Kinokopla esittää: Guled & Nasra

Su 20.03.2022

Liput

Yksittäisliput: 6€
Sarjakortit: 30€ / 25€

Lipunmyynti alkaa paikan päällä puoli tuntia ennen näytösten alkua

Tapahtuman tiedot

Päivä: 20.03.2022
2 näytöstä: klo 17 ja klo 20
Ovet aukeavat klo 16:30
Tila: Kino-sali
Saapuminen »

 

Khadar Ayderus Ahmedin ohjaama Guled & Nasra kertoo Djiboutin pääkaupungissa asuvasta avioparista, jonka mies hankkii munuaissairaudesta kärsivälle vaimolleen lääkkeitä kuolleita hautaamalla. Lopulta sairaus etenee niin pahaksi, että ainoa mahdollisuus vaimon pelastamiseksi on leikkaus – joka tosin maksaisi 5000 dollaria. Ahmed on sanonut tahtoneensa kuvata tarinan, joka olisi samaan aikaan sekä realistinen että sadunkaltainen. Tässä hän on myös onnistunut. Elokuva esittää elämän työttömyyden ja köyhyyden riivaamassa maassa arkisesti, vailla kurjuudessa rypemistä mutta hivenen unenomaisesti. Ankeat vanerista ja aaltopellistä rakennetut asunnot ja päällystämättömät tiet eivät nouse itsetarkoituksellisiksi eikä huono-osaisuutta korosteta repliikeissä, vaikka dialogi sivuaa niin luku- ja kirjoitustaidottomuutta kuin lapsiavioliittoja.

Kuvaukseltaan teos on erittäin kaunis ja etenkin moniin yöllisiin kohtauksiin on saatu mystistä, jopa surrealistista tunnelmaa. Unohtaa ei sovi myöskään laajoja kuvia silmänkantamattomiin jatkuvasta kivisestä erämaasta, jonka taivaalta korppikotkat katselevat alhaalla vaeltavaa haudankaivajaa samaan tapaan, kuin hän itse sairaalaa kohti kiitäviä ambulansseja. Hienot musiikit korostavat vahvaa atmosfääriä.

Mm. Burkina Fason Fespaco-festivaaleilla ja Toronton elokuvajuhlilla palkittu sekä Oscar-ehdokkuudesta kilpaillut filmi on eurotuotantoa somalien kertomana. Sekä Guledina nähtävä helsinkiläinen Omar Abdi että Nasraa tulkitseva kanadalainen huippumalli Yasmin Warsame ovat syntyneet Somaliassa. Maasta 16-vuotiaana Suomeen muuttanut ja elokuvantekijänä itseoppinut Ahmed on aiemmin ohjannut sekä kirjoittanut lyhytelokuvia. Hän on kertonut halunneensa esikoispitkällään vaikuttaa tapaan, jolla somaleita ja näiden kulttuuria on valkokankailla totuttu esittämään.

Guled & Nasra
Suomi, Ranska, Saksa 2021
Ohjaus: Khadar Ayderus Ahmed
Käsikirjoitus: Khadar Ayderus Ahmed
Pääosissa: Omar Abdi, Yasmin Warsame, Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim
K12
83 min
Puhuttu kieli: somali