torniin. Sankaritar Kirin osan Demi Mooren nenän edestä napanneen Tanya Robertsin ura jatkui Bond-tyttönä.

Phantasm-kauhuelokuvasarjan isänä tunnetun libyalaissyntyisen Don Coscarellin (s. 1954) työt tuntuvat usein olleen edellä aikaansa. Voittamaton kostaja floppasi ensi-iltakierroksellaan mutta alkoi löytää yleisöä ja fanipohjaa television ja videolevitysten kautta. Saagaa jatkoivat kaksi ilman Coscarellin panosta syntynyttä jatko-osaa (1991, 1996) ja tv-sarja (1999-2002).

Nalle Virolainen suitsuttaa elokuvaa artikkelissaan Miekkoja, magiaa ja muskeleita, eli melkein kaikki mitä aina olet halunnut tietää barbaarielokuvista, mutta et ole rohjennut kysyä Petri Hiltuselta (Tähtivaeltaja 1/1992), joka on laajimpia kotimaisia genren katsauksia. Perusasiat ovat Virolaisen mukaan kohdallaan miekasta alkaen: ”Beastmasterin kevyt hieman samuraityylinen miekka oli ainoa näiden elokuvien aseista, joka näytti toimivalta ja käytännölliseltä. Tässä miekassa näytti myös olevan aito taottu terä, joka vertautui liiankin poikkeavasti niihin peltisiin tekeleisiin, joilla varsinkin huonommissa ja halvemmalla tehdyissä barbaarielokuvissa huidotaan”

”Jostain oudosta syystä tämä elokuva jaksaa viehättää yhä uudestaan ja uudestaan, enkä ole siihen monenkaan katsomiskerran jälkeen vielä kyllästynyt. Noin yleisestikin ottaen Beastmaster on barbaarielokuvaksi erittäin hyvä. Elokuvan ulkoinen puoli pukuineen ja lavasteineen on onnistunut, kuvaus kaunista, tarinakin kiinnostava ja juoni etenee sujuvasti. (..) Beastmaster tarjoaakin katsojilleen sopivina annoksina iljettäviä noitia, mystisiä lintuolentoja ja lasten uhraamista. Keskeisin seikka, joka luo Beastmasterista niin vetoavan, lienevät kuitenkin sen eläinhahmot: elokuvan barbaari on näet saanut syntyessään lahjan kommunikoida telepaattisesti eläinten kanssa ja lähtiessään kiertämään maailmaa tuhotusta kotikylästään (taas,taas,taas!) hän pian kerää kumppaneikseen haukan, kaksi pientä näätäeläintä ja kissapedon, joka tarkemmalla katselulla paljastuu mustaksi värjätyksi nuoreksi urosleijonaksi. Nämä eläimet luovat sitten loistavalla näyttelemisellään elokuvaan aivan uudenlaisen seikkailun tunnun, joka ainakin minuun eläinrakkaana ihmisenä vetosi voimakkaasti. Kun elokuvan pääosassa oleva Marc Singerkin on aivan sympaattinen roolissaan, on lopputulos katseltava ja nautittava barbaarielokuva.”

Kotimainen maahantuoja Cine-Studio laski ymmärrettävästi, että teini-ikäiset olisivat kaiken tämän otollista kohdeyleisöä ja yritti saada elokuvalle K14-ikärajan. Elokuvatarkastamo näki teoksen toisin ja kielsi sen alle 18-vuotiailta. Voittamattoman kostajan markkinointi keskittyi olosuhteiden pakosta hävityksen ja julmuuden korostamiseen, vaikka tarjolla oli lähinnä poikamaista seikkailua.

– Lauri Lehtinen 8.8.2017

Kopio: 35mm filmi

Elokuvassa tekstitys sekä suomeksi että ruotsiksi.

 

Järjestäjät: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Varsinais-Suomen elokuvakeskus

Lisätiedot: kavi.fi/fi/ohjelmisto/aluesarjat/turku