Skip to main content

18.3.2018

KINOKOPLA: God’s Own Country

Liput

Yksittäislippu: 5 €
Sarjakortti: 25 €
Opiskelijan sarjakortti: 22 €

Tapahtuman tiedot

Päivä: 18.3.2018
Aika: klo 17 ja 20
Ovet avataan klo 16.30
Tapahtuman kesto: 104 min
Ikäraja: K-12
Tila: MOVE 2 | Saapuminen »

God’s Own Country

Iso-Britannia 2017
Ohjaus: Francis Lee
Käsikirjoitus: Francis Lee
Pääosissa: Josh O’Connor, Alec Secareanu, Gemma Jones, Ian Hart
Puhuttu kieli: englanti

 

God’s Own Country on monesti palkittu brittiläisen Francis Leen debyyttiohjaus. Elokuva kertoo tarinan nuoresta miehestä, Johnny Saxbysta (Josh O’Connor), joka asuu Yorkshiren nummilla isänsä Martinin (Ian Hart) ja isoäitinsä Deirdren (Gemma Jones) kanssa, hoitaen perheen yhteistä maatilaa. Johnnyn elämä on umpikujassa; tämän lapsuudenkaverit ovat siirtyneet jo elämässään eteenpäin, kun taas Johnny on jämähtänyt Yorkshireläiseen pikkukylään, hoitamaan perheensä maatilaa, joka hädin tuskin tarjoaa heille elannon. Isän sydänsairauden ja isoäidin korkean iän takia suurin osa maataloustöistä jää Johnnyn harteille. Murheiden kasaantuessa, vapaa-ajallaan Johnny hukuttaakin paikallispubissa huolensa tuoppiin ja aina tilaisuuden tullen harrastaa merkityksettömiä yhdenyön suhteita muiden miesten kanssa.

Johnnyn elämä kuitenkin muuttuu, kun romanialainen työntekijä Gheorghe (Alec Secareanu), saapuu tilalle kevätapulaiseksi. Vaikka Johnny suhtautuukin uuteen tulokkaakseen aluksi nihkeästi, Gheorghen maanläheinen asenne ja ymmärtäväisyys koskettavat häntä syvästi. Kahden miehen välille syntyykin ainutlaatuinen suhde, joka tulee muuttamaan molempien elämän. Tulevaisuuden pelon ja tunteiden sekasorrossa jylhät ylämaat ja raskas, maanläheinen työ, tarjoavat vastapainon sydämen hiljaisille mietinnöille.

God’s Own Counry on hienovarainen draamaelokuva, jossa romanssia kehystää herkkä, mutta toisaalta rujo todellisuus. Realismi antaakin ikään kuin puitteet pienieleiselle tarinankerronnalle, joka heijastaa päähenkilön sielunmaisemaa. Elokuva onkin ennen kaikkea Johnnyn kasvutarina, joka käsittelee tämän ihmissuhteita sekä sisäistä murrosta ja sitä, kuinka hän oppii käsittelemään tunteitaan.

God’s Own Country on saanut useita palkintoja ja kriitikoilta positiivisia arvosteluja. Rotten Tomatoesin sivustolla elokuva on arvioitu 99%:sti positiiviseksi. Sivuston yleisenä keskiarvona elokuva on saanut pisteet 8,2/10 90 annetun arvostelun perusteella. Metacriticissä elokuva on saanut 86/100 pistettä 20 arvostelijan mukaan. Se palkittiin ensi-illassaan vuonna 2017 The Sundance Film Festivaaleilla parhaana ohjauksena. Elokuva on myös palkittu Edinburghin elokuvajuhlilla parhaana brittielokuvana, Galwayssa parhaana esikoiselokuvana ja Berliinin elokuvajuhlilla Harvey-palkinnolla.

Elokuva perustuu löyhästi Francis Leen omaan elämään, sillä hänen piti aikoinaan myös tehdä päätös suvun maatilan hoitamisen ja teatterikoulun välillä.

– Anniina Peippo

Järjestäjät: Kinokopla

Lisätiedot: www.kinokopla.fi/ohjelma