Skip to main content

8.10.2018

KAVI: Woycek – Kidutettu

Liput

5 €

Tapahtuman tiedot

Päivä: 8.10.2018
Aika: klo 19
Ovet avataan klo 18.30
Tapahtuman kesto: 82 min
Ikäraja: K-16
Tila: MOVE 2 | Saapuminen »

BRD 1979. Tuotantoyhtiö: Werner Herzog Filmproduction / ZDF. Ohjaus, käsikirjoitus ja tuotanto:  Werner Herzog – Georg Büchnerin samannimisestä näytelmästä. Kuvaus: Jörg Schmidt-Reitwein. 2. kuvaaja: Michael Gast. Lavastus: Henning von Gierke. Pukusunnittelu: Gisela Storch. Musiikki: Fiedelquartett Telč, Antonio Vivaldi, Benedetto Marcello. Äänitys: Harald Maury, Jean Fontaine Leikkaus: Beate Mainka-Jellinghaus. Pääosissa: Klaus Kinski (Franz Woyzeck), Eva Mattes (Marie), Wolfgang Reichmann (kapteeni), Willy Semmelrogge (tohtori), Josef Bierbichler (rykmentin rumpali), Paul Burian (Andres), Volker Prechtl (juoppo), Dieter Augustin (mies torilla), Irm Herrman (Margaret), Wolfgang Bächler (juutalainen kauppias), Rosy-Rosy Heinikel (Käthe), Herbert Fux (aliupseeri), Thomas Mettke (kapakoitsija), Maria Mettke (kapakoitsijan vaimo). Helsingin ensiesitys: 19.10.1979 Rigoletto 1 – maahantuoja: Kamras Film Agency – VET 87613 – K16 – 2235 m / 82 min.

Se, että Werner Herzog on ottanut kuvattavakseen Georg Büchnerin näytelmäfragmentin ”Woyzeck” tuntuu itsestäänselvältä. Büchner on yksi absurdin teatterin isistä ja Herzog – ei ehkä tietoisesti – sen perillinen. Büchnerin ”Woyzeck” on ehkä ensimmäinen moderni ilmaus ikuisesta teemasta, tuhoon tuomitusta kamppailusta vastaan ehdotonta; moderni siinä mielessä, että tuo hallitsevuudessaan ja voittamattomuudessaan ehdoton ei ilmene tuonpuoleisena, vaan tässä maailmassa luotuna. Ja tämä on myös Herzogin suuri teema. Woyzeck on 1800-luvun Stroszek: siinä missä Stroszeck pakenee Berliinin slummien fyysistä sortoa Wiconsinin maaseudulle ja juridis-taloudelliseen häkkiin, siinä Woyzeckiä heitellään upseerin simputuksesta lääkärin kokeisiin, autoritaarisesta (ja siten henkisestä) ”tieteelliseen” ja (ja fyysiseen) sortoon. Ja molemmilta epää hellyyden nainen, joka uskoo lihan voimaan – molemmissa elokuvissa on tässä roolissa Eva Mattes, tuo aistillis-saksalainen perusnainen. Mutta Woyzeck ei pakene kuten Stroszek, piina purkautuu tavalla, joka ei enää ole mahdollinen Stroszeckille: katkeraan, toivottomaan ja turhan väkivaltaan.

Woyzeckin miljöö, 1800-luvun porvarillinen idylli, on Herzogin työlle ehkä läheisempikin kuin nykymaailma: meillä tunnetaan ainakin Kaspar Hauserin tapaus ja Nosferatu. Se on maailma, jossa vieraantuminen ei vielä ilmene esineellisessä maailmassa, ympäristössä, vaan sen sijaan ihmisten välisissä esiin esineellistyneissä suhteissa. Herzog on kiinnostunut ihmisestä, ihmisyydestä. Woyzeck, jolle maa puhuu, on luonnonlapsi tavalla, joka ei enää ole mahdollinen nykymaalimassa. Murhakohtauksen ensimmäisen kuva rajaa Woyzeckin ja Marien keskelle joenvarren kaikenkattavaa vihreyttä: luonto on Woyzeckin etsimä sielunmaisema, mutta sielu on ahdistettu ja kaipaa tuhoa. Ihmisluonnon ja ihmisen luoman välinen ristiriita on Herzogin teemojen takana, kaikki hänen ihmisensä ovat tuon ihmisen luoman maailman – jossa yhteiskunnan käsite on kulunut tarpeettoman latteaksi – armoilla, toiset vain toteuttavat toisten alistamista. Kapteeni velvollisuudentunnossaan välinpitämättömänä, tohtori kunnianhimoisena maanisen kiihkeänä.

Herzogin tulkinta on toisaalta teatraalinen: hän on hyvin uskollinen Büchnerin tekstille, kamera näyttää lakonisesti rajaavan ihmiset yleensä kokokuviin, aina murhaan asti, jolloin kerrankin perustellulta tuntuvat pitkät hidastetut otokset välittävät tuskan tuntuvasti. Mutta toisaalta elokuvassa on koko kulussaan suurta emotionaalista intensiivisyyttä: sen tuo Klaus Kinskin Woyzeck-hahmo ahdistuneisuudessaan, mielipuolisuudessaan mielettömän alla. Woyzeck on elokuvan ihmisistä einoa, joka tuntee muutakin kuin himoa tai turtumusta, siinä on hänen tragediansa, orvolla lapsella on vain itkunsa.

– Erkki Astala (Filmihullu 7-8-/1979)

Kopio: 35mm filmi

Järjestäjät: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Varsinais-Suomen elokuvakeskus

Lisätiedot (www): https://kavi.fi/fi/ohjelmisto/aluesarjat/turku