KINOKOPLA: Jäähyväiset

Su 01.11.2020

Liput

Pääsylippu: 6,00€
Sarjakortti: 25,00€
Sarjakortti (opiskelija): 20,00€

Tapahtuman tiedot

Päivä: 01.11.2020
Tapahtuma alkaa: 17:00
Tila: KINO-sali
Kesto: 100 min
Ikäraja: S
Saapuminen »

 

Jäähyväiset on vasta toinen kiinalais-amerikkalaisen Lulu Wangin ohjaamista pitkistä elokuvista, mutta henkilökohtaisiin kokemuksiin perustuva draamakomedia nosti hänet jo maailmanmaineeseen. Elokuva ansaitsi pitkän listan ehdokkuuksia ja palkintoja, ja muun muassa American Film Institute nimesi sen vuoden kymmenen parhaan elokuvan joukkoon.

Lapsena Kiinasta Amerikkaan muuttanut Billi (Awkwafina) saa kuulla vanhemmiltaan, että Kiinassa asuva isoäiti (Shuzhen Zhao) on vakavasti sairas. Tavan mukaan perhe aikoo säästää isoäidin tuskalta, eikä aio kertoa huonosta ennusteesta. Sen sijaan suku kerääntyy pikaisten häiden verukkeella yhteen heidän kotikaupunkiinsa Changchuniin toivottamaan salaa viimeiset jäähyväiset isoäidille. Billin on vaikea hyväksyä valehtelua, mutta perheen painostuksesta hän suostuu mukaan juoneen, jotta pääsee tapaamaan rakkaan Nai Nainsa vielä kerran.

Lapsuuden maisemiin palaaminen sekä Nai Nain sairaus nostavat niin Billin kuin koko muunkin perheen tunteet pinnalle, vaikka kaikki pinnistelevät säilyttääkseen salaisuuden. Nai Nain lapset ovat lentäneet pesästään ulkomaille ja ovat ensimmäistä kertaa vuosiin kerääntyneet yhteen. Neuvostoliiton vaikutuksesta muistuttava arkkitehtuuri saa kaupungin tuntumaan pysähtyneeltä, ja kotikaupunkia enemmän ovatkin muuttuneet ulkomaille asettuneet perheenjäsenet. Kulttuurien välisiä törmäyksiä tutkaillaan yksityiskohtaisesti ja lempeästi. Japanilainen morsian ei ymmärrä mandariinia, mutta yrittää kuuliaisesti pysyä uusien sukulaisten matkassa. Myös Billi tarvitsee välillä käännöksiä avukseen, ja häneltä udellaan yli-innokkaasti, millaista Amerikassa on asua.

Elokuvan hienovarainen ja hillittömän hauska tilannekomiikka kumpuaa erityisesti perhesuhteiden kuvaamisesta. Lohduttomasta ennusteestaan tietämätön Nai Nai heittää teräviä kommentteja päättäväisesti ja suhtautuu perheeseensä kuten vain isoäidit voivat – rakkaudella, mutta myös paikoin lujasti arvostellen. Valovoimainen Zhao Shu-zhen loistaa roolissaan perheen matriarkkana, kun taas koomisista suorituksista paremmin tunnettu Awkwafina pääsee näyttämään taitojaan herkkänä Billinä.

Omakohtaisiin kokemuksiin perustuvasta käsikirjoituksesta aistii lämmön, ja Anna Franquesa Solanon kuvaus kehystää tarinan henkilöt kauniisti luonnolliseksi osaksi ympäristöään. Surun lomassa koetaan myös iloa, ja kokonaisuutena elokuva on voimaannuttava kokemus. Elämä on monimutkaista, mutta on sen kaiken arvoista. (Mimosa Jaskari)

The Farewell
Yhdysvallat 2019
Ohjaus: Lulu Wang
Käsikirjoitus: Lulu Wang
Pääosissa: Awkwafina, Tzi Ma, Zhao Shu-zhen
Puhutut kielet: englanti, mandariini, japani

Kinokopla: http://kinokopla.fi/info.html