Skip to main content

Su 25.11.2018

KINOKOPLA: FANTASTINEN NAINEN

Liput

Yksittäisliput 5 €
Sarjaliput 25 €
Opiskelijoille 22 €

Tapahtuman tiedot

Päivä: Su 25.11.2018
Aika: 17.00 ja 20.00
Ovet avataan 16.30
Ikäraja: K-12
Tapahtuman kesto: 104 min
Tila: Logomo, MOVE 2 | Saapuminen »

Fantastinen nainen
Una Mujer Fantastica
Chile, Saksa, Espanja 2017
Ohjaus: Sebastian Lelio
Käsikirjoitus: Sebastian Lelio, Gonzalo Maza
Pääosissa: Daniela Vega, Francisco Reyes
puhuttu kieli: espanja

Fantastinen nainen kertoo Marinasta (Daniela Vega), joka on onnellisessa parisuhteessa itseään huomattavasti vanhemman Orlandon (Fransisco Reyes) kanssa. Marina työskentelee päivisin tarjoilijana ja öisin klubilaulajana. Lisäksi hän on transnainen.

Kaikki näyttää olevan hyvin, mutta Orlandon kuollessa yllättäen sairaskohtaukseen Marinan elämä muuttuu painajaiseksi. Orlandon sukulaiset eivät hyväksy Marinan ja Orlandon suhdetta, ja riistävät Marinalta oikeuden surra kuollutta miestään, jopa vihjailevat tämän osallisuudesta kuolemaan. Tämä ei ole tervetullut edes rakastettunsa hautajaisiin. Marina yrittää pitää kiinni oikeuksistaan, mutta se on vaikeaa hänen ollessaan transihmisenä käytännössä näkymätön yhteiskunnan silmissä. Raskaassa elämäntilanteessa hän jää täysin vaille tukea ja ymmärrystä.

Fantastinen nainen näyttää järkyttävällä tavalla, miten ihmiset eivät näe omien ennakkoluulojensa takaa ihmistä. Marinaan eläytyvä katsoja joutuu kokemaan, millaista on musertavan surun hetkellä joutua kamppailemaan sekä oikeudestaan surra että ylipäätään olla olemassa sellaisena kuin on. Kenellä on oikeus kieltää toisten rakkaus oman ymmärtämättömyytensä vuoksi?

Vuoden 2018 Oscar-gaalassa Fantastinen nainen palkittiin parhaan ulkomaalaisen elokuvan palkinnolla, joka teki siitä ensimmäisen kyseisessä kategoriassa palkitun chileläiselokuvan. Tärkeän aiheensa vuoksi on erityisen hienoa, että elokuva sai palkinnon ja näin lisähuomiota. Fantastinen nainen on kipeän ajankohtainen elokuva meillä Suomessakin, jossa transihmisten oikeudet ovat edelleen puolitiessä lain esimerkiksi edellyttäessä lisääntymiskyvyttömyyttä sukupuolensa korjaavilta. Taide on yksi keino antaa vähemmistön edustajien äänen kuulua, ja siksi Fantastisen naisen kaltaisia elokuvia todella tarvitaan.